Árpád
-2 °C
4 °C

Nyilvánosságra kell hozni a sukorói dokumentumokat

2009.11.19. 17:36 Módosítva: 2009-11-19 17:36:38
A bíróság döntése szerint közérdekű, és ezért nyilvános minden sukorói ingatlanügylettel kapcsolatos dokumentum. A döntés nem jogerős, tizenöt napon belül lehet ellene fellebbezni.

A Fővárosi Bíróság csütörtökön hozott első fokú, nem jogerős ítélete szerint közérdekű és nyilvános minden, a sukorói ingatlanügylettel kapcsolatos adat.

A Fővárosi Bíróság helyt adott a Lehet Más a Politika (LMP) kérelmének, és ítéletében kötelezte a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt-t, hogy 15 napon belül adja ki az értékbecslést és valamennyi dokumentumot, amelyeket a földhivatali bejegyzéshez benyújtottak.

A Lehet Más a Politika (LMP) párt azért fordult a Fővárosi Bírósághoz, hogy az kötelezze a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt-t arra, hogy a Vagyonkezelő és egy magyar-izraeli állampolgár között 2008-ban sukorói, albertirsai és pilisi ingatlanok vonatkozásában létrejött csereszerződést, az ingatlanokról készített értékbecslést, továbbá a csereügylettel kapcsolatban a Földhivatalhoz benyújtott valamennyi dokumentumot adja ki mint közérdekű, illetve közérdekből nyilvános adatot.

A csütörtöki tárgyaláson a Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. jogi képviselője arra hivatkozott, hogy időközben az interneten nyilvánosságra hozták a csereszerződést. A másik két dokumentumcsomagról a Vagyonkezelő Zrt. jogásza azt mondta, hogy az értékbecslés nem nyilvánosságra hozható adat, hiszen úgynevezett előkészítő iratnak tekintendő, ráadásul szerzői jogi védelem alá is esik. A Földhivatalhoz benyújtott dokumentumokról pedig azt mondta, azokban olyan személyes adatok is szerepelnek, mint például a szerződő fél anyjának neve, amelyek szintén nem tartoznak a nyilvánosságra.

Kováts Judit bíró az ítélet szóbeli indoklásakor kiemelte, hogy a sukorói ingatlanügylettel kapcsolatos értékbecslés és a földhivatali iratok közérdekű, illetve közérdekből nyilvánosnak minősülő adatnak számítanak, így például nem helytállóak a Vagyonkezelő jogászának azok az érvei, amelyekkel szerzői jogokra hivatkozik.

Az ítélet ellen az írásba foglalt ítélet kézhezvételétől számított 15 napon belül fellebbezni lehet.

Bíróságon támadják a sukorói csereszerződést

Megtámadja a sukorói csereszerződést  a bíróság előtt a Nemzeti Vagyongazdálkodási Tanács (NVT), eleget téve ezzel a tulajdonosi jogokat gyakorló pénzügyminiszter utasításának, tájékoztatott közleményben a november 18-i ülésen hozott döntésről az NVT. (MTI)

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?