Vendel
7 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A gárdát levágták a fehér lovas Horthy-emlékezésről

2009.11.22. 16:15 Módosítva: 2009-11-22 20:19:07
Rendbontás nélkül ért véget a Horthy Miklós budapesti bevonulásának 90. évfordulójára rendezett Jobbik-felvonulás a XI. kerületben. A rendőrség nem engedte, hogy a betiltott Magyar Gárda egyenruháját viselők csatlakozzanak a megemlékezéshez, 14 egyenruhát viselő embert előállított a rendőrség.

A rendőrség szerint rendbontás nélkül ért véget a Jobbik Magyarországért Mozgalom Horthy -megemlékezése a XI. kerületben. A rendőrök nem engedték csatlakozni a Magyar Gárda egyenruhájában érkezőket a Jobbik felvonulására. A Móricz Zsigmond körtérnél feltartóztatott gárdisták közül 14 embert állítottak elő.

Szabálysértés a Gárda-egyenruha viselése

November 17-én a sajóbábonyi cigány–Jobbik-konfliktus után a kormány elfogadott egy rendeletet, amelynek értelmében a jövőben önmagában az is szankcionálható, ha valaki betiltott társadalmi szervezet tevékenységében vesz részt. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a rendőr akkor is intézkedhet, ha valaki a gárda egyenruhájában jelenik meg közterületen.

A rendezvényre a rendőrség nagy erőkkel készült. A környéket biztosító rendőrség sorfallal akadályozta meg, hogy a felvonuláson részt vehessenek a gárdás egyenruhában érkezettek is.

A sorfalon csak a mintegy ezer civilt engedtek át, a gárdásokat körbezárták. A kialakult szóváltás után a rendőrök igazoltatni kezdték a bent rekedt egyenruhásokat. Tudósítónk értesülése szerint több gárdista a ksiebb utcákon próbált meg csatlakozni a megemlékezéshez, de a rendezvénynek lassan vége van a Gellért téren.

A Jobbik a fehér lovas bevonulás évfordulóján szervezett megemlékezést Horthy Miklós egykori útvonalán. A rendezvényen felszólalt a párt mellett működő szervezetek több olyan prominense, mint Bodrog László, a Nemzeti Őrsereg főkapitánya és Kiss Róbert, az Új Magyar Gárda Mozgalom főkapitánya.

A rendőrség korábban felhívta a főszervező figyelmét, hogy a Magyar Gárdát a bíróság jogerősen feloszlatta, így a rendőrség intézkedni fog, ha azt tapasztalják, hogy "a feloszlatott szervezet egyenruhájában, alakzatban, vezényszavakra együtt mozognak". A Jobbik főszervezője arról tájékoztatta a rendőröket, hogy nem fognak a menetben gárdaegyenruhában, alakzatban vonulni, csak civilek csatlakoznak a menethez, illetve a formaruhát viselők pedig csak magánemberként vesznek részt a rendezvényen.

Délután három óra körül a menet indulásakor a feloszlatott Magyar Gárda tagjai alakzatba rendeződtek, s a vezényszavak elhangzását követően a Jobbik menete után indultak. A rendőrök ekkor állították meg őket, majd igazoltatni kezdték őket.