Vakcinánként 400 forintot adunk az egészségügynek

2009.11.18. 00:37 Módosítva: 2009.11.18. 07:38
A patikákban 1930 forintért megvett, új influenza elleni vakcinákból minden 400 forintot az egészségügybe forgatnak vissza. Ha a 2 millió adagot eladják, az 800 millió forintot jelent az ágazatnak - Kárpáti Zsuzsanna az Egészségügyi készletgazdálkodási Intézet főigazgatója az Indexnek ezzel indokolta a fogyasztói árba épített 430 forintos nagykereskedelmi árrést. A Fidesz szerint érthetetlen, miért jár az EKI-nek ennyi pénz egy vakcináért, ha a szállítást már nem is ők végzik. Egy nagykereskedő cég ennek negyedéért vállalja a vakcina 2-3 órán belüli szállítását.

Hétfőn hozták nyilvánosságra az új influenza elleni vakcinát gyártó Omninvest Kft. szerződését az állammal. A szerződésből az derül ki, hogy a patikákba kerülő vakcináért a gyártó 1090 forint+áfát kér. A fogyasztói árat emellett a 240 forintos patikai árrés, és az Egészségügyi Készletgazdálkodási Intézetnek (EKI) járó - a piacon megszokottnál magasabb -  430 forintos nagykereskedelmi árrés növeli meg.

Az EKI-nek járó 430 forint már hétfőn is téma volt a parlamentben, kedden peddig Pesti Imre fideszes képviselő kifogásolta, hogy az állam nyerészkedni akar a vakcinán, miközben a háziorvosokat arra kérik, ingyen adják be az oltást. A képviselő szerint az EKI ilyen feladatot még nemigen látott el, nem tartozik a profiljába, és megfelelő szállítókapacitással, elegendő számú hűtőkocsival sem rendelkezik.

4 millió adag az ÁNTSZ-eknek

Az Egészségügyi Készletgazdákodási Intézet tárolja és juttatja el a tisztiorvos szolgálathoz a lakosságnak térítésmentesen járó 4 millió adag vakcinát is, amelyet a háziorvosok kapnak meg. A 4 millió tétel árát (összesen 4,5 milliárd forintot) az EKI fizeti ki az Omninvestnek a kincstári számlájára a költségvetésből érkező pénzből.

Az kormányzati döntés volt, hogy az EKI szervezze meg 2 millió adag vakcina kiszállítását a patikákba, ehhez az Intézetnek van nagykereskedelmi jogosultsága, mondta az Indexnek Kárpáti Zsuzsanna, a készletgazdálkodási intézet főigazgatója.

A vakcina 1930 forintos fogyasztói árából az EKI-nek 430 forint terjesztési díj jár, mondta Kárpáti Zsuzsanna. A vakcinák tárolása és kiszállítása számos költséggel jár, működtetni kell a hűtőkamrákat, fizetni a rágcsáló és rovarirtást, a minőségbiztosítási gyógyszerészt, az autók tankolását és a sofőröket, sorolta az EKI vezetője. Az EKI vakcinánként 400 forintot fizet be az államkasszába. Ha 2 millió vakcinát sikerül eladni, 800 millió forintot fizetnek be az Egészségügyi Minisztérium kincstári számlájára. Ezt a pénzt az egészségügyre fordítják, hangsúlyozta Kárpáti Zsuzsanna.

Az oltás kiadásaira megy a pénz

Pesti Imre szavaira reagálva Budai Bernadett az MSZP szóvivője az MTI-nek azt mondta: az állam az oltóanyaggal kapcsolatos egyéb kiadásokat, a kiszállítás, a készletezés költségét, térítésmentes oltások esetén a háziorvosoknak fizetendő összeget fedezi az oltóanyag ára és a patikában fizetendő díj különbözetből.

Az EKI azonban ma már nem is foglalkozik a vakcinák kiszállításával, mindössze hét napig végezte ezt a feladatot. Ezalatt a lassúságára folyamatosan panaszkodtak a patikák. A gyógyszertárak ahhoz vannak hozzászokva, hogy megrendeléseiket akár néhány órán belül kiszállítják a nagykereskedők és gördülékeny az adminisztráció is. Ehhez képest az EKI-hez e-mailt és faxot kellett küldeni, és az Intézetnek nem volt elég autója a mintegy 2400 patika gyors kiszolgálására. Az elmúlt két hétben már csak az ÁNTSZ kistérségi intézetébe szállítják ki a vakcinákat, s a patikák itt szerezhetik be az oltóanyagot.

Az ellátást egyáltalán nem lett jobb, mondta az Indexnek egy budapesti patika vezetője. "Vakcinát akkor tudunk beszerezni, ha elmegyünk érte. Közben kiadásaink is vannak. Hűtőtáskákat vettünk, és külön kell fénymásolni a betegtájékoztatókat, amelyeket kötelező kiadni minden egyes vakcinához" - mondta a gyógyszerész.

Az egyik nagykereskedő cég, a Hungaropharma Zrt. 10 százalékos nagykereskedelmi árréssel dolgozik, amely tehát az új influenza elleni vakcina esetében 100 forintot tett volna ki, mondta az Indexnek Feller Antal a cég kereskedelmi és marketing igazgatója. Ezért az összegért nem az EKI-éhez hasonló, hanem sokkal magasabb színvonalú patikai kiszállítást tudunk biztosítani a megrendeléstől számított 2-3 órán belül, egy nap akár többször is, mondta az igazgató.

Tárgyaltunk korábban nagykereskedő cégekkel, de az derült ki, hogy közülük sem tudná mindegyik teljesíteni a szigorú minőségbiztosítási feltételeket és nincs mindegyiknek elegendő hűtőkocsija sem, mondta Kárpáti Zsuzsanna. A gyógyszernagykereskedőknek jó üzleti lehetőség lett volna a vakcinák kiszállítása, de az állam ezt a feladatot most tudatosan nem rájuk bízta, tette hozzá. Ezen a piacon az EKI új szereplőként jelent meg, így érthető, hogy ez egyesek érdekeit sértette, vélekedett Kárpáti Zsuzsanna.