Judit
2 °C
7 °C

Már a gárdista egyenruha viselése is szabálysértés

2009.11.17. 14:51 Módosítva: 2009-11-17 16:03:53

A kormány elfogadott egy rendeletet, amelynek értelmében a jövőben önmagában az is szankcionálható, ha valaki betiltott társadalmi szervezet tevékenységében részt vesz, hangzott el a sajóbábonyi cigány–Jobbik-konfliktus után összehívott nemzetbiztonsági kabinet szerdai ülése után.

 
SDIM2717

Juhász Gábor, a polgári nemzetbiztonsági szolgálatokat irányító tárca nélküli miniszter elmondta: a gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a rendőr akkor is intézkedhet, ha valaki a gárda egyenruhájában jelenik meg közterületen.

Október 23-án a rendőrök 23-án minden esetben külön mérlegeltek, hogy a gárdistának kinéző gyülekezők gárdistaként viselkednek-e.

A gárdát a bíróság feloszlatta, vagyis július 17-e óta a szervezet tevékenységében részt venni szabálysértés, a szervezet nevében szervezkedni pedig bűncselekmény. A gárdista egyenruha viselése viszont az igazságügyi minisztérium értelmezése szerint önmagában még nem büntethető.

A mostani kormányrendelet egy hét múlva lép hatályba.

A sajóbábonyi eseményekről szólva elmondták: a kormány szerint a szélsőjobboldal provokációja a felelős, de elítélték az önbíráskodókat is. Mindenkit a nyugalom és a törvények betartására szólítottak fel.

Megvizsgálták azt is, hogy Sajóbábonyban az elmúlt egy évben összesen 42 bűncselekmény történt, ebből három betörés, tehát a térség bűnügyileg nem fertőzöttebb az átlagnál.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?