Józsefváros: összejátszással vádolja a Fideszt és az SZDSZ-t az MSZP

2009.11.17. 09:50
AZ MSZP szerint Csécsei Béla százmilliós lelépési pénze és a polgármesteri pozíció az ára a Fidesz-SZDSZ nyolcadik kerületi koalíciójának. Takács Gábor, a kerület SZDSZ-es alpolgármestere elismerte, hogy megbízási szerződést kötöttek Csécsei Béla lemondott polgármesterrel. Az alpolgármester azt cáfolta, hogy együttműködne Kocsis Máté fideszes polgármesterjelölttel.

Szabó Zoltán, az MSZP országgyűlési képviselője hétfőn délelőtt közölte: a józsefvárosi önkormányzat nevében Takács Gábor SZDSZ-es alpolgármester megbízásos szerződést kötött lemondása napján Csécsei Bélával öt évre nettó 750 ezer forint értékben. Mint mondta, a lemondással Csécsei Béla tekintélyes nyugdíjról is lemondott, ezért szerinte felajánlották neki, hogy szerződést kötnek vele, kárpótolva a kieső fizetéséért és nyugdíjáért. Szabó Zoltánnak arról nincs információja, hogy milyen megbízásról van szó; mint mondta, a szerződés nem nyilvános.

Az MSZP országgyűlési képviselője azt mondta: a fideszes Kocsis Máté már egy évvel az előtt szeretett volna polgármester lenni Józsefvárosban, mint ahogy Csécsei Béla megbízatása lejárt volna, az SZDSZ-es Takács Gábor és pártja pedig közreműködik abban, hogy a polgármesteri tisztséget a Fidesz kezébe átjátssza. Az MSZP nem tudja bizonyítani, hogy valóban így történt-e, Szabó Zoltán hétfői sajtótájékoztatóján többször is hangsúlyozta, hogy feltételezésekről van szó, Csécsei szerződése azonban tény. Szabó úgy vélte, a szerződést az önkormányzat részéről Takács Gábor SZDSZ-es alpolgármester köthette meg.

Az MSZP politikai zsarolásról beszél

Szabó Zoltán szerint az idő előtti polgármesterváltásra két lehetőség lett volna: vagy feloszlik a képviselő-testület, vagy lemond a kerület vezetője. Mint mondta, a feloszlatásra történt is kísérlet, de Csécsei Béla újra elindulhatott volna a választáson, és megnyerhette volna azt. Ismertetése szerint a lemondott polgármester október 12-től előre hozott nyugdíjra lett volna jogosult, de október elseje után a jogszabályok miatt már nem lehetett volna feloszlatni a testületet. Ezért szerinte megzsarolhatták: vagy lemond, vagy feloszlatják a testületet.

Szabó Csécsei Bélát nem hibáztatja, mert neki nem nagyon volt más választása, hiszen az ajánlat visszautasításával mindenképpen tekintélyes anyagi veszteség éri. Szabó Zoltán szerint nem kifogásolható az, hogy továbbra is igényt tartanak annak tanácsaira, aki 16 éven keresztül vezette a kerületet. A kerület MSZP-s frakcióvezetője azonabn kérni fogja a polgármesteri hivataltól, hogy mutassák meg neki a szeptember 2-án kötött szerződést. Ha abban valóban 750 ezer forint szerepel, akkor öt év alatt ez 100-120 millió forint kiadást jelent a kerület adófizetőinek.

Takács Gábor szabad demokrata alpolgármester a Népszabadságnak nyilatkozva elismerte a havi 750 ezerről szóló szerződést, amivel szerinte minden rendben van. A Csécsei helyéért induló kerületi politikus közölte, hogy a tanácsadási díjat a tanácsadói keretből fizetik ki Csécseinek, nem pedig más forrás terhére, és Csécsei hozzáértését még a szocialisták sem kérdőjelezik meg. A szabad demokrata politikus szerint a Csécsi Béla körül keltett botrány egyfajta MSZP-s visszavágás a BKV-s ügyek miatt. Azt Takács cáfolta, hogy együttműködne a fideszes jelölt Kocsis Mátéval, és szerinte a kerületi MSZP-nek igenis volt tudomása a Csécseivel kötött szerződésről, mivel az SZDSz egyeztetett a szocialista frakcióval is.

Vasárnap választás

Nyakó István szerint a szerződés nem köttethetett volna meg a kerületben többségben lévő Fidesz jóváhagyása és tudta nélkül. Úgy vélte, alapos a gyanú, hogy Csécsei Béla, járulékaival együtt közel százmillió forintnyi lelépési pénze és a polgármesteri pozíció az ára a Fidesz-SZDSZ nagykoalíciónak.

Komássy Ákos józsefvárosi szocialista polgármesterjelölt közölte: a kampány során mindvégig érezhető volt az SZDSZ és a Fidesz együttműködése a színfalak mögött, a hétfői fejlemények pedig sok mindent megmagyaráznak. "Fontos, hogy a választópolgárok tudják: senkinek nincs joga kikapcsolni a versenyt, senkinek nincs joga taktikázással elvenni az emberektől a választás lehetőségét" - hangsúlyozta Komássy Ákos.

A Lehet Más a Politika (LMP) azonnal felülvizsgálja a VIII. kerületben az önkormányzat által megkötött szerződéseket, ha az őt választják november 22-én polgármesternek, közölte hétfőn Kispál Gergely, a párt VIII. kerületi polgármesterjelöltje sajtótájékoztatóján. Kispál leszögezte, megválasztása esetén nyilvánosságra hozzák a közérdekű adatokat és tenni fognak azért, hogy "helyben maradjon a pénz és ne folyjon el mindenféle sötét utakon pártkasszákba illetve magánzsebekbe".

A Józsefvárosi Önkormányzat Fidesz-KDNP frakciója kedden közleményben reagált a szocialista vádakra. "A szocialisták Gyurcsány Ferenc karrierista tanácsadójának, Komássy Ákosnak a polgármesteri székbe helyezéséért mindenre képesek. Képesek rágalmazni, hazudni, a volt polgármester betegségéből is aljas módon politikát csinálni, mert nincs mit veszíteniük. A szocialisták Csécsei Béla tanácsadói szerződéséről szeptember eleje óta tudnak és egyet is értenek vele. Szabó Zoltán tehát nem pusztán spekulál, hanem hazudik is" - áll a kommünikében. A jobboldali frakció szerint az MSZP azért támad ilyen rosszindulatúan, mert a helyi szocialisták "teljesen meggyengültek, frakciójuk kettészakadt, tömegesek a kilépések", jelöltjük, Komássy Ákos, Józsefvárosban ismeretlen, személye hiteltelen, tevékenysége pedig értékelhetetlen.

Csécsei Béla, Józsefváros független, korábban SZDSZ-es polgármestere szeptember 2-án mondott le posztjáról megromlott egészségi állapotára hivatkozva. Az időközi polgármester-választás november 22-én lesz a VIII. kerületben.