Gusztáv
3 °C
7 °C

A gárdát levágták a fehér lovas Horthy-emlékezésről

2009.11.22. 16:15 Módosítva: 2009-11-22 20:19:07
Rendbontás nélkül ért véget a Horthy Miklós budapesti bevonulásának 90. évfordulójára rendezett Jobbik-felvonulás a XI. kerületben. A rendőrség nem engedte, hogy a betiltott Magyar Gárda egyenruháját viselők csatlakozzanak a megemlékezéshez, 14 egyenruhát viselő embert előállított a rendőrség.

A rendőrség szerint rendbontás nélkül ért véget a Jobbik Magyarországért Mozgalom Horthy -megemlékezése a XI. kerületben. A rendőrök nem engedték csatlakozni a Magyar Gárda egyenruhájában érkezőket a Jobbik felvonulására. A Móricz Zsigmond körtérnél feltartóztatott gárdisták közül 14 embert állítottak elő.

Szabálysértés a Gárda-egyenruha viselése

November 17-én a sajóbábonyi cigány–Jobbik-konfliktus után a kormány elfogadott egy rendeletet, amelynek értelmében a jövőben önmagában az is szankcionálható, ha valaki betiltott társadalmi szervezet tevékenységében vesz részt. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a rendőr akkor is intézkedhet, ha valaki a gárda egyenruhájában jelenik meg közterületen.

A rendezvényre a rendőrség nagy erőkkel készült. A környéket biztosító rendőrség sorfallal akadályozta meg, hogy a felvonuláson részt vehessenek a gárdás egyenruhában érkezettek is.

A sorfalon csak a mintegy ezer civilt engedtek át, a gárdásokat körbezárták. A kialakult szóváltás után a rendőrök igazoltatni kezdték a bent rekedt egyenruhásokat. Tudósítónk értesülése szerint több gárdista a ksiebb utcákon próbált meg csatlakozni a megemlékezéshez, de a rendezvénynek lassan vége van a Gellért téren.

A Jobbik a fehér lovas bevonulás évfordulóján szervezett megemlékezést Horthy Miklós egykori útvonalán. A rendezvényen felszólalt a párt mellett működő szervezetek több olyan prominense, mint Bodrog László, a Nemzeti Őrsereg főkapitánya és Kiss Róbert, az Új Magyar Gárda Mozgalom főkapitánya.

A rendőrség korábban felhívta a főszervező figyelmét, hogy a Magyar Gárdát a bíróság jogerősen feloszlatta, így a rendőrség intézkedni fog, ha azt tapasztalják, hogy "a feloszlatott szervezet egyenruhájában, alakzatban, vezényszavakra együtt mozognak". A Jobbik főszervezője arról tájékoztatta a rendőröket, hogy nem fognak a menetben gárdaegyenruhában, alakzatban vonulni, csak civilek csatlakoznak a menethez, illetve a formaruhát viselők pedig csak magánemberként vesznek részt a rendezvényen.

Délután három óra körül a menet indulásakor a feloszlatott Magyar Gárda tagjai alakzatba rendeződtek, s a vezényszavak elhangzását követően a Jobbik menete után indultak. A rendőrök ekkor állították meg őket, majd igazoltatni kezdték őket.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!