Hortenzia, Gergő
-2 °C
8 °C

Felerészt már végrehajtották Bajnai közbiztonsági csomagját

2009.11.17. 12:29 Módosítva: 2009-11-17 17:01:30
A településőri program abszolút siker és több lesz a rendőrközépiskolás is, de a kisértékű lopások ügye még rendezetlen, ahogy a nyugdíjas rendőrök továbbfoglalkoztatása is. Két hónappal a kormány közbiztonsági csomagjának meghirdetése után a tízből öt pont már teljesült, egy részben teljesült, két kérdésben meg jelentős a különbség a kormány és a rendőrség értékelése között.

Bajnai Gordon miniszterelnök két hónapja, 2009. szeptember 7-én közbiztonsági csomagot hirdetett. Az alábbiakban a tízpontos csomag megvalósulását tekintjük át.

1. Szerződéses rendőrök szolgálatba állítása

Az ígéret szerint lehetővé teszik, hogy a rendőrséget legalább két éve elhagyó nyugdíjas rendőrök nyugdíjuk megtartása mellett a minimálbér összegének megfelelő díjazásért visszatérjenek a rendőrséghez. Szollár Domokos kormányszóvivő szerint a toborzás már megkezdődött, „már közel harminc fővel kötöttek szerződést”. Az Országos Rendőrfő-kapitányság viszont eltérő választ adott.

Mint írták, a nyugállományú rendőrök szerződtetését engedélyező jogszabály tervezetét egyelőre nem fogadta el a parlament, így ilyen szerződéseket még nem is köthettek. Nagy reményeket amúgy sem érdemes fűzni a programhoz, legalábbis a rendőrség közlése szerint a kormányzati szándék ismeretében 2009 augusztusában előzetes felmérést végeztek a nyugállományú rendőrök körében. „Eddig mintegy 130 fő nyugállományú rendőr jelezte [...], hogy a majdani feltételek pontos ismeretében komolyan megfontolja [...], hogy ismét vállalja-e a törvényben meghatározott beosztások betöltését.” 
50%-ban teljesült.

2. Ötven százalékkal több rendészeti középiskolás

Az ígéret 2010 februárjára már teljesülhet is. Az idei tanévben eleve 220-szal több, összesen 995 fiatal kezdte meg tanulmányait a rendészeti szakközépiskolákban, 2010 februárjában keresztévfolyamos képzésben tövábbi 200 tanulót vesznek fel. Az 1195 tanuló a korábbi 775 fős tanulói öszlétszámhoz képest 54,2 százalékos gyarapodás.
100%-ban teljesült.

3. Létrejön a településőrség

A program másik sikertörténete a településőrség. Draskovics Tibor igazságügyi miniszter hetente számol be újabb és újabb településőrségek megalakulásáról, október 16-ig 396 önkormányzat támogatási igényét regisztrálták ez ügyben. A csomag szerint a településőrök tevékenységét az önkormányzatok irányítják, de szorosan együttműködnek majd a rendőrséggel. Az ORFK szerint a helyi rendőrkapitányságok már szeptemberben kapcsolatba létpek az illetékességi területükön található önkormányzatokkal, amiket tájékoztattak a hatékony és eredményes együttműködés lehetőségeiről is. Képzést is biztosítanának a településőröknek, a tematikát már ki is dolgozták. Folyamatosan ellenőrizni is kívánják a településőrség munkáját, bár jogszabályi háttér hiányában sem rálátásuk, sem hatáskörük nincs a településőrségek tevékenységére.
90%-ban teljesült.

4. Be lehet jelenteni a kis értékű lopásokat

Szollár Domokos szerint a Büntető törvénykönyv módosításával már kezelték a helyzetet, azaz valóban be lehet jelenteni a kis értékű lopásokat. A rendőrség tájékoztatása szerint viszont a húszezer forint értékhatár alatti lopások ügyében „jelenleg még az önkormányzatok szabálysértési előadói járnak el. Ahhoz, hogy a szabálysértési értékre elkövetett lopások a rendőrség hatáskörébe tartozzanak, a szabálysértési törvény módosítására van szükség.” Emiatt a rendőrségnek statisztikái sincsenek a kis értékű lopások alakulásáról.
50%-ban teljesült.

5. Háromszor annyi támogatást kapnak a polgárőrök

Szollár tájékoztatása szerint a költségvetésben az idei 250 millió forintról 750 millióra emelték a polgárőrszervezetek támogatását, amit ezentúl azoknak a szervezeteknek juttatnak,  amelyek a helyi rendőrséggel közösen kialakított és előre meghatározott közterületi járőrözéseket hajtanak végre. Emellett októberben 132 leszerelt rendőrautót is átadtak a polgárőrségnek.
100%-ban teljesült.

6. Megduplázzák a térfigyelő kamerát számát

Szollár Domokos szerint a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség már kiírta a pályázatokat, másfél milliárd forint uniós forrást osztanak szét. A térfigyelő kamerák egy részét a Rendőrség saját hatáskörében és költségvetéséből szerelné fel. Az ORFK tájékoztatása szerint a fejlesztés ütemezve valósul meg, a rendszerterv elkészítése folyamatban van. A fővárosban 2010. március 31-ig, Pécsen, Ózdon, Debrecenben, Szegeden, Győrben, Érden, Tiszaújvárosban, Nyíregyházán, Cegléden és Kisvárdán 2010. július 1-ig építik ki a rendszereket.
50%-ban teljesült.

7. Plusz hatszázmilliót kap a Nemzeti Nyomozó Iroda

Az NNI idén kétszáz, a jövő évi költségvetésben 410 millió forint plusztámogatást irányoztak elő.
100%-ban teljesült.

8. Segítik a romák rendőrré válását

A kormány vállalása szerint a jövőben ötszörösére emelik a roma rendőrösztöndíjasok számát, hatvanról háromszáz főre. Szollár tájékoztatása szerint ez folyamatban van, az ORFK ugyanakkor nem tud róla. Tájékoztatásuk szerint a rendőrség saját költségvetése terhére hatvan középiskolai és tíz felsőoktatásban tanuló roma fiatalt támogat. Kiválasztásukban – mivel az adatvédelmi törvények szerint származásra vonatkozóan nem kérdezhetnek – az Országos Cigány Önkormányzat segíti a rendőrséget. Az OCÖ lehetőségeihez mérten anyagilag is hozzájárul az ösztöndíjprogramhoz.
50%-ban teljesült.

9. Konfliktusmegelőző képzések a rendőrségen

Az ORFK tájékoztatása szerint az első képzést november 9-én Nógrád megyében tartották 28 fő részvételével. „A 16 órás tréning célja az együttélési konfliktusok megelőzése, illetve a már kialakult konfliktus megelőzése” – írta az ORFK sajtóosztálya. A képzésben a közterületi szolgálatot ellátó állomány, valamint az ügyeletesek vesznek részt. A képzési program november 16-án Borsod megyében folytatódik, azután november 23-tól Szabolcs-Szatmár-Beregben.
100%-ban teljesült.

10. Új rendőri szolgáltatás: közbiztonsági tanácsadás

Az ORFK szerint „a szolgáltatás rendszerének kidolgozása jelenleg még folyamatban van, koordináltan, valamennyi megye és érintett személy bevonásával készítjük el a programot. Még az idén elkészül az összesítés, hogy milyen személyi és tárgyi feltételek szükségesek az új szolgáltatás bevezetéséhez. Erről bővebben a későbbiekben adunk tájékoztatást.”
25%-ban teljesült.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?