Részleges látogatási tilalom több kórházban

2009.11.19. 09:36 Módosítva: 2009.11.19. 13:05
Elővigyázatosságból látogatási tilalmat rendeltek el a szekszárdi kórház szülészet-nőgyógyászatán és az újszülött osztályon. A szederkényi általános iskolában ismét van tanítás, a gyerekek zöme meggyógyult.

Az egyre gyakoribb influenzaszerű és influenzás megbetegedések miatt látogatási tilalom van a szekszárdi Balassa János Kórház szülészet-nőgyógyászatán valamint az újszülött osztályán, szerdától. Influenzás beteg egyelőre nincs az intézményben, elővigyázatosságból rendelték el a látogatási tilalmat.

Lehet, hogy a következő napokban más osztályokra is kiterjesztik a látogatási tilalmat, ezért arra kérik a látogatókat, hogy indulás előtt érdeklődjenek telefonon arról, bemehetnek-e az intézménybe, mondta Szefcsikné Balogh Melinda, a kórház sajtóreferense csütörtökön.

Látogatási tilalom a nyíregyházi kórházban is

Az influenzajárvány miatt teljes látogatási tilalmat rendeltek el a nyíregyházi Jósa András Oktató Kórházban csütörtökön, közölte B. Mikula Edit, a gyógyintézetet sajtóreferense. Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében a járvány az országos átlagnál is nagyobb, ezer lakosra 188 beteg jut, ezért megelőzési céllal a nyírségi súlyponti kórház egyetlen osztályán sem lehet látogatni az ott ápolt betegeket.

A múlt pénteken a kórház ápolási osztályán, valamint a gyermekosztály infektológiai részlegén már megtiltották a látogatást, mivel hepatitis A., illetve felső légúti megbetegedések jelentkeztek a gyógyintézetben. Emellett a többi osztályon korlátozták a látogatók számát, egy beteget naponta csak egy hozzátartozója, ismerőse kereshette fel.

Részleges látogatási tilalom a debreceni kórházakban

Részleges látogatási tilalmat rendeltek el csütörtökön a Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrumában (DEOEC) is. Az influenzajárványra való tekintettel, a DEOEC betegeinek védelme érdekében került sor az intézkedésre, közölte Berta András egyetemi tanár, klinikai centrumelnök-helyettes. A látogatási tilalom  a klinikák intenzív osztályaira, a transzplantációs osztályokra, a gyermekklinikára, a neonatológiai tanszékre, a szülészeti- és nőgyógyászati klinikára, valamint a II. sz. belgyógyászati klinikára vonatkozik, és visszavonásig érvényes.

Ugyancsak részleges látogatási tilalom van érvényben a debreceni Kenézy Gyula Kórházban, ahol a szülészeti és nőgyógyászati osztályon fekvők nem fogadhatnak látogatókat.

Beindult az oktatás

Újra van tanítás csütörtöktől a baranyai Szederkény általános iskolájában, melyet a múlt héten ideiglenesen bezártak a gyerekek tömeges újinfluenzás megbetegedése miatt.

Hermann-né Rattinger Mária, az intézmény igazgatója elmondta: az iskola 210 diákjából mindössze 15 hiányzott a reggeli létszámellenőrzéskor, ami azt jelenti, hogy a betegek nagy része meggyógyult. Az igazgató nem tud arról, hogy a fertőzöttek közül bárkinél komoly szövődmény alakult volna ki.

Az intézményben november 10-én rendeltek el rendkívüli tanítási szünetet, miután kiderült, hogy 60 tanuló megfertőződött az új típusú influenzával. "A gyerekeket nem viselték meg a történtek, igazából örültek a kényszerszünetnek, melynek ideje alatt sokat játszottak, sokat voltak a levegőn, kipihenték magukat. A tanárok ez idő alatt bejártak a munkahelyükre, képezték magukat, szakmai anyagokkal foglalkoztak" - jegyezte meg.

Hermann-né Rattinger Mária szólt arról, hogy mindenkit beoltanak, aki nem esett át a betegségen. Eddig harmincan kaptak védőoltást, a többieket a napokban oltják be.

Újraindult a tanítás a verpeléti iskolában is. A Heves megyei település általános iskolájában az influenzaszerű megbetegedések nagy száma miatt rendeltek el korábban tanítási szünetet. Az oktatást azért függesztették fel egy héttel ezelőtt, november 12-én, mert a 280 tanulóból 109-en hiányoztak. Csütörtökön lényegesen kevesebb volt már a hiányzó. A 14 tanulócsoportból, osztályonként átlagosan 2-3 diák nem jelent meg az iskolában, vagyis mintegy 40 a hiányzók száma. A kiesett napokat a téli szünet terhére, illetve szombati napokon pótolják be, közölte Szücsi Katalin igazgató.

Huszti Györgyike, a népegészségügyi szolgálat egri kirendeltségének tiszti főorvosa elmondta, hogy a községben lakó gyerekek közül végül 167-en fordultak a helyi gyermek-háziorvoshoz influenzaszerű tünetekkel. Három esetben állapították meg, hogy a fertőzést a H1N1 vírus okozta.