Árpád
-2 °C
4 °C

Megint bíróság előtt a mindszenti beteg ügye

2009.11.18. 18:00
Szerdán kezdődött újra a Fővárosi Bíróságon a mindszenti beteg ügyében indított közigazgatási eljárás tárgyalása, miután a pert elölről kellett kezdeni, mert a bíró súlyos jogszabálysértéseket követett el. A hódmezővásárhelyi kórház és az Egészségbiztosítási Felügyelet közti pert januárra elnapolták.

Újrakezdődött a mindszenti beteg ügyében a közigazgatási per a hódmezővásárhelyi kórház és az Egészségbiztosítási Felügyelet között a Fővárosi Bíróságon (FB) szerdán. A felügyelet két és fél éve hárommilliós bírsággal sújtotta a kórházat azért, mert 2007. április 6-án egy odaszállított beteget továbbküldtek Szentesre, a beteg azonban a mentőautóban elhunyt.

A szerdán ismertetett iratok szerint a 67 éves férfit április 6-án napközben órákon át vizsgálták a szentesi kórházban, és bent is akarták tartani, de onnan saját felelősségére távozott.

Már aznap délután ki kellett hívni a férfihez az orvost, aki azonban nem ment a helyszínre. Ezután mentőt hívtak és a hódmezővásárhelyi kórházba vitték a beteget, ahol az őt jól ismerő ügyeletes orvos negyedórát vitatkozott a mentősökkel, majd az előzmények és a szentesi leletek ismeretében, illetve arra hivatkozva, hogy az április 1-jén életbe lépett kórházi átszervezés miatt a mindszenti betegek már nem hozzájuk tartoznak, hanem a szentesi kórházhoz, oda irányította vissza a beteget.

A felügyelet szerint a beteget nem, vagy nem kellő alapossággal vizsgálta, és látta el a hódmezővásárhelyi ügyeletes orvos, holott ez sürgős esetben mindenkinek kötelessége függetlenül attól, hogy a beteg állandó lakóhelye szerint melyik kórházhoz tartozik. A halmozott jogsértések pedig hozzájárulhattak a beteg halálához, bár azt a felügyelet nem állította, hogy ez ténylegesen így is történt.

Továbbá a felügyelet kifogásolta azt is, hogy a mindszenti beteggel a hódmezővásárhelyi kórházban április 6-án történteket nem megfelelően dokumentálták, illetve a dokumentáció többször változott.

Hibázott a bíró

A hárommilliós bírságot kiszabó felügyeleti határozat ellen a kórház által megindított közigazgatási perben 2008 áprilisában az FB kihirdette - és következő év márciusára írásba foglalta - az elsőfokú ítéletet, ám azt másodfokon a Fővárosi Ítélőtáblának hatályon kívül kellett helyeznie és új eljárást elrendelnie.

Kiderült ugyanis, hogy a korábban első fokon eljárt - és azóta már fegyelmivel eltávolított - fővárosi bírósági bíró munkája során több más ügye mellett ebben a perben is példátlanul súlyos jogszabálysértéseket követett el. Többek között az eljárásban két egymástól eltérő ítéletet hozott.

Az új eljárás első, szerdai tárgyalásán a kórház jogi képviselője vitatta, hogy a dokumentáció szabálytalan lett volna, továbbá nyomatékosan hangsúlyozta, a haláleset miatt indult büntetőperben az orvos szakértők egyike se állította, hogy az ügyeletes orvos tevékenysége okozta volna a tragikus végkifejletet, hiszen a mindszenti betegnek ettől függetlenül is "magas halálozási rizikója" volt.

A büntetőperben pénzbírságot szabtak ki

A haláleset miatt indult büntetőperben a Szegedi Városi Bíróság november 6-án kihirdetett elsőfokú, nem jogerős ítéletében pénzbüntetéssel sújtotta a hódmezővásárhelyi kórháznak azt az orvosát, aki az odaszállított beteget továbbküldte.

Az ügynek széles nyilvánosságot adott az is, hogy Lázár János, Hódmezővásárhely fideszes polgármestere az elhunytat a haláleset előtt néhány nappal életbe lépett kórházi átszervezés "első halálos áldozatának" titulálta.

A szerdai tárgyalást az FB januárra napolta el a mindszenti beteg ügyében a hódmezővásárhelyi kórház és az Egészségbiztosítási Felügyelet között folyó közigazgatási pert.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?