Erzsébet
1 °C
4 °C

Háromezerért oltanak az oltóközpontokban

2009.11.19. 16:19 Módosítva: 2009-11-19 18:51:22
Tizenkét órában lehet majd felkeresni a péntektől felállított oltóközpontokat, ahol háromezer forintért oltanak az új influenza ellen. A Nyugat-Dunántúlon hiány lehet a vakcinákból.

Péntektől huszonkilenc oltóközpont működik az országban, ezeket reggel nyolctól este nyolcig lehet majd felkeresni, mondta az egészségügyi miniszter csütörtöki sajtótájékoztatóján. A jövő hét végére már kétszáz ilyen központ lesz  közölte Székely Tamás.

A központokban megkapható oltásért összesen háromezer forintot kell majd fizetni, ebben benne van a patikákban 1930 forintért kapható vakcina és az oltás ára is. A tárcavezető ismertetése szerint az oltóközpontok az ÁNTSZ-től kapják a vakcinát, amelyből 200-500 adag közötti mennyiséget szállítanak ki első körben.

Oltóközpontok lesznek az ÁNTSZ által működtetett oltási központok és a minisztérium fenntartásában működő kórházak.

Az oltóközpontokban azokat várják, akik csak térítés ellenében kaphatják meg a védőoltást. Minden oltóközpontban egy orvos és egy asszisztens fog közreműködni, ők a kijelölt intézmények munkatársai lesznek. Az oltásért elkért díj is helyben marad, azonban a védőoltással el kell számolnia az intézménynek.

Székely Tamás ismertetése szerint ilyen helyeken oltást kaphatnak a magyar állampolgárokon kívül azok, akik tartózkodási engedéllyel rendelkeznek vagy a menekültek és a menedékesek is.

Nincs elég vakcina a Nyugat-Dunántúlon

A gyógyszertárakban egyre fogy a H1N1 elleni oltóanyag a Nyugat-Dunántúlon. A patikák ráadásul egy ideig nem is kapnak újabb vakcinákat, a régióban ugyanis az ingyenes és térítésköteles Fluval P oltóanyagok kiszállítását az Egészségügyi Készletgazdálkodási Intézet megtagadta.

A regionális ÁNTSZ ezért körlevélben értesítette a kistérségi tiszti főorvosokat, hogy "a gyógyszertárak számára elérhető térítésköteles oltóanyag kiadását azonnali hatállyal függesszék fel." Dr. Paller Judit regionális tiszti főorvos elmondta: azért kérték, hogy a patikáknak ne adjanak oltóanyagot, mert a régió által igényelt szállítmány nem érkezett meg időben és a most rendelkezésre álló készleteket az ellátatlan területekre kellett átcsoportosítani.

A tiszti főorvos hangsúlyozta, elsősorban a rizikócsoportok oltását kell megoldani és csak utána jöhet a patikák kiszolgálása. Hozzátette: reményeik szerint jövő hét elejére megérkezik az ígért szállítmány és nem lesz további fennakadás az ellátásban.

Indul az első huszonkilenc oltópont

Az Egészségügyi Minisztérium honlapján már elérhetőek azok a kórházak, ÁNTSZ telephelyek, oltóhelyek, ahol reggel nyolctól fogadják az embereket.

Többek között oltóközpont lesz Budapesten az Országos Sportegészségügyi Intézetben, az Országos Onkológiai Intézetben, az Országos Korányi TBC és Pulmonológiai Intézetben vagy a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézetben és az Amerikai úti idegtudományi intézetben. A vidéki intézetek közül a parádfürdői állami kórházban, a balatonfüredi szívkórházban, Mátraházán vagy Sopronban, a rehabilitációs gyógyintézetet lehet e célból felkeresni.

Szintén a fővárosban lehet felkeresni az Országos Epidemiológiai Központ Gyáli úti épületét, az ÁNTSZ közép-magyarországi regionális intézetét a XIII. kerületi Váci úton, de lehet oltást kérni többek között az ÁNTSZ nemzetközi oltóhelyein Pécsett, Kaposvárott, Tatabányán, és intézeteiben Egerben, Nyíregyházán, Debrecenben, Salgótarjánban, Békéscsabán, Miskolcon, Veszprémben.

Az oltóközpontok listája megtalálható a minisztérium honlapján.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?