Már a gárdista egyenruha viselése is szabálysértés

2009.11.17. 14:51 Módosítva: 2009.11.17. 16:03

A kormány elfogadott egy rendeletet, amelynek értelmében a jövőben önmagában az is szankcionálható, ha valaki betiltott társadalmi szervezet tevékenységében részt vesz, hangzott el a sajóbábonyi cigány–Jobbik-konfliktus után összehívott nemzetbiztonsági kabinet szerdai ülése után.

 
SDIM2717

Juhász Gábor, a polgári nemzetbiztonsági szolgálatokat irányító tárca nélküli miniszter elmondta: a gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a rendőr akkor is intézkedhet, ha valaki a gárda egyenruhájában jelenik meg közterületen.

Október 23-án a rendőrök 23-án minden esetben külön mérlegeltek, hogy a gárdistának kinéző gyülekezők gárdistaként viselkednek-e.

A gárdát a bíróság feloszlatta, vagyis július 17-e óta a szervezet tevékenységében részt venni szabálysértés, a szervezet nevében szervezkedni pedig bűncselekmény. A gárdista egyenruha viselése viszont az igazságügyi minisztérium értelmezése szerint önmagában még nem büntethető.

A mostani kormányrendelet egy hét múlva lép hatályba.

A sajóbábonyi eseményekről szólva elmondták: a kormány szerint a szélsőjobboldal provokációja a felelős, de elítélték az önbíráskodókat is. Mindenkit a nyugalom és a törvények betartására szólítottak fel.

Megvizsgálták azt is, hogy Sajóbábonyban az elmúlt egy évben összesen 42 bűncselekmény történt, ebből három betörés, tehát a térség bűnügyileg nem fertőzöttebb az átlagnál.