Tovább burjánzik az SZDSZ

2009.11.18. 19:33
Egykori SZDSZ-es politikusok alapítottak új pártot, a csalódott baloldali és liberális szavazóknak akarnak alternatívát nyújtani. A Szabad Emberek Magyarországért nem az SZDSZ-től akar elvenni szavazatokat, mert az egyszázalékos SZDSZ mögött nincs szavazó.

Új pártot alakított az SZDSZ-ből kilépett Ungár Klára és Sértő-Radics István; a Szabad Emberek Magyarországért (Szema) párt a csalódott baloldali és liberális szavazóknak akar alternatívát nyújtani.

Ungár Klára a szerdai pártbemutató sajtótájékoztató után elmondta, nem az SZDSZ-től akarnak elvenni szavazókat, mert - mint mondta, az egyszázalékos SZDSZ mögött nincs szavazó. Azt a 280 ezer liberális és egymillió baloldali szavazót akarják aktivizálni, akik politikai hajléktalanná váltak, és nem mentek el szavazni a legutóbbi választáson.

Kifejtette, a nem szavazók csalódottsága jogos, hiszen a kialakult társadalmi válságban a legszegényebbek lettek a bűnbakok, hangos az ország a nyílt rasszizmustól, és a kormány ezt nem képes megfékezni. Hozzátette, nem elég, hogy felsorolják a problémákat, azokra olyan válaszokat kell adni, amelyek megoldást kínálnak a gazdasági válság miatti szűkebb mozgástérben is.

A párt hétfejezetes programot készített, a Szema honlapján is publikált dokumentum szerint támogatják a pártfinanszírozás teljesen átláthatóvá tételét, javasolják az osztalékadó 10 százalékra csökkentését és azt is, hogy a személyi jövedelemadóból az eddigi 1+1 százalék helyett 3 százalékot lehessen felajánlani.

A Szema - egyebek mellett - 4 éves korra csökkentené a tankötelezettség alsó határát, azaz ettől a kortól kötelezővé tennék az óvodába járást, a szükséges újabb helyeket pedig óvodaépítésekkel a kormányzatnak kellene biztosítania. Iskolába járáshoz kötnék a családi pótlék fizetését, és szeretnék elérni, hogy az állam lépjen fel az iskolai diszkrimináció ellen.

Az utóbbi hónapokban több, egykori SZDSZ-esekhez köthető formációról keringtek hírek. Megalakult a Szabadelvű Polgári Egyesület (SZPE) Kuncze Gábor és Magyar Bálint részvételével, ők az SZDSZ-frakció tagjaiként törvénymódosítási javaslatokkal akarnak hozzájárulni a parlamenti munkához. Állítólag Fodor Gábor is új párt alakításában gondolkozik.

Új Pólus néven budapesti közéleti és kulturális egyesületet alapított Bőhm András, Lakos Imre és Geberle Erzsébet. Az új szervezetek mellett továbbra is létezik az új SZDSZ-nek becézett Retkes Attila-féle régi SZDSZ. Felreppentek hírek arról is, hogy Kóka János és néhány SZDSZ-es prominens a választásokon esetleg az MSZP listáján kapna helyet, bár erre maguk a szocialisták se látnak sok esélyt.