Szilvásy visszalőtt a szivárogtatásvád miatt

2009.11.16. 08:33 Módosítva: 2009.11.16. 15:23
A volt miniszterelnök után hétfőn újabb szocialista politikus állnak a a Bács-Kiskun Megyei Bíróság elé. A Zuschlag-perben Szilvásy Györgynek és Benedek Andrásnak, aki 2003 és 2004 között volt a sportminisztérium közigazgatási államtitkára kell tanúvallomást tennie az ifjúsági szervezetek támogatásának részleteiről. Szilvásyt már 2007-ben meghallgatták az ügyészek, akik azt is gyanították, hogy az akkor titkosszolgálati miniszteri posztot betöltő politikus figyelmeztette Zuschlagot, hogy lehallgatják.

Az egykori miniszterek után az egykori államtitkárokat is beidézte az ügyészség kérésére a Zuschlag János perében a kecskeméti bíróság. Szilvásy Györgynek, a Gyermek-, Ifjúsági- és Sportminisztérium volt közigazgatási államtitkárának és Benedek Andrásnak, a sportminisztérium 2003 és 2004 közötti közigazgatási államtitkárának a baloldali ifjúsági szervezetek 70 milliós támogatásáról kell beszélnie.

Gyurcsány Ferenc és hivatali elődje, Jánosi György a múlt héten csütörtökön tanúskodott, de egyikük sem emlékezett Zuschlagék támogatásával kapcsolatban a részletekre. Jánosi szerint a szocialista frakció ifjúságisai éppen Mesterházy személye miatt elégedetlenkedtek, mert mást szerettek volna a számukra fontos posztra helyezni. Szilvásy is Jánosi idejében, tehát 2003 májusa előtt dolgozott a GyISM-ben. Az akkor még kevéssé ismert közigazgatási államtikárról Gyurcsány megjelenése után derült ki, hogy régebben személyes is munkajellegű kapcsolat is összekötötte őket.

Szilvásy 2007 szeptemberében kétórás tanúvallomást tett a kecskeméti főügyészségen. A vallomás részleteit 2008 nyarán ismertette a távirati irodán keresztül. Az ex titokminiszter azt állította, hogy az egyedi támogatásokkal nem foglalkozott, pályázatok pozitív elbírálássára nem adott utasítást. Szilvásy ismerte ugyan Zuschlagot, de mint mondta, azzal nem volt tisztában, hogy a Fibisz az állami pénzek átcsoportosításával finanszírozza programjait.

A nyomozás során az is felmerült, hogy nem Szilvásy tájékoztatta-e a 2007-es vizsgálat idején Zuschlagot arról, hogy telefonját lehallgatták. Az ügyészek az ügynek ezt a részét tavaly nyáron zárták le azzal, hogy bűncselekmény elkövetését nem lehetett megállapítani, megalapozott gyanú pedig senkivel szemben sem merült fel.

8:36 Szilvásy egy pohár vizet kért a bíró első kérdése után, ezzel rövid időre meg is akasztotta a tárgyalás kezdését, mert a jegyzőkönyvvezetőnek kellett elszaladnia az italért.

Fotó: Huszti István
Fotó: Huszti István

8:40 Szilvásy elmondta, hogy közigazgatási államtitkár 2002 májusától, vagyis a Medgyessy-kormány kezdésétől Gyurcsány Ferenc miniszteri megbízásáig volt. Azt állította, nem tudott a minisztérium vezetéséről kialakult vitákról.

8:42 Ocsovay Tamás helyettes államtitkári kinevezése Szilvásy szerint Jánosi György kérése volt, arról nem tudott, hogy a javaslatban szerepe lett volna az MSZP-s munkacsoportnak.

8:45 Az ő részvételével nem tartottak találkozót a minisztériumi vezetés és a frakció munkacsoportja között. Egyeztetések persze voltak, de azok mindig egy-egy adott feladat miatt jöttek létre.

8:49 Az egyeztetések összetétele változott, attól függően, hogy milyen kérdés volt napirenden.

8:52 Abban az időszakban a legtöbb probléma a sportügyekben keletkezett, ezért a miniszter energiáit nagy részt ez a terület kötötte le. Az ifjúsági területet Mesterházy Attila vitte. A kábítószerügy pedig szintén külön „királyság volt a királyságban”.

8:56 A szűkebb egyeztetéseken Szilvásy többnyire Bakonyi Tiborral, a frakció gazdasági felelősével találkozott. Az ifjúsági ügyekre „nagyon kevés rálátása volt”, az ott zajló egyeztetésekről nem voltak „részletekbe menő ismeretei”.

9:00 Közigazgatási államtitkárként a pályázatok politikai előkészítése, a háttérintézmények és az illetéskes helyettes államtitkárságok működésének összehangolása, valamint a rendelkezésre álló költségvetési keret felügylete volt a feladata többek között. A pályázatokat 2002-ben nem az új kormány írta ki. A javaslattételi lista a közigállamtitkárságon keresztül jutott a miniszter elé, kontrolálta, hogy jogilag megfelel-e a kiírásnak.

9:08 GyIA ügyekre nem nagyon emlékszik, más területek voltak fontosabbak. Az ifjúsági ügyekben az ifjúsági törvény előkészítése és az ernyőszervezetekkel kapcsolatos ügy volt egy nagyobb jelentőségű kérdés. Ocsovay Tamással nem egyeztetett.

9:10 Nem tud olyan esetekről, amikor Ocsovayt utasították volna, Szilvásy szerint erről neki lett volna információja akkor is, ha közvetlenül a minisztertől kapta volna.

01

9:17 A Fibisz ügyeit, finanszírozási törekvéseit nem ismerte, mondta Szilvásy hozzátéve, hogy ő „kívülről érkezett a minisztériumba”.

9:21 Egyedi ügyekben többnyire a sport területén érkeztek megkeresések hozzá. Arra nem emlékszik, hogy a baloldali ifjúsági szervezetek pályázati támogatását kérték-e tőle.

9:25 Ocsovay is érzékelte, hogy 2002-ig hihetetlen túlsúlyban voltak a jobboldali szervezetek, a támogatottak között. Utána ilyen kritika nem érhette a minisztériumot. Utasítások nélkül is érezhető volt, hogy egyensúly alakult ki a két oldal között. Szilvásy csak azért instruálta Ocsovayt, mert érezte, hogy kezdő, hiányzik a vezetői rutinja, hogy kövesse a politikai helyett a szakmai preferenciákat.

9:30 Zuschlaggal nem voltak olyan jóban, hogy hozzáforduljon támogatási ügyekben.

9:33 A lehallgatás ügyében Szilvásy azt mondta, hogy az ügyészek is hezitálva tették fel néhány vallomásra hivatkozva a kérdést, tudott-e arról, hogy Zuschlagot tájékoztatta valaki telefonja megfigyeléséről. Szilvásy leszögezte, hogy 2007-ben az ügyésznek is elmondta, ez államtitoksértés, ezért vagy az ügyészségnek, vagy neki, mint titokminiszternek ki kell vizsgáltatni. Az ügyész akkor jelezte, hogy ők vizsgálják ki, történt-e kiszivárogtatás. Szilvásy szerint ezért nem egészen korrekt, hogy neki teszik fel most a kérdést.

9:40 Ha a lehallgatás képviselőre irányul, akkor arról tájékoztatni kell az országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságát, de erről államtitkonak minősülő szabályozás van érvényben, mondta Szilvásy, aki Zuschlag letartóztatása idején a kancelláriaminiszterként a titokszolgálatokat is felügyelte.

A meghallgatás a 2007-es ügyészségi tanúvallomás ismertetésével folytatódott.

9:55 Konkrét ügyekre vonatkozó megkereséseket az alsóbb szintű helyettes államtitkárságokhoz irányították, ahol kompetens módon tudtak foglalkozni az üggyel – mondta ügyészi kérdésre a Szilvásy.

06

10:03 Az ügyész Lados István vallomását idézte, amelyben az áll, hogy Zuschlag említette, hogy Szilvásy tájékoztatta a lehallgatásról. Más helyen azt van a szövegben, hogy a „féreg Szilvásy” későn szólt. Szilvásy az ügyész kérdésére „visszautasította a szituációt”, szerinte nyílt tárgyaláson ezt a témát korrekt módon nem lehet megvitatni. Azt hangoztatta, hogy az ügyészség vállalta a vizsgálat lefolytatását, a szakszolgálattól kizárt, hogy kijutott információ. Szerinte a megrendelőtől – azaz az ügyészségtől - ment ki az információ, ha igaz. A volt miniszter azzal vágott vissza, hogy szerinte a lehallgatás kérdésének forszírozásában jelentősen motiválhatja az ügyészt a "háttérben sorakozó kamerák hada".