Erzsébet
1 °C
4 °C

Szavazatvásárlás-gyanú Józsefvárosban

2009.11.19. 17:11
A Hír TV felvétele szerint az MSZP nevében akartak ismeretlenek szavazatokat vásárolni. A szocialisták jelöltje tagad, a rendőrség nyomozást indított.

Választás rendje elleni bűncselekmény gyanúja miatt nyomozást rendelt el a rendőrség a józsefvárosi polgármester-választással összefüggésben, mondta el Tafferner Éva, a Budapesti Rendőr-főkapitányság szóvivője.

A nyomozást azután rendelték el, hogy egy nő szerdán a VIII. kerületi rendőrkapitányságon feljelentést tett. Elmondása szerint aznap ebédidőben a Diószegi Sámuel utcai nappali melegedőnél egy férfi és egy nő azt mondta az ebédre várakozóknak, hogy pénzt adnak, ha lefénymásolhatják a személyi igazolványukat és lakcímkártyájukat.

Közölték, kire kellene szavazni

A nő elmondása szerint azt is közölték velük, hogy a vasárnapi választáshoz "kire kellene szavazni".

Tafferner Éva beszámolt róla, hogy a nyomozást a BRFK vagyonvédelmi osztálya folytatja le, kihallgatják a feljelentőt és a szemtanúkat is.

Csütörtökön délután az egyik polgármesterjelölt is feljelentést tett ugyanebben az ügyben a VIII. kerületi kapitányságon. Az ő feljelentését csatolják a már elrendelt nyomozás irataihoz.

A Büntető törvénykönyv (Btk.) szerint az követi el a választás, a népszavazás és a népi kezdeményezés rendje elleni bűncselekményt, aki többek között jogosultság nélkül szavaz, illetve aki arra jogosultat a választásban vagy népszavazásban akadályoz, vagy erőszakkal, fenyegetéssel, megtévesztéssel, illetőleg anyagi juttatással befolyásolni törekszik. A Btk. ezt három évig terjedő szabadságvesztéssel bünteti.

Ezer forintot ajánlottak fel

Kocsis Máté, a Fidesz polgármesterjelöltje bemutatta a Hír TV szerdai felvételét, ezen egy nő azt állítja, két férfi és egy nő az MSZP nevében ezer-ezer forintot kínált az ebédért sorban álló hajléktalanoknak, ha megengedik lefénymásolni a személyi igazolványukat. A hajléktalan szerint azt mondták nekik: az adatokra azért van szükség, hogy megakadályozzák a Fidesz győzelmét a vasárnapi választáson.

Komássy Ákos, az MSZP jelöltje ezzel kapcsolatban azt nyilatkozta, "semmiféle szavazatvásárlásban, vagy ehhez hasonló tevékenységben semmilyen MSZP-s aktivista nem vett és nem is vesz részt".

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?