Sajóbábony: újabb hét ember előzetesben

2009.11.20. 16:41
December 20-ig előzetes letartóztatásba került hét sajóbábonyi férfi, mert a gyanú szerint megrongáltak egy autót. Félő, hogy befolyásolnák a tanúkat.

Újabb hét gyanúsítottat helyezett előzetes letartóztatásba a Miskolci Városi Bíróság a hétvégén történt sajóbábonyi események miatt.

A hét férfi megalapozottan gyanúsítható azzal, hogy vasárnap megrongáltak egy autót a Borsod megyei Sajóbábonyban. A bíróság december 20-ig helyezte előzetes letartóztatásba a gyanúsítottakat.

A döntés azzal indokolták, hogy valamennyiüknél fennállhat a szökés, elrejtőzés veszélye, illetve egyeseknél a bűnismétlés lehetősége, és a hét gyanúsított közül néhányan befolyásolhatják a tanúkat, esetleg megfélemlíthetik őket.

A vizsgálat szerint felfegyverkezve, csoportosan elkövetett közösség tagja elleni erőszak bűntette, illetve rongálás vétsége miatt indítottak eljárást.

Vascsövekkel, fakarókkal vonultak

Az eddigi adatok szerint Sajóbábonyban a helyi lakosok 40-50 fős csoportja vascsövekkel, fakarókkal és egyéb eszközökkel vonult a települést jelző táblához vasárnap délután, miután megtudták, hogy a Jobbik tagjai a településre érkeznek.

A Miskolci Városi Bíróság korábban - december 18-ig - már három embernek elrendelte előzetes letartóztatását. Egy ember volt még rendőrségi őrizetben, az ő őrizetbe vétele megszűnt, ez azt jelenti, hogy szabadlábon védekezhet.

A sajóbábonyi eset miatt több eljárás is indult, jelenleg tíz helyi lakos van előzetes letartóztatásban, négyen pedig szabadlábon védekezhetnek.

A már ismert büntetőügyek mellett további két nyomozást indított a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság "egyesülési joggal való visszaélés vétsége" miatt a Sajóbábonyban hétvégén történtekkel kapcsolatban - mondta korábban Egyedné Novodonszki Éva, a Borsod megyei rendőr-főkapitányság szóvivője.

Közölte: azért indítottak eljárást, mert a beszerzett bizonyítékok alapján "személyek a bíróság által jogerősen feloszlatott társadalmi szervezet vezetésére irányuló magatartást tanúsítottak".