Felerészt már végrehajtották Bajnai közbiztonsági csomagját

2009.11.17. 12:29 Módosítva: 2009.11.17. 17:01
A településőri program abszolút siker és több lesz a rendőrközépiskolás is, de a kisértékű lopások ügye még rendezetlen, ahogy a nyugdíjas rendőrök továbbfoglalkoztatása is. Két hónappal a kormány közbiztonsági csomagjának meghirdetése után a tízből öt pont már teljesült, egy részben teljesült, két kérdésben meg jelentős a különbség a kormány és a rendőrség értékelése között.

Bajnai Gordon miniszterelnök két hónapja, 2009. szeptember 7-én közbiztonsági csomagot hirdetett. Az alábbiakban a tízpontos csomag megvalósulását tekintjük át.

1. Szerződéses rendőrök szolgálatba állítása

Az ígéret szerint lehetővé teszik, hogy a rendőrséget legalább két éve elhagyó nyugdíjas rendőrök nyugdíjuk megtartása mellett a minimálbér összegének megfelelő díjazásért visszatérjenek a rendőrséghez. Szollár Domokos kormányszóvivő szerint a toborzás már megkezdődött, „már közel harminc fővel kötöttek szerződést”. Az Országos Rendőrfő-kapitányság viszont eltérő választ adott.

Mint írták, a nyugállományú rendőrök szerződtetését engedélyező jogszabály tervezetét egyelőre nem fogadta el a parlament, így ilyen szerződéseket még nem is köthettek. Nagy reményeket amúgy sem érdemes fűzni a programhoz, legalábbis a rendőrség közlése szerint a kormányzati szándék ismeretében 2009 augusztusában előzetes felmérést végeztek a nyugállományú rendőrök körében. „Eddig mintegy 130 fő nyugállományú rendőr jelezte [...], hogy a majdani feltételek pontos ismeretében komolyan megfontolja [...], hogy ismét vállalja-e a törvényben meghatározott beosztások betöltését.” 
50%-ban teljesült.

2. Ötven százalékkal több rendészeti középiskolás

Az ígéret 2010 februárjára már teljesülhet is. Az idei tanévben eleve 220-szal több, összesen 995 fiatal kezdte meg tanulmányait a rendészeti szakközépiskolákban, 2010 februárjában keresztévfolyamos képzésben tövábbi 200 tanulót vesznek fel. Az 1195 tanuló a korábbi 775 fős tanulói öszlétszámhoz képest 54,2 százalékos gyarapodás.
100%-ban teljesült.

3. Létrejön a településőrség

A program másik sikertörténete a településőrség. Draskovics Tibor igazságügyi miniszter hetente számol be újabb és újabb településőrségek megalakulásáról, október 16-ig 396 önkormányzat támogatási igényét regisztrálták ez ügyben. A csomag szerint a településőrök tevékenységét az önkormányzatok irányítják, de szorosan együttműködnek majd a rendőrséggel. Az ORFK szerint a helyi rendőrkapitányságok már szeptemberben kapcsolatba létpek az illetékességi területükön található önkormányzatokkal, amiket tájékoztattak a hatékony és eredményes együttműködés lehetőségeiről is. Képzést is biztosítanának a településőröknek, a tematikát már ki is dolgozták. Folyamatosan ellenőrizni is kívánják a településőrség munkáját, bár jogszabályi háttér hiányában sem rálátásuk, sem hatáskörük nincs a településőrségek tevékenységére.
90%-ban teljesült.

4. Be lehet jelenteni a kis értékű lopásokat

Szollár Domokos szerint a Büntető törvénykönyv módosításával már kezelték a helyzetet, azaz valóban be lehet jelenteni a kis értékű lopásokat. A rendőrség tájékoztatása szerint viszont a húszezer forint értékhatár alatti lopások ügyében „jelenleg még az önkormányzatok szabálysértési előadói járnak el. Ahhoz, hogy a szabálysértési értékre elkövetett lopások a rendőrség hatáskörébe tartozzanak, a szabálysértési törvény módosítására van szükség.” Emiatt a rendőrségnek statisztikái sincsenek a kis értékű lopások alakulásáról.
50%-ban teljesült.

5. Háromszor annyi támogatást kapnak a polgárőrök

Szollár tájékoztatása szerint a költségvetésben az idei 250 millió forintról 750 millióra emelték a polgárőrszervezetek támogatását, amit ezentúl azoknak a szervezeteknek juttatnak,  amelyek a helyi rendőrséggel közösen kialakított és előre meghatározott közterületi járőrözéseket hajtanak végre. Emellett októberben 132 leszerelt rendőrautót is átadtak a polgárőrségnek.
100%-ban teljesült.

6. Megduplázzák a térfigyelő kamerát számát

Szollár Domokos szerint a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség már kiírta a pályázatokat, másfél milliárd forint uniós forrást osztanak szét. A térfigyelő kamerák egy részét a Rendőrség saját hatáskörében és költségvetéséből szerelné fel. Az ORFK tájékoztatása szerint a fejlesztés ütemezve valósul meg, a rendszerterv elkészítése folyamatban van. A fővárosban 2010. március 31-ig, Pécsen, Ózdon, Debrecenben, Szegeden, Győrben, Érden, Tiszaújvárosban, Nyíregyházán, Cegléden és Kisvárdán 2010. július 1-ig építik ki a rendszereket.
50%-ban teljesült.

7. Plusz hatszázmilliót kap a Nemzeti Nyomozó Iroda

Az NNI idén kétszáz, a jövő évi költségvetésben 410 millió forint plusztámogatást irányoztak elő.
100%-ban teljesült.

8. Segítik a romák rendőrré válását

A kormány vállalása szerint a jövőben ötszörösére emelik a roma rendőrösztöndíjasok számát, hatvanról háromszáz főre. Szollár tájékoztatása szerint ez folyamatban van, az ORFK ugyanakkor nem tud róla. Tájékoztatásuk szerint a rendőrség saját költségvetése terhére hatvan középiskolai és tíz felsőoktatásban tanuló roma fiatalt támogat. Kiválasztásukban – mivel az adatvédelmi törvények szerint származásra vonatkozóan nem kérdezhetnek – az Országos Cigány Önkormányzat segíti a rendőrséget. Az OCÖ lehetőségeihez mérten anyagilag is hozzájárul az ösztöndíjprogramhoz.
50%-ban teljesült.

9. Konfliktusmegelőző képzések a rendőrségen

Az ORFK tájékoztatása szerint az első képzést november 9-én Nógrád megyében tartották 28 fő részvételével. „A 16 órás tréning célja az együttélési konfliktusok megelőzése, illetve a már kialakult konfliktus megelőzése” – írta az ORFK sajtóosztálya. A képzésben a közterületi szolgálatot ellátó állomány, valamint az ügyeletesek vesznek részt. A képzési program november 16-án Borsod megyében folytatódik, azután november 23-tól Szabolcs-Szatmár-Beregben.
100%-ban teljesült.

10. Új rendőri szolgáltatás: közbiztonsági tanácsadás

Az ORFK szerint „a szolgáltatás rendszerének kidolgozása jelenleg még folyamatban van, koordináltan, valamennyi megye és érintett személy bevonásával készítjük el a programot. Még az idén elkészül az összesítés, hogy milyen személyi és tárgyi feltételek szükségesek az új szolgáltatás bevezetéséhez. Erről bővebben a későbbiekben adunk tájékoztatást.”
25%-ban teljesült.