Máté, Mirella
14 °C
30 °C

Büntetőeljárás indul a vezénylő gárdisták ellen

2009.11.23. 12:18 Módosítva: 2009-11-23 12:22:30
A vasárnap előállított gárdisták közül három ember ellen büntetőeljárást, 10 ellen szabálysértési eljárást indítottak, egyikükről pedig kiderült, hogy körözik.

Összesen 14 embert állítottak elő vasárnap délután a budapesti Kosztolányi Dezső téren gyülekező gárdaegyenruhások közül. A rendőrség honlapján közzétett közlemény szerint a három büntetőügy egyesülési joggal való visszaélés miatt indult. Mint az érintettekről írták, "ők voltak azok, akik a gárdistákat vezényelték, irányították". Tíz emberrel szemben feloszlatott társadalmi szervezet tevékenységében való részvétel és jogszerű intézkedéssel szembeni engedetlenség miatt indult szabálysértési eljárás.

A 14 embert már kihallgatták, és egy kivétellel - ő az, aki ellen bírósági körözés van - el is engedték őket.

A rendőrség Gyorskocsi utcai épülete és a XI. kerületi, Bocskai úton található kapitányság előtt gárdaszimpatizánsok várták az előállítottak szabadulását.

Vasárnap Horthy Miklós budapesti bevonulásának 90. évfordulója alkalmából tartott felvonulást a Jobbik a XI. kerületben. Ehhez akartak csatlakozni a gárdisták, ezt azonban a rendőrség nem engedte, 14 egyenruhát viselő embert előállítottak.