Pandora, Gabriella
-1 °C
4 °C

Nyilvános a vakcinagyártó Omninvest szerződése

2009.11.16. 19:29
Nyilvánosságra hozta honlapján az Egészségügyi Minisztérium a vakcinagyártó Omninvesttel kötött szerződés egy részét hétfőn. A cég az államnak 4 millió adag vakcinát ad el darabonként 1050 forint+áfáért - az ár nagyobb részét az állam a jövő évi költségvetésből fizeti ki. A patikákba kerülő 2 millió adag darabja azért lesz 1930 forint, mert többszáz forintot számol fel rá a vakcinák kiszállítását nem túl jól szervező Egészségügyi Készletgazdálkodási Intézet.

A nyilvánosságra hozott dokumentumból annyi derül ki, hogy kik a szerződő felek, mi a szerződés típusa, tárgya, ezen kívül a bruttó érték és a szerződés időtartama. A mindössze két sorból álló táblázat szerint az Egészségügyi Minisztérium 4 millió adag pandémiás oltóanyag szállítására kötött szerződést mintegy 4,5 milliárd forint értékben a gyártóval, valamint együttműködési megállapodást kötött az Egészségügyi Készletgazdálkodási Intézet az Omninvesttel 2 millió adag H1N1 oltóanyag patikai szállítására.

A Heti Válasz, amely betekinthetett az iratokba, egy oldalt ismertet a szerződésből. Eszerint az Omninvestnek az állam három részletben fizeti ki a 4 millió, térítésmentesen kiadott vakcinát. Az összeg nagy része a jövő évi költségvetést terheli. December 31-ig bruttó 801 millió forintot fizetnek a cégnek, március 31-ig 1,9 milliárd forintot, április 30-ig pedig további 1,9 milliárdot. Egy, az államnak eladott ampulla ára 2009-ben 1050 forint+áfa, 2010-es áron pedig 1090 forint+áfa.

További kétmillió vakcina került a patikákba, a honlap szerint a kétmillió darabra vonatkozó szerződés ellenértékét nem a központi költségvetésből finanszírozzák, hanem "az oltóanyag értékesítéséből származó bevételből". Az oltóanyagot darabonként 1930 forintért lehet megvenni. A Heti Válasz szerint az állam miatt drágul csaknem duplájára az oltóanyag, mire a patikákba ér. A különbség nagyobb részét ugyanis nem a patikai árrés jelenti, hanem az Egészségügyi Készletgazdálkodási Intézet (EKI) által felszámított összeg.

Mint ismeretes, az EKI kapta feladatul a vakcinák kiszállítását a patikákba. A kiszállítás azonban lassú volt, főként amiatt, hogy korábban ilyen tevékenységet az Intézet nem végzett, és kevés hűtőkocsija is volt a feladatra.

Ez a kérdés az országyűlés hétfői ülésén is szóba került. Kupper András, a fidesz képviselője azt kérdezte az egészségügyi minisztertől, hogy miért drágítja a vakcina árát 460 forinttal az Egészségügyi Készletgazdálkodási Intézet (EKI), amely az elmúlt hetekben leginkább csak azt igazolta, hogy alkalmatlan feladatára, a védőoltások kiszállítására a patikákba.

A tárca tájékoztatása szerint a teljes szerződést nem teszik ki a honlapra, azonban a dokumentumot bárki személyesen megnézheti a minisztériumban, vagy azokat fénymásolatban elviheti.

Az Ominvest Kft. és az egészségügyi kormányzat között kötött szerződésbe - amelyet tíz évre titkosítottak - az Országgyűlés egészségügyi bizottsága zárt ülésen betekinthetett. A november 4-ei ülés után Kökény Mihály (MSZP), a bizottság elnöke sajtótájékoztatón úgy nyilatkozott, valószínűleg feloldják a dokumentumok egy részének titkosságát, s a szerződés egy részét a tárca honlapján nyilvánosságra hozza.

Kökény Mihály november eleji sajtótájékoztatóján azt mondta, a szerződéseket a magyar állam körültekintően kötötte meg, a dokumentum kellő garanciát ad az oltóanyag biztonságára és a fizetési feltételekre nézve. A bizottság úgy vélte: azzal, hogy a szerződéseknek az üzleti titkot képező adatokon kívüli része nyilvános lesz, erősödhet a közbizalom az oltóanyag iránt - mondta el korábban a politikus.

Kökény Mihály a cég tulajdonosi hátterét firtató kérdésre akkor úgy felelt, azt a bizottsági tagok megismerhették, de ez az üzleti titok körébe tartozó információ, tehát többet erről nem mondhatott az újságíróknak. Falus Ferenc országos tiszti főorvos a Hírszerzőnek adott interjúban a múlt héten a cég tulajdonosi hátterét firtató kérdésre azt válaszolta: az Omninvest stratégiai cég, ugyanolyan elbírálás alá esik, mint egy fegyvergyár.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?