Rendezik végre a kisértékű lopások ügyét

2009.11.22. 22:19 Módosítva: 2009.11.22. 22:19
Bajnai Gordon már a parlament ülése előtt a költségvetésről egyeztet az SZDSZ frakciójával, délután pedig a módosító indítványokról szavaznak. Módosítják a szabálysértési törvényt is, a jövőben az eszköztelen jegyzők helyett a rendőrség járhat el a húszezer forint értékhatár alatti lopások ügyében is. Próbálkoznak a párt- és kampányfinanszírozás reformjával is, gyaníthatóan sikertelenül. Az interpellációk után a miniszterelnök kérdésekre válaszol.

Hétfőn újabb pontját teljesítheti a kormány Bajnai Gordon tízpontos közbiztonsági csomagjának. Zárószavazásra kerül az igazságügyi minisztérium javaslata a szabálysértési törvény módosításáról (a javaslat .pdf-ben itt), melynek nyomán a feladatra megfelelő eszközökkel nem rendelkező jegyzők helyett a rendőrség járhat el a húszezer forintos szabálysértési értékhatárra elkövetett lopások ügyében, azaz a jövőben a vidéki bűnözés jellegzetes formája ellen is a rendőrség léphet fel.

Hétfőn szavaz a parlament Tóbiás József és Puch László párt- és kampányfinanszírozási javaslatáról is, amely valamelyest átláthatóbbá tenné a pártok gazdálkodását, például kötelezné azokat, hogy minden más magyar gazdálkodó szervezethez hasonlóan tartsák be a számviteli törvény előírásait - ennek fontosságára legutóbbi jelentésében az Állami Számvevőszék is felhívta a törvényalkotók figyelmét. Mivel a javaslat kétharmados, a Fidesznek pedig saját elképzelései vannak a párt- és kampányfinanszírozás kérdésében, szinte garantált a bukás. A javaslatot magát itt olvashatják .pdf formátumban.

Hétfőn három oktatási törvényt, a közoktatásit, a felsőoktatásit és a szakképzésről szólót is módosítják. Az MSZP frakció több tagjának javaslata alapján kötelezővé tennék a felsőfokú felvételihez az emelt szintű érettségi vizsgát.

Szervezetek mondhatják meg, mi a megfelelő

Ismét napirendre kerül a költségvetés is, módosító indítványokról szavaznak majd, meg az ORTT jövő évi költségvetéséről. Ehhez kapcsolódik, hogy délelőtt a miniszterelnök személyesen egyeztet az SZDSZ frakciójával a költségvetésről. A szabad demokraták új SZDSZ-nek becézett része, azaz a párt egy hete elutasította a költségvetést. A frakció azonban eddig kitartóan megszavazta a kormány javaslatait, és ez aligha változik. Bajnai az ülésen is szerepelni fog, azonnali kérdésekre válaszol majd.

A nap legjobb című javaslata "A megfelelőségértékelő szervezetek tevékenységéről" című. A megfelelőségértékelő szervezetek nevükhöz méltóan dolgok megfelelőségét értékelik. Bővebben itt, .pdf-ben.

Kedden alapvetően vízzel, bányászattal és közlekedéssel fognak foglalkozni a képviselők. Napirend előtt pedig egy érdekes virtuális eseményre, a nők elleni erőszak megszünésére fognak emlékezni, legalábbis a napirend szerint kedden megemlékeznek "a Nők Elleni Erőszak Megszüntetésének Nemzetközi Napja 10. évfordulójáról".