Háromezerért oltanak az oltóközpontokban

2009.11.19. 16:19 Módosítva: 2009.11.19. 18:51
Tizenkét órában lehet majd felkeresni a péntektől felállított oltóközpontokat, ahol háromezer forintért oltanak az új influenza ellen. A Nyugat-Dunántúlon hiány lehet a vakcinákból.

Péntektől huszonkilenc oltóközpont működik az országban, ezeket reggel nyolctól este nyolcig lehet majd felkeresni, mondta az egészségügyi miniszter csütörtöki sajtótájékoztatóján. A jövő hét végére már kétszáz ilyen központ lesz  közölte Székely Tamás.

A központokban megkapható oltásért összesen háromezer forintot kell majd fizetni, ebben benne van a patikákban 1930 forintért kapható vakcina és az oltás ára is. A tárcavezető ismertetése szerint az oltóközpontok az ÁNTSZ-től kapják a vakcinát, amelyből 200-500 adag közötti mennyiséget szállítanak ki első körben.

Oltóközpontok lesznek az ÁNTSZ által működtetett oltási központok és a minisztérium fenntartásában működő kórházak.

Az oltóközpontokban azokat várják, akik csak térítés ellenében kaphatják meg a védőoltást. Minden oltóközpontban egy orvos és egy asszisztens fog közreműködni, ők a kijelölt intézmények munkatársai lesznek. Az oltásért elkért díj is helyben marad, azonban a védőoltással el kell számolnia az intézménynek.

Székely Tamás ismertetése szerint ilyen helyeken oltást kaphatnak a magyar állampolgárokon kívül azok, akik tartózkodási engedéllyel rendelkeznek vagy a menekültek és a menedékesek is.

Nincs elég vakcina a Nyugat-Dunántúlon

A gyógyszertárakban egyre fogy a H1N1 elleni oltóanyag a Nyugat-Dunántúlon. A patikák ráadásul egy ideig nem is kapnak újabb vakcinákat, a régióban ugyanis az ingyenes és térítésköteles Fluval P oltóanyagok kiszállítását az Egészségügyi Készletgazdálkodási Intézet megtagadta.

A regionális ÁNTSZ ezért körlevélben értesítette a kistérségi tiszti főorvosokat, hogy "a gyógyszertárak számára elérhető térítésköteles oltóanyag kiadását azonnali hatállyal függesszék fel." Dr. Paller Judit regionális tiszti főorvos elmondta: azért kérték, hogy a patikáknak ne adjanak oltóanyagot, mert a régió által igényelt szállítmány nem érkezett meg időben és a most rendelkezésre álló készleteket az ellátatlan területekre kellett átcsoportosítani.

A tiszti főorvos hangsúlyozta, elsősorban a rizikócsoportok oltását kell megoldani és csak utána jöhet a patikák kiszolgálása. Hozzátette: reményeik szerint jövő hét elejére megérkezik az ígért szállítmány és nem lesz további fennakadás az ellátásban.

Indul az első huszonkilenc oltópont

Az Egészségügyi Minisztérium honlapján már elérhetőek azok a kórházak, ÁNTSZ telephelyek, oltóhelyek, ahol reggel nyolctól fogadják az embereket.

Többek között oltóközpont lesz Budapesten az Országos Sportegészségügyi Intézetben, az Országos Onkológiai Intézetben, az Országos Korányi TBC és Pulmonológiai Intézetben vagy a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézetben és az Amerikai úti idegtudományi intézetben. A vidéki intézetek közül a parádfürdői állami kórházban, a balatonfüredi szívkórházban, Mátraházán vagy Sopronban, a rehabilitációs gyógyintézetet lehet e célból felkeresni.

Szintén a fővárosban lehet felkeresni az Országos Epidemiológiai Központ Gyáli úti épületét, az ÁNTSZ közép-magyarországi regionális intézetét a XIII. kerületi Váci úton, de lehet oltást kérni többek között az ÁNTSZ nemzetközi oltóhelyein Pécsett, Kaposvárott, Tatabányán, és intézeteiben Egerben, Nyíregyházán, Debrecenben, Salgótarjánban, Békéscsabán, Miskolcon, Veszprémben.

Az oltóközpontok listája megtalálható a minisztérium honlapján.  • Hírek
  • Bankszámla