Előd
7 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Dávid Ibolya megint nagy dobásra készül

2009.11.20. 13:58 Módosítva: 2009-11-20 14:03:46
Bokros Lajos jelöléséhez mérhető politikai meglepetéssel akarja ismét átugrani a parlamenti küszöböt az MDF. Dávid Ibolya most is a külsősök vonzerejében bízik, ezért előkelő helyre tenne néhány volt SZDSZ-est.

A Horn-kormány egykori pénzügyminisztere régi MDF-esnek számít majd a párt országos listáját vezető politikusok között, ha a Fórum Dávid Ibolya terveinek megfelelően fogadja el a névsort. Az Index információi szerint a néhány hónapja adoptált Bokros Lajos mellett több szabaddemokrata is beelőzheti az ős MDF-eseket.

Az MDF a 2006-os országgyűlési választáson egyetlen egyéni körzetben sem tudott képviselői helyet szerzni, mégis 11 fős frakcióval kezdhette meg a ciklust, miután elérte az 5 százalékos támogatottságot. A pártvezetés most is abban reménykedik, hogy a 2010-es országgyűlési választáson újból hozni tudják a bejutáshoz szükséges eredményt, és listás jelöltjeiből képviselőcsoportot alapíthat. A reményeket táplálja, hogy a küszöböt Bokros Lajos indításával a nyári EU-s képviselőválasztáson is sikerült átugrani.

Dávid Ibolya újra meglepetésemberekkel szeretné megnövelni a párt népszerűségét, és ehhez az országos lista összeállítását akarja felhasználni.

A pártvezetés félretette korábbi távolságtartását, és az elmúlt hónapokban több egyezetést is lebonyolított az SZDSZ utódszervezeteivel és régebbi vezető személyiségeivel. Úgy tudjuk, ennek eredménye, hogy a listára felveendők között reális lehetőségként merült fel Kuncze Gábor neve. A párt vidéki szervezeteiben a szabaddemokraták közé sorolják Somogyi Zoltánt, a Political Capital korábbi vezetőjét is, akiről a napokban derült ki, hogy tavasszal már nemcsak tanácsadóként, hanem képviselőjelöltként is közreműködhet a párt irányításában.

Az SZDSZ-es nyitás miatt a napokban le is zajlottak az első összecsapások, a párt - Bokros miatt erősen megcsappant aktív - tagsága ugyanis még akkor sem hajlik az SZDSZ-es politikusok integrációjára, ha elméletileg helyesli a konzervatív irányultság liberális kiegészítését.

Forrásaink szerint a Fórum rövidesen előállhat az országos lista első verziójával, amelyen azonban még több kiadásra váró hely maradhat.