Jolán
2 °C
4 °C

Rendezik végre a kisértékű lopások ügyét

2009.11.22. 22:19 Módosítva: 2009-11-22 22:19:52
Bajnai Gordon már a parlament ülése előtt a költségvetésről egyeztet az SZDSZ frakciójával, délután pedig a módosító indítványokról szavaznak. Módosítják a szabálysértési törvényt is, a jövőben az eszköztelen jegyzők helyett a rendőrség járhat el a húszezer forint értékhatár alatti lopások ügyében is. Próbálkoznak a párt- és kampányfinanszírozás reformjával is, gyaníthatóan sikertelenül. Az interpellációk után a miniszterelnök kérdésekre válaszol.

Hétfőn újabb pontját teljesítheti a kormány Bajnai Gordon tízpontos közbiztonsági csomagjának. Zárószavazásra kerül az igazságügyi minisztérium javaslata a szabálysértési törvény módosításáról (a javaslat .pdf-ben itt), melynek nyomán a feladatra megfelelő eszközökkel nem rendelkező jegyzők helyett a rendőrség járhat el a húszezer forintos szabálysértési értékhatárra elkövetett lopások ügyében, azaz a jövőben a vidéki bűnözés jellegzetes formája ellen is a rendőrség léphet fel.

Hétfőn szavaz a parlament Tóbiás József és Puch László párt- és kampányfinanszírozási javaslatáról is, amely valamelyest átláthatóbbá tenné a pártok gazdálkodását, például kötelezné azokat, hogy minden más magyar gazdálkodó szervezethez hasonlóan tartsák be a számviteli törvény előírásait - ennek fontosságára legutóbbi jelentésében az Állami Számvevőszék is felhívta a törvényalkotók figyelmét. Mivel a javaslat kétharmados, a Fidesznek pedig saját elképzelései vannak a párt- és kampányfinanszírozás kérdésében, szinte garantált a bukás. A javaslatot magát itt olvashatják .pdf formátumban.

Hétfőn három oktatási törvényt, a közoktatásit, a felsőoktatásit és a szakképzésről szólót is módosítják. Az MSZP frakció több tagjának javaslata alapján kötelezővé tennék a felsőfokú felvételihez az emelt szintű érettségi vizsgát.

Szervezetek mondhatják meg, mi a megfelelő

Ismét napirendre kerül a költségvetés is, módosító indítványokról szavaznak majd, meg az ORTT jövő évi költségvetéséről. Ehhez kapcsolódik, hogy délelőtt a miniszterelnök személyesen egyeztet az SZDSZ frakciójával a költségvetésről. A szabad demokraták új SZDSZ-nek becézett része, azaz a párt egy hete elutasította a költségvetést. A frakció azonban eddig kitartóan megszavazta a kormány javaslatait, és ez aligha változik. Bajnai az ülésen is szerepelni fog, azonnali kérdésekre válaszol majd.

A nap legjobb című javaslata "A megfelelőségértékelő szervezetek tevékenységéről" című. A megfelelőségértékelő szervezetek nevükhöz méltóan dolgok megfelelőségét értékelik. Bővebben itt, .pdf-ben.

Kedden alapvetően vízzel, bányászattal és közlekedéssel fognak foglalkozni a képviselők. Napirend előtt pedig egy érdekes virtuális eseményre, a nők elleni erőszak megszünésére fognak emlékezni, legalábbis a napirend szerint kedden megemlékeznek "a Nők Elleni Erőszak Megszüntetésének Nemzetközi Napja 10. évfordulójáról".

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?