Sólyom védelmébe vette az alkotmányt

2009.11.23. 17:01 Módosítva: 2009.11.23. 17:09
Sólyom László szerint van érték a magyar alkotmányban, sőt olyan rendszer, amelyre az alapjogok fenntartásánál támaszkodni lehet. Az Alkotmánybíróság 20 éves működése alkalmából felszólaló államfő szerint az alaptörvény szilárd és adott. Orbán Viktor két hete jelentette be, hogy szerinte változtatni kellene az alkotmányon, amin nincs mit tisztelni.

Az alkotmány szabályainak határozott gyakorlati és értéktartalmuk van, és hogy ezek a szabályok rendszert alkotnak, amely maga is érték – szögezte le az Akadémián tartott rendezvényen Sólyom László.

A köztársasági elnök az Alkotmánybíróság megalakulásának két évtizedes évfordulója alkalmából tartott konferencián tartott beszédet. Sólyom, aki korábban a szervezet elnöke volt, azt mondta, egy emberöltő már elég hosszú idő ahhoz, hogy néhány év pozitívumait, vagy más évek negatívumait ne értékeljük túl, hanem bízzunk az időben, és abban, hogy ha az alapokat megőrizzük, nem kell félni.

Sólyom szerint köztársasági elnökként krízis helyzetekben is biztonsággal tudott támaszkodni az alkotmányra. Az államfő hangsúlyozta: ez volt a biztosíték ahhoz a kijelentéséhez, hogy az alkotmány és az alapjogok fenntartása a végső menedék és biztosíték.

„Van egy olyan közös alapnorma, amelynek talaján a Magyar Köztársaság állami keretében szabadon folytathatjuk gazdag és sokféle örökségünket” - mondta Sólyom László hozzátéve, hogy a szerkezet, az "alkotmány" szilárd és adott, „fenntartása óriási felelősség, amelynek viseléséhez jogi és érzelmi műveltség kell”.

Sólyom nem ejtette ki Orbán Viktor nevét, de a hatályos alkotmány fenntartásával kapcsolatos hosszas eszmefuttatása reagálásként is érthető a Fidesz elnökének két hete kifejtett véleményére.

Orbán Viktor november 10-én egy kecskeméti eseményen újságírók előtt beszélt arról, hogy szerinte változtatni kellene az alaptörvényen, mert az egy "technokrata szabályhalmaz", amelyben nincs semmi, amit az ember tisztelhetne. Orbán szerint a lengyel alkotmány invokációszerű részéhez hasonló szöveg lenne célravezető a magyar alkotmány elején is.