Árpád
-2 °C
3 °C

Három időközi választást tartanak ma

2009.11.22. 08:01 Módosítva: 2009-11-22 17:47:30
Két időközi polgármester-választást tartanak ma, valamint ma van Csornán és környékén az időközi országgyűlési képviselő-választás második fordulója. Szavazni reggel hat órától este hétig lehet, a kampánycsend is a szavazókörök bezárásáig van érvényben.

A választók 14,89 százaléka adta le voksát vasárnap 15 óráig a Csornán és környékén felállított 76 szavazókörben az időközi országgyűlési képviselőválasztás vasárnapi, második fordulójában. A második fordulóban eddig minden mért időpontban magasabb volt a részvétel, mint két héttel korábban az első fordulóban.

Győr-Moson-Sopron megye 5. számú egyéni választókerületében - Csornán és környékén - azért kell új országgyűlési képviselőt választani, mert Áder János, a térség parlamenti képviselője mandátumot szerzett a júniusi európai parlamenti választáson és lemondott az országgyűlési képviselőségről.

A választás első fordulóját két héttel ezelőtt tartották, de az érvénytelen lett, mivel a választásra jogosultak mindössze 21,75 százaléka járult az urnákhoz, az érvényes szavazáshoz szükséges több mint 50 százalék helyett.

A második fordulóban ugyanaz az öt jelölt indul, aki az első fordulóban megmérette magát. A választás akkor lesz érvényes és eredményes, ha a választókerület választópolgárainak több mint egynegyede elmegy szavazni, képviselő pedig az lesz, aki a legtöbb érvényes szavazatot kapja.

A főváros VIII. kerületében, Józsefvárosban azért tartanak időközi polgármester-választást, mert Csécsei Béla, a kerület szabad demokrata polgármestere szeptember elején megromlott egészségi állapotára hivatkozva lemondott posztjáról. A mintegy 59 ezer józsefvárosi választópolgár négy jelölt közül választhat.

Zalalövőn a város korábbi polgármesterének, Kozma Jánosnak a halála miatt tartanak választást. A 2.500 választásra jogosult három jelölt közül választhat.

A polgármester választása egyfordulós, az a jelölt győz - függetlenül attól, hányan mentek el szavazni -, aki a legtöbb érvényes szavazatot kapja.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?