A Fidesz Orbánt is bevetette a csornai mandátumért

2009.11.20. 15:02
Vasárnap két időközi választást tartanak: Csornán Áder János megüresedett parlamenti mandátumáról már másodszor szavaznak, a Józsefvárosban pedig az új polgármesterről döntenek. Csornán az a kérdés, hogy sikeres volt-e a Fidesz mozgósítása, és meglesz-e a 25 százalékos részvételi arány, vagyis hogy bővül-e a Fidesz-frakció. Budapest VIII. kerületének biztosan lesz új polgármestere, itt egyébként igazi, a szennyesek kiteregetéséről szóló kampány folyt.
Áder az EP-be ül át
Áder az EP-be ül át

Hajszálon múlhat a vasárnapi csornai időközi választás második fordulójában, hogy be tudják-e tölteni Áder János parlamenti helyét, miután a fideszes képviselő június 7-én mandátumot szerzett az Európai Parlamentbe. Mivel a két megbízatás nem fér össze egymással, lemondott a 2006-ban egyéniben szerzett országgyűlési képviselői mandátumáról.

A két hete tartott első fordulót nagy fölénnyel nyerte a fideszes Gyopáros Alpár, a szavazatok 73 százalékát szerezte meg, de a forduló érvénytelen lett, mert a szavazásra jogosultaknak csak a 21,75 százaléka járult az urnákhoz, az érvényességhez pedig legalább 50 százalékos részvételi arány kellett volna.

Meglepetés volt az első fordulóban, hogy a jobbikos Takács Krisztián 13 százalékos eredményével megelőzte az MSZP jelöltjét, Balogh Csaba 8 százalékot szerzett. Negyedik lett 4 százalékkal a Seres Mária-féle Civil Mozgalom jelöltje, Demjén Mihályné, legkevesebben a MIÉP színeiben induló Molnár Tivadarra szavaztak, ő 2 százalékot kapott.

Üres marad Áder széke?

A második fordulóban a legnagyobb kérdés az, hogy meglesz-e az érvényességhez szükséges 25 százalékos részvételi arány: ha igen, akkor egy fővel bővül a Fidesz-frakció, ha nem, akkor a mandátum Toller Lászlóéhoz hasonlóan ebben a ciklusban betöltetlen marad.

A választási törvény értelmében érvénytelenség esetén új időközi választást írnak ki legalább 72 nappal, de maximum négy hónappal az utolsó érvénytelen forduló után. A törvény ugyanakkor rendelkezik arról is, hogy általános választások évében nem lehet időközi választást tartani, idén két új forduló megtartására pedig már nincs idő.

Orbán is kampányolt Csornán

A második fordulóban tehát az dönt majd, hogy a győzelemre esélyes fideszes Gyopáros Alpárnak sikerül-e erőteljesebben mozgósítania a szavazókat, bár már az első forduló előtt is bejárta a választókörzet 50 települését. Az MSZP-nek ugyanakkor nem érdeke, hogy meglegyen a 25 százalékos részvételi arány, mivel így egy fideszes képviselővel kevesebb dolgozik majd a parlamentben a ciklus utolsó néhány hónapjában, bár ez azt is jelenti, hogy Pécshez hasonlóan nem lesz a térségnek egyéni képviselete.

A Fidesz a második forduló előtt még Orbán Viktort is bevetette, hogy megtörje a választók érdektelenségét, a pártvezér szerdán Csornán járt. A Kisalföldnek adott interjújában megemlítette, hogy a költségvetés november 30-án esedékes zárószavazása akár egy szavazaton is múlhat.

A Jobbiktól és az MSZP-től élesen elhatárolódott, azt mondta: „Két szélsőséggel harcolunk egy időben. Az egyik az MSZP, hiszen az ország kifosztása, a korrupció, a jogállamiság leépítése a szélsőségesség kategóriájába tartozik. A másik, a Jobbik erőszakos szélsőség, és én az erőszak ellen vagyok. Azért szervezzük az államot, hozzuk létre a parlamentünket és a kormányunkat, hogy békés, nyugodt, kiszámítható, sikerre esélyt adó életünk legyen. A Jobbik mindennek a tagadása. Az MSZP a törvények fölé, a Jobbik a törvényen kívül helyezi magát.”

Józsefvárosnak biztosan lesz polgármestere

Vasárnap tartanak polgármester-választást Budapest VIII. kerületében. Józsefvárost 1993-tól az SZDSZ-es Csécsei Béla irányította, posztjáról szeptember elején mondott le megromlott egészségi állapotára hivatkozva. Csécsei hosszabb ideje betegeskedik, fél éve betegállományban volt már, hatásköreit azóta alpolgármesterei gyakorolják. Csécsei egyébként júliusban ki is lépett az SZDSZ-ből, azt mondta, pártját már nem tudja szeretni.

A polgármesteri posztra négy jelölt pályázik: a Fidesz-KDNP támogatásával Kocsis Máté, aki jelenleg alpolgármester és frakcióvezető, a szocialista Komássy Ákos, az MSZP józsefvárosi szervezetének elnökhelyettese, a Lehet Más a Politika (LMP) színeiben Kispál Gergely, illetve a szabad demokrata Takács Gábor, aki szintén alpolgármesterként tevékenykedik a kerületben.

Komássy Ákos Szabó Imre környezetvédelmi miniszterrel kampányolt
Komássy Ákos Szabó Imre környezetvédelmi miniszterrel kampányolt

Az időközi parlamenti választásoktól eltérően itt a részvételi aránytól függetlenül érvényes lehet a szavazás, tehát a VIII. kerületnek mindenképp lesz polgármestere. A választás egyfordulós, az nyer, aki megszerzi a relatív többséget, azaz a legtöbb érvényes szavazatot.

Választási csalások ügyében nyomoz a rendőrség

Ugyan csak egy év maradt hátra a ciklusból, nagy a versengés a jelöltek között, az eldurvult kampány alatt a rendőrségnek két esetben is nyomozást kellett indítania választási csalás gyanújával.

Október közepén az MTV újságírója 45 kopogtató cédulát adott le a józsefvárosi választási irodán, amiket darabonként ezer forintért vásárolt. A szelvények nem voltak kitöltve, így nem lehet tudni, hogy kinek az előnyére lehetett volna ezeket felhasználni. A rendőrség nyomozást indított.

Csütörtökön újabb választási csalás ügyében indított eljárást a rendőrség, miután feljelentés érkezett, hogy szerdán egy férfi és egy nő ment oda hajléktalanokhoz a Diószegi Sámuel utcai melegedőnél, és azt mondták az ebédért sorban állóknak, hogy pénzt adnak annak, aki odaadja személyi igazolványát és lakcímkártyáját, hogy lefénymásolják. Egyes beszámolók szerint azt is mondták, hogy szavazzanak az MSZP-re, a szocialista jelölt ezt azonban cáfolta.

Az MSZP iskolásokat vetett be a kampányoláshoz: szombaton játszótér-takarítást szervezett a Losonczi téren, a gyerekek és tanáraik a helyszínen tudták meg, hogy miről szól akció, mikor MSZP-s kampánypólóba öltöztették őket. Szabó Imre környezetvédelmi miniszter is részt vett a lehullott levelek összegyűjtésében.

Előkerült a régi szennyes

Kósa Lajos, Debrecen fideszes polgármestere a kampányban újra felemlegette azt a 2001 óta húzódó ügyet, mikor - ahogy Kósa fogalmazott - Komássy Ákos, akkor még a Fiatal Baloldal (FIB) tagjaként (később a szervezet elnöke is volt) randalírozott egy kempingben barátaival. Bemutatott egy jegyzőkönyvet, melyben az MSZP polgármesterjelöltje aláírásával ismeri el, hogy sátrakat, vécéket, ajtókat, emeletes ágyakat, zuhanyzókat tettek tönkre. A 23 millió forintos tartozást azóta sem egyenlítették ki.

Komássy FIB-es múltja a Zuschlag-ügyben is visszaköszönt, júniusban tanúként hallgatták meg. A bíróságon azt vallotta, hogy amíg a szervezetben volt pénz, nem foglalkoztak azzal, honnan származik. Kiderült az is, hogy amikor 2005-ben átvette az elnöki posztot, elődjétől, aki egyébként be se volt jegyezve, nem kapott elszámolást a FIB gazdasági helyzetéről.

A 31 éves Komássy Ákos több éve tölt be különböző funkciókat az MSZP vezető tisztségviselői mellett: csaknem két évig Medgyessy Péter miniszterelnök személyi titkára volt, majd Kiss Péter politikai tanácsadója.

A SZDSZ a Fidesszel

Az MSZP-s jelölt szerint a fideszes többségű képviselőtestületben az SZDSZ és a Fidesz közös célja, hogy Csécsei helyét fideszes polgármester tölthesse be a ciklus utolsó egy évében, állítása szerint a két párt együttműködése nyilvánvaló.

Takács Gábor, az SZDSZ jelöltje kampányra készített szórólapján közben azzal próbálja riogatni a kerületieket, hogy a Fidesz győzelme a parlamenti választásokon azt jelenti majd, hogy „minden egyszínűvé válik”, narancssárga lesz. Így Kocsis Máté még ha jó polgármester is lenne, „a döntéseket nem a polgármesteri irodában, hanem egy pártszékházban fogják meghozni”. Takács Gábor szerint ezzel megszűnne a kontroll a hatalom fölött.

A 47 éves SZDSZ-es alpolgármester a párt a józsefvárosi szervezetének elnöke, a fővárosi választmány tagja, ő a rangidős a jelöltek közül. Kampányában hangsúlyozza, hogy Csécsei kényszerű távolléte alatt, az utóbbi egy évben megbízott polgármesterként irányította a kerületet.

Kocsis Máté Fidesz-KDNP színekben indul
Kocsis Máté Fidesz-KDNP színekben indul

Ezzel a jogkörével élve még Csécsei lemondásának a napján öt évre szóló megbízási szerződést kötött a polgármesterrel havi nettó 750 ezer forint értékben. Takács Gábor ezt azzal indokolta, hogy a távozás egyben a tekintélyes nyugdíjról való lemondást is jelenti, ezért ajánlotta fel az önkormányzat a tanácsadói posztot. Szerinte Csécseit egészségi állapota a polgármesteri feladatok végzésében korlátozná, tanácsadóként viszont tudják hasznosítani tapasztalatát.

A tanácsadói szerződés részleteiről többet nem lehet tudni, mert bár közpénzből fizetik, a dokumentumot nem hozták nyilvánosságra. Ezt kifogásolja az MSZP, Nyakó István szóvivő arról is beszélt, hogy a szerződés megkötéséről a kerületi testületben többségben lévő Fidesznek is tudnia kellett, szerinte ez lehetett az ára a polgármesteri poszt átjátszásának a Fidesz számára. Az LMP a kampányban azt ígérte, hogy minden önkormányzati szerződést felülvizsgálnak, hogy hasonló visszaélések ne történhessenek.

A tanácsadói szerződés mellett a szocialisták egy szerintük rövidesen kirobbanó ingatlanbotrányt is emlegetnek. A Népszabadság beszámolója szerint a Corvin sétány program névre hallgató óriásberuházáson az önkormányzat a sorozatos szabálytalanságok miatt hárommilliárd forintot veszíthetett, az üggyel kapcsolatban felmerül továbbá egy százmilliós adócsalás gyanúja is.

Egy MSZP-s képviselő a Központi Nyomozó Főügyészséghez fordult, ahol várhatóan egy héten belül döntenek Hárs Gábor bejelentéséről. A BRFK közben eljárást indított jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés és más bűncselekmények gyanújával szintén a Corvin sétány programmal összefüggésben. Csécsei Béla szerint az ügyben semmiféle csalás nem történt.

Egy kicsit ad, sokat elvesz

A Fidesz országos népszerűsége alapján Kocsis Máté áll esélyesként rajthoz, bár úgy tűnik, még nem dőlt hátra, múlt héten tejosztással próbált magának támogatókat toborozni a Nagyfuvaros utcai szociális boltnál. A 8ker.blog.hu szerint a kétórásra tervezett akció csak fél óráig tartott, mert az érdeklődők ennyi idő alatt szétkapkodták a félliteres fejadagokat.

Látványos lépés, bár a teljes parkolásbiznisznek csak egy apró, nem túl jelentős szelete Kocsis Máténak az a végül el is fogadott előterjesztése, hogy a józsefvárosi önkormányzat bontsa fel a kerékbilincselésekre kötött szerződést a Centrum Parkoló Kft-vel, és saját embereket foglalkoztasson ezen a területen, így januártól a teljes bevétel az önkormányzat kasszájába érkezik.

A kezdeményezés külön érdekes annak fényében, hogy a közbeszerzési döntőbizottság éppen a múlt héten bírságolta meg a józsefvárosi önkormányzatot kétmillió forintra, mert a Centrum Parkoló Kft-re szabta a parkolók üzemeltetésére kiírt pályázatát.

A 29 éves Kocsis Máté 2006 óta egyéni képviselőként dolgozik a józsefvárosi testületben, illetve tagja a Fővárosi Közgyűlésnek is, alpolgármesterként az oktatásért felel.

A szintén 29 éves Kispál Gergely politikai pályafutását az LMP-ben kezdte, így hazai politikai múltjáról nem keringenek történetek, főleg mert 20 évig Németországban, illetve Svájcban élt és tanult. Önkormányzati munkában viszont már szerzett tapasztalatot, külföldiként egy németországi kisebbségi önkormányzat képviselője volt.