Három időközi választást tartanak ma

2009.11.22. 08:01 Módosítva: 2009.11.22. 17:47
Két időközi polgármester-választást tartanak ma, valamint ma van Csornán és környékén az időközi országgyűlési képviselő-választás második fordulója. Szavazni reggel hat órától este hétig lehet, a kampánycsend is a szavazókörök bezárásáig van érvényben.

A választók 14,89 százaléka adta le voksát vasárnap 15 óráig a Csornán és környékén felállított 76 szavazókörben az időközi országgyűlési képviselőválasztás vasárnapi, második fordulójában. A második fordulóban eddig minden mért időpontban magasabb volt a részvétel, mint két héttel korábban az első fordulóban.

Győr-Moson-Sopron megye 5. számú egyéni választókerületében - Csornán és környékén - azért kell új országgyűlési képviselőt választani, mert Áder János, a térség parlamenti képviselője mandátumot szerzett a júniusi európai parlamenti választáson és lemondott az országgyűlési képviselőségről.

A választás első fordulóját két héttel ezelőtt tartották, de az érvénytelen lett, mivel a választásra jogosultak mindössze 21,75 százaléka járult az urnákhoz, az érvényes szavazáshoz szükséges több mint 50 százalék helyett.

A második fordulóban ugyanaz az öt jelölt indul, aki az első fordulóban megmérette magát. A választás akkor lesz érvényes és eredményes, ha a választókerület választópolgárainak több mint egynegyede elmegy szavazni, képviselő pedig az lesz, aki a legtöbb érvényes szavazatot kapja.

A főváros VIII. kerületében, Józsefvárosban azért tartanak időközi polgármester-választást, mert Csécsei Béla, a kerület szabad demokrata polgármestere szeptember elején megromlott egészségi állapotára hivatkozva lemondott posztjáról. A mintegy 59 ezer józsefvárosi választópolgár négy jelölt közül választhat.

Zalalövőn a város korábbi polgármesterének, Kozma Jánosnak a halála miatt tartanak választást. A 2.500 választásra jogosult három jelölt közül választhat.

A polgármester választása egyfordulós, az a jelölt győz - függetlenül attól, hányan mentek el szavazni -, aki a legtöbb érvényes szavazatot kapja.