Fidesz: Új időszámítás Csornán és Józsefvárosban

2009.11.23. 12:30 Módosítva: 2009.11.23. 13:21
Hétfőn bemutatkozott Kocsis Máté, a VIII. kerület új polgármestere és Gyopáros Alpár, Csorna új országgyűlési képviselője.

Győzelmi sajtótájékoztatót tartott a Fidesz hétfőn, Budapesten, a képviselői irodaházban, a vasárnapi időközi választások eredményeit értékelve. A sajtóeseményen bemutatkozott Kocsis Máté, Józsefváros új, Fidesz-KDNP-s polgármestere és Gyopáros Alpár, Csorna és környéke ugyancsak új, Fidesz-KDNP-s országgyűlési képviselője. A Fidesz szerint egyértelmű az üzenete a két, ellenzéki győzelemnek: Magyarország változást akar.

Szíjjártó Péter a párt szóvivője bevezetőjében azt emelte ki, hogy "Csornán az MSZP kiküzdötte magát a parlamenti pártok sorából", Gyopáros Alpár pedig arról beszélt hogy "a szocialisták minden követ megmozgattak hogy érvénytelen legyen a választás", ami egyben magyarázat is lehet gyenge szereplésükre is.

Kocsis Máté (fotó: Huszti István)
Kocsis Máté (fotó: Huszti István)

Gyopáros Alpár elmondta, hogy neki személy szerint leginkább a közöny ellen kellett harcolnia, "a közöny vastag falát pedig a szocialisták építették". Az új képviselő legfőbb feladatának egy szimbolikus ügy, a csornai elkerülőút sorsának tisztázását tartja. Mint mondta, Csornán napi 25-30 ezer autó halad át, és bár 2002 óta ígéri a szocialista kormány az elkerülőút megépítését, amiről kormányhatározat is van, az elmúlt csaknem nyolc évben nem történt semmi. "Fél év alatt nem lehet csodákat tenni, de elő lehet készíteni az ügyet, hogy a választások után a következő kormány gyorsan léphessen" - mondta feladatáról a képviselő.

Gyopáros kampányában komoly szerepet vállalt Orbán Viktor, a Fidesz elnöke is. Érdeklődésünkre, hogy ez a pártközpont döntésére, vagy Gyopáros kérésére történt-e így, a képviselő azt felelte: "találkozott az akaratunk". Gyopáros Alpár elődjére is kitért. "Áder János nem kicsi feladatot hagyott rám, magasra tette a mércét. Remélem fel tudok nőni a feladathoz."

Vasárnap késő esti nyilatkozatait erősítette meg Kocsis Máté, aki a Fidesz-KDNP jelöltjeként megnyerte az időközi polgármester-választást Budapest VIII. kerületében. A fiatal politikus kijelentette: új időszámítás kezdődik "Budapest szívében". Ahogyan a választás éjszakáján is fogalmazott, hétfőn is hangsúlyozta: vasárnap Józsefvárosban véget ért egy korszak, ugyanis a rendszerváltás óta még soha nem volt jobboldali polgármestere a kerületnek. Kocsis Máté Józsefváros közbiztonságának megerősítését nevezte az első számú feladatának.

MSZP: Bunda!

Nem született meglepő eredmény az MSZP számára vasárnap, a józsefvárosi időközi polgármester-választáson, mert a szocialista párt szóvivője szerint "meg volt bundázva" a végeredmény. Nyakó István állítása szerint a nyolcadik kerületben az SZDSZ és a Fidesz összejátszott, és ez ki is derült, de már túl későn. Az MSZP szóvivője megjegyezte még, hogy Kocsis Máté, az időközi választás nyertese korábban a MIÉP tagja volt, valamint alacsony volt a részvételi arány a vasárnapi voksoláson, azaz sokan azzal fejezték ki véleményüket, hogy inkább otthon maradtak.

Nyakó István azt is mondta: időközi választásokon egy ideje egyébként sem szerepel jól a baloldal, 2006 előtt is sorra vesztettek ezeken. Fontos ugyanakkor, hogy a baloldal eddig eredményesen kezelte a gazdasági válságot, és most a politikai válaszokat akarja megtalálni: egy hónapon belül ezért hivatalosan megnevezik az MSZP miniszterelnök-jelöltjét, elfogadják a párt választási programját és tájékoztatják a választókat.