Mesterházy Attila se döntött pénzekről

2009.11.18. 10:47 Módosítva: 2009.11.18. 11:01
Mesterházy Attila, az ifjúsági minisztérium volt politikai államtitkára - akárcsak a Zuschlag-perben az elmúlt napokban meghallgatott politikusok - szerdai meghallgatásán azt mondta, hogy ő nem döntött pályázati pénzekről, sőt, egy idő után nem is keresték őt ilyen ügyekkel.
Mesterházy Attila

Elkezdődött Mesterházy Attila - aki jelenleg az MSZP lehetséges miniszterelnök-jelöltje - meghallgatása a Bács-Kiskun Megyei Bíróságon. Mesterházy akkor volt politikai államtitkár a  Gyermek-, Ifjúsági és Sport Minisztériumban, amikor az ügyészség szerint Zuschlag János és társai fiktív civil szervezetek által beadott pályázatok révén szereztek állami támogatást a tárcától.

A perben az elmúlt napokban meghallgatott politikusok közül többen is azt állították, hogy Mesterházy Attilát és Ocsovai Tamás akkori helyettes államtitkárt keresték meg a lobbisták, és ők is döntöttek a pályázati pénzekről.

Ocsovai Tamás, aki a GYISM ifjúsági ügyekért felelős helyettes államtitkára volt, tanúvallomásában azt állította, hogy Mesterházy Attila is adott instrukciókat a támogatandó szervezetek pályázataival kapcsolatban.

 Mesterházy a szerdai tárgyaláson ebből annyit ismert el, hogy voltak olyan képviselők, önkormányzatok, szervezetek vezetői, akik a minisztériumot érintő kérdésekben (pályázati pénzeken kívül, például rendeletmódosításokkal) megkeresték őket és személyesen őt is, de ahogy fogalmazott az ilyen kérdéseket becsatornázták és az illetékes szakállamtitkárhoz továbbították.

Mesterházy azt mondta, az már csak technikai kérdés volt, hogy az ilyen megkeresésekre ő, vagy a területtel foglalkozó helyettes-államtitkárok válaszoltak. Mivel ő nem volt döntéshozó helyzetben e kérdésekben, egy idő után nem is kapott sok megkeresést.

Mesterházy Attila a szerdai tárgyaláson azt állította: Zuschlag János nem kereste meg civil szervezetek pályázatainak támogatása miatt, s egyedi kérelemmel sem fordult hozzá.