H1N1-fertőzött halt meg Szombathelyen

2009.11.20. 15:59 Módosítva: 2009.11.20. 16:21
Meghalt egy 60 év körüli cukorbeteg férfi kedden reggel a szombathelyi Markusovszky-kórházban, a szervezetében kimutatták a H1N1 vírust - adta hírül pénteken a Vas Népe. Az Egészségügyi Minisztérium egyelőre nem erősítette meg az esetet.

A 60 év körüli erős cukorbeteg férfi influenzás tünetekkel került kórházba és 2 nappal később tüdőgyulladásban halt meg. Schneider Ferenc, a Markusovszky-nkórház infektológiai osztályának vezetője elmondta: a férfi kedden, 9 óra előtt pár perccel a megyei kórház intenzív osztályán halt meg.

Az Egészségügyi Minisztérium még nem értesült az esetről. Csak akkor beszélünk újabb H1N1-áldozatról, ha az Országos Epidemiológiai Központban elkészült a szövettani vizsgálat és a boncolási jegyzőkönyv is igazolja az összefüggést, miondta az Indexnek Bálint Orsolya a tárca sajtófőnöke.

A szombathelyi kórházban még egy influenzás beteget ápolnak, egy gyermeket, akit tüdőgyulladással vették fel az osztályra, állapot súlyos volt, de már javul. Egyelőre nem tudni, hogy a hagyományos vagy az újinfluenzával fertőződött-e meg.

A szombathelyi büntetés-végrehajtási intézetben is meghalt egy nő, akinek a szervezetében valószínűleg szintén H1N1 vírus volt, írj a Vas Népe. Takács Dóra, a Szombathelyi Országos Büntetés-végrehajtási Intézet jogtanácsosa, sajtóreferense egyelőre csak annyit közölt az esetről: a bv-intézetben november 18-án, a hajnali órákban elhunyt egy 53 éves, előzetes letartóztatásban lévő női fogvatartott.

A sajtóreferens arról is tájékoztatott, hogy a börtönben folyamatosan oltják a személyi állomány tagjait és az elítélteket is, akiknek a kétharmada kapta már meg a vakcinát. A fegyintézetek egyébként stratégiai szervezetek, így a dolgozók ingyen kapják a vakcinát, de az térítésmentesen jár a fogvatartottaknak is.