Nyilvános a vakcinagyártó Omninvest szerződése

2009.11.16. 19:29
Nyilvánosságra hozta honlapján az Egészségügyi Minisztérium a vakcinagyártó Omninvesttel kötött szerződés egy részét hétfőn. A cég az államnak 4 millió adag vakcinát ad el darabonként 1050 forint+áfáért - az ár nagyobb részét az állam a jövő évi költségvetésből fizeti ki. A patikákba kerülő 2 millió adag darabja azért lesz 1930 forint, mert többszáz forintot számol fel rá a vakcinák kiszállítását nem túl jól szervező Egészségügyi Készletgazdálkodási Intézet.

A nyilvánosságra hozott dokumentumból annyi derül ki, hogy kik a szerződő felek, mi a szerződés típusa, tárgya, ezen kívül a bruttó érték és a szerződés időtartama. A mindössze két sorból álló táblázat szerint az Egészségügyi Minisztérium 4 millió adag pandémiás oltóanyag szállítására kötött szerződést mintegy 4,5 milliárd forint értékben a gyártóval, valamint együttműködési megállapodást kötött az Egészségügyi Készletgazdálkodási Intézet az Omninvesttel 2 millió adag H1N1 oltóanyag patikai szállítására.

A Heti Válasz, amely betekinthetett az iratokba, egy oldalt ismertet a szerződésből. Eszerint az Omninvestnek az állam három részletben fizeti ki a 4 millió, térítésmentesen kiadott vakcinát. Az összeg nagy része a jövő évi költségvetést terheli. December 31-ig bruttó 801 millió forintot fizetnek a cégnek, március 31-ig 1,9 milliárd forintot, április 30-ig pedig további 1,9 milliárdot. Egy, az államnak eladott ampulla ára 2009-ben 1050 forint+áfa, 2010-es áron pedig 1090 forint+áfa.

További kétmillió vakcina került a patikákba, a honlap szerint a kétmillió darabra vonatkozó szerződés ellenértékét nem a központi költségvetésből finanszírozzák, hanem "az oltóanyag értékesítéséből származó bevételből". Az oltóanyagot darabonként 1930 forintért lehet megvenni. A Heti Válasz szerint az állam miatt drágul csaknem duplájára az oltóanyag, mire a patikákba ér. A különbség nagyobb részét ugyanis nem a patikai árrés jelenti, hanem az Egészségügyi Készletgazdálkodási Intézet (EKI) által felszámított összeg.

Mint ismeretes, az EKI kapta feladatul a vakcinák kiszállítását a patikákba. A kiszállítás azonban lassú volt, főként amiatt, hogy korábban ilyen tevékenységet az Intézet nem végzett, és kevés hűtőkocsija is volt a feladatra.

Ez a kérdés az országyűlés hétfői ülésén is szóba került. Kupper András, a fidesz képviselője azt kérdezte az egészségügyi minisztertől, hogy miért drágítja a vakcina árát 460 forinttal az Egészségügyi Készletgazdálkodási Intézet (EKI), amely az elmúlt hetekben leginkább csak azt igazolta, hogy alkalmatlan feladatára, a védőoltások kiszállítására a patikákba.

A tárca tájékoztatása szerint a teljes szerződést nem teszik ki a honlapra, azonban a dokumentumot bárki személyesen megnézheti a minisztériumban, vagy azokat fénymásolatban elviheti.

Az Ominvest Kft. és az egészségügyi kormányzat között kötött szerződésbe - amelyet tíz évre titkosítottak - az Országgyűlés egészségügyi bizottsága zárt ülésen betekinthetett. A november 4-ei ülés után Kökény Mihály (MSZP), a bizottság elnöke sajtótájékoztatón úgy nyilatkozott, valószínűleg feloldják a dokumentumok egy részének titkosságát, s a szerződés egy részét a tárca honlapján nyilvánosságra hozza.

Kökény Mihály november eleji sajtótájékoztatóján azt mondta, a szerződéseket a magyar állam körültekintően kötötte meg, a dokumentum kellő garanciát ad az oltóanyag biztonságára és a fizetési feltételekre nézve. A bizottság úgy vélte: azzal, hogy a szerződéseknek az üzleti titkot képező adatokon kívüli része nyilvános lesz, erősödhet a közbizalom az oltóanyag iránt - mondta el korábban a politikus.

Kökény Mihály a cég tulajdonosi hátterét firtató kérdésre akkor úgy felelt, azt a bizottsági tagok megismerhették, de ez az üzleti titok körébe tartozó információ, tehát többet erről nem mondhatott az újságíróknak. Falus Ferenc országos tiszti főorvos a Hírszerzőnek adott interjúban a múlt héten a cég tulajdonosi hátterét firtató kérdésre azt válaszolta: az Omninvest stratégiai cég, ugyanolyan elbírálás alá esik, mint egy fegyvergyár.