Fogyóban van a szezonálisinfluenza-oltás

2009.11.18. 13:24
Fogyóban van az Omninvest szezonális influenza elleni oltása, és ha hiány lesz, azt a külföldi gyártók Magyarországon kapható oltásai sem tudják enyhíteni. A hiányt az okozza, hogy idén sokkal többen kértek az új vírus elleni oltás mellé hagyományos influenzaoltást is.

Miután az új influenza elleni oltás mellé idén többen kérik a szezonális vírus elleni oltást is, lassan elfogynak a készletek patikákból a hagyományos, évente visszatérő influenza elleni oltásból. Korábbi években főként az idősek és a krónikus betegek kérték az oltást, idén azonban nagyobb számban próbálják beszerezni olyanok is, akik soha nem oltatták be magukat.

Magyarországon nyolcféle, szezonális influenza elleni vakcina van forgalomban. Az állammal való megállapodás értelmében a legtöbbet az új influenza elleni oltóanyagot is gyártó cég, az Omninvest Kft. szállítja. A cég idén 1,6 millió adagot gyártott le. Ezekből 350-400 ezer került a patikákba, 1,2-1,3 millió adag pedig a háziorvosokhoz, akik a veszélyeztetetteknek adhatják be térítésmentesen. Az Omninvest vakcináján kívül még 300-400 ezer külföldi vakcina kerülhetett forgalomba.

Most még tudtam rendelni szezonális oltást, mondta az Indexnek egy budapesti gyógyszertár vezetője. Mint mondta, ők 3-4 féle vakcinát forgalmaznak, amelyek között van svájci, francia és magyar gyártású.

A magyar gyártású vakcinából még tudtunk rendelni és 3 külföldi cég termékéből is kaptunk, de van olyan, aki már nem tud szállítani szazonális influenza elleni oltást, mondta az Indexnek Fellner Antal, a Hungaropharma Zrt. kereskedelmi és marketing igazgatója. A külföldi gyártású vakcinákból egy-egy szezonban általában néhány százezer kerül forgalomba. Ezek ára valamivel magasabb a magyar oltóanyagénál, amely 990 forintba kerül.

Az Omninvest a kormány által megrendelt mennyiséget legyártotta a szezonális influenza elleni vakcinából, de a gyártást nem kezdi újra, mondta az Indexnek Németh Zsolt a cég szóvivője. Az Omninvest akárcsak az összes külföldi gyártó most pandémiás vakcinát készít. A gyártósoron nem lehet párhuzamosan kétféle vakcinát gyártani, az átálláshoz pedig tisztítani, takarítani kellene a gépsorokat, amely időbe és pénzbe kerül, mondta a szóvivő. A cég a WHO ajánlása szerint készít vakcinákat, ha jövőre is pandémiás oltóanyagra lesz szükség, a cég arra fog koncentrálni, mondta Németh Zsolt.  • Hírek
  • Hírek