A borsodi kórház pert nyert a minisztériummal szemben

2009.11.19. 17:00 Módosítva: 2009.11.19. 17:30
A Legfelsőbb Bíróság kimondta, jogsértő volt az aktív ágyak megszüntetése Miskolcon. Heteken belül benyújtják a kapacitásmódosítási kérelmet.

Újra lehetnek úgynevezett aktív ágyai a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei önkormányzat fenntartásában lévő miskolci Szent Ferenc kórháznak.

Az intézmény a Legfelsőbb Bíróságon pert nyert az egészségügyi tárcával szemben, amely 2007 elején határozott az ágyszám csökkentéséről, és ezen belül az aktív ágyak megszüntetéséről, közölte Kása Miklós kórházigazgató.

Jogszabálysértő volt az egészségügy tárca azon határozata, amely megszüntette a Szent Ferenc Kórház aktív fekvőbeteg ellátási kapacitását. Ezért az intézmény kezdeményezi, hogy kapja vissza 80 aktív ágyas tüdőgyógyászati és 40 aktív ágyas reumatológiai részlegét.

A kórházigazgató elmondta: azon már nem lehet változtatni, hogy a korábban 420 ágyas intézmény visszakaphassa valamennyi ágyát, ám a jelenleg 282 ágyas rehabilitációs kórház struktúrája megváltozhat, ismét lehetnek aktív ágyai.

Kása Miklós emlékeztetett arra, hogy ezekben a hetekben tart az egészségügyi szolgáltatók kapacitásának éves felülvizsgálata, amelyhez kapacitásmódosítási kérelmet lehet benyújtani, és amelyet az Észak-magyarországi Regionális Egészségügyi Tanács (ÉMRET) véleményezése után továbbíthat a döntési jogkörrel rendelkező illetékes ÁNTSZ-nek.

Ódor Ferenc (Fidesz), a kórházat fenntartó megyei önkormányzat elnöke közölte: a megyei közgyűlés csütörtökön úgy határozott, hogy az Észak-magyarországi Regionális Egészségügyi Tanácsnál (Ret) elindítja az ehhez szükséges eljárást.