Előd
7 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Részleges látogatási tilalom több kórházban

2009.11.19. 09:36 Módosítva: 2009-11-19 13:05:25
Elővigyázatosságból látogatási tilalmat rendeltek el a szekszárdi kórház szülészet-nőgyógyászatán és az újszülött osztályon. A szederkényi általános iskolában ismét van tanítás, a gyerekek zöme meggyógyult.

Az egyre gyakoribb influenzaszerű és influenzás megbetegedések miatt látogatási tilalom van a szekszárdi Balassa János Kórház szülészet-nőgyógyászatán valamint az újszülött osztályán, szerdától. Influenzás beteg egyelőre nincs az intézményben, elővigyázatosságból rendelték el a látogatási tilalmat.

Lehet, hogy a következő napokban más osztályokra is kiterjesztik a látogatási tilalmat, ezért arra kérik a látogatókat, hogy indulás előtt érdeklődjenek telefonon arról, bemehetnek-e az intézménybe, mondta Szefcsikné Balogh Melinda, a kórház sajtóreferense csütörtökön.

Látogatási tilalom a nyíregyházi kórházban is

Az influenzajárvány miatt teljes látogatási tilalmat rendeltek el a nyíregyházi Jósa András Oktató Kórházban csütörtökön, közölte B. Mikula Edit, a gyógyintézetet sajtóreferense. Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében a járvány az országos átlagnál is nagyobb, ezer lakosra 188 beteg jut, ezért megelőzési céllal a nyírségi súlyponti kórház egyetlen osztályán sem lehet látogatni az ott ápolt betegeket.

A múlt pénteken a kórház ápolási osztályán, valamint a gyermekosztály infektológiai részlegén már megtiltották a látogatást, mivel hepatitis A., illetve felső légúti megbetegedések jelentkeztek a gyógyintézetben. Emellett a többi osztályon korlátozták a látogatók számát, egy beteget naponta csak egy hozzátartozója, ismerőse kereshette fel.

Részleges látogatási tilalom a debreceni kórházakban

Részleges látogatási tilalmat rendeltek el csütörtökön a Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrumában (DEOEC) is. Az influenzajárványra való tekintettel, a DEOEC betegeinek védelme érdekében került sor az intézkedésre, közölte Berta András egyetemi tanár, klinikai centrumelnök-helyettes. A látogatási tilalom  a klinikák intenzív osztályaira, a transzplantációs osztályokra, a gyermekklinikára, a neonatológiai tanszékre, a szülészeti- és nőgyógyászati klinikára, valamint a II. sz. belgyógyászati klinikára vonatkozik, és visszavonásig érvényes.

Ugyancsak részleges látogatási tilalom van érvényben a debreceni Kenézy Gyula Kórházban, ahol a szülészeti és nőgyógyászati osztályon fekvők nem fogadhatnak látogatókat.

Beindult az oktatás

Újra van tanítás csütörtöktől a baranyai Szederkény általános iskolájában, melyet a múlt héten ideiglenesen bezártak a gyerekek tömeges újinfluenzás megbetegedése miatt.

Hermann-né Rattinger Mária, az intézmény igazgatója elmondta: az iskola 210 diákjából mindössze 15 hiányzott a reggeli létszámellenőrzéskor, ami azt jelenti, hogy a betegek nagy része meggyógyult. Az igazgató nem tud arról, hogy a fertőzöttek közül bárkinél komoly szövődmény alakult volna ki.

Az intézményben november 10-én rendeltek el rendkívüli tanítási szünetet, miután kiderült, hogy 60 tanuló megfertőződött az új típusú influenzával. "A gyerekeket nem viselték meg a történtek, igazából örültek a kényszerszünetnek, melynek ideje alatt sokat játszottak, sokat voltak a levegőn, kipihenték magukat. A tanárok ez idő alatt bejártak a munkahelyükre, képezték magukat, szakmai anyagokkal foglalkoztak" - jegyezte meg.

Hermann-né Rattinger Mária szólt arról, hogy mindenkit beoltanak, aki nem esett át a betegségen. Eddig harmincan kaptak védőoltást, a többieket a napokban oltják be.

Újraindult a tanítás a verpeléti iskolában is. A Heves megyei település általános iskolájában az influenzaszerű megbetegedések nagy száma miatt rendeltek el korábban tanítási szünetet. Az oktatást azért függesztették fel egy héttel ezelőtt, november 12-én, mert a 280 tanulóból 109-en hiányoztak. Csütörtökön lényegesen kevesebb volt már a hiányzó. A 14 tanulócsoportból, osztályonként átlagosan 2-3 diák nem jelent meg az iskolában, vagyis mintegy 40 a hiányzók száma. A kiesett napokat a téli szünet terhére, illetve szombati napokon pótolják be, közölte Szücsi Katalin igazgató.

Huszti Györgyike, a népegészségügyi szolgálat egri kirendeltségének tiszti főorvosa elmondta, hogy a községben lakó gyerekek közül végül 167-en fordultak a helyi gyermek-háziorvoshoz influenzaszerű tünetekkel. Három esetben állapították meg, hogy a fertőzést a H1N1 vírus okozta.