Szavazatvásárlás-gyanú Józsefvárosban

2009.11.19. 17:11
A Hír TV felvétele szerint az MSZP nevében akartak ismeretlenek szavazatokat vásárolni. A szocialisták jelöltje tagad, a rendőrség nyomozást indított.

Választás rendje elleni bűncselekmény gyanúja miatt nyomozást rendelt el a rendőrség a józsefvárosi polgármester-választással összefüggésben, mondta el Tafferner Éva, a Budapesti Rendőr-főkapitányság szóvivője.

A nyomozást azután rendelték el, hogy egy nő szerdán a VIII. kerületi rendőrkapitányságon feljelentést tett. Elmondása szerint aznap ebédidőben a Diószegi Sámuel utcai nappali melegedőnél egy férfi és egy nő azt mondta az ebédre várakozóknak, hogy pénzt adnak, ha lefénymásolhatják a személyi igazolványukat és lakcímkártyájukat.

Közölték, kire kellene szavazni

A nő elmondása szerint azt is közölték velük, hogy a vasárnapi választáshoz "kire kellene szavazni".

Tafferner Éva beszámolt róla, hogy a nyomozást a BRFK vagyonvédelmi osztálya folytatja le, kihallgatják a feljelentőt és a szemtanúkat is.

Csütörtökön délután az egyik polgármesterjelölt is feljelentést tett ugyanebben az ügyben a VIII. kerületi kapitányságon. Az ő feljelentését csatolják a már elrendelt nyomozás irataihoz.

A Büntető törvénykönyv (Btk.) szerint az követi el a választás, a népszavazás és a népi kezdeményezés rendje elleni bűncselekményt, aki többek között jogosultság nélkül szavaz, illetve aki arra jogosultat a választásban vagy népszavazásban akadályoz, vagy erőszakkal, fenyegetéssel, megtévesztéssel, illetőleg anyagi juttatással befolyásolni törekszik. A Btk. ezt három évig terjedő szabadságvesztéssel bünteti.

Ezer forintot ajánlottak fel

Kocsis Máté, a Fidesz polgármesterjelöltje bemutatta a Hír TV szerdai felvételét, ezen egy nő azt állítja, két férfi és egy nő az MSZP nevében ezer-ezer forintot kínált az ebédért sorban álló hajléktalanoknak, ha megengedik lefénymásolni a személyi igazolványukat. A hajléktalan szerint azt mondták nekik: az adatokra azért van szükség, hogy megakadályozzák a Fidesz győzelmét a vasárnapi választáson.

Komássy Ákos, az MSZP jelöltje ezzel kapcsolatban azt nyilatkozta, "semmiféle szavazatvásárlásban, vagy ehhez hasonló tevékenységben semmilyen MSZP-s aktivista nem vett és nem is vesz részt".