Jolán
2 °C
4 °C

Tárgyalóasztalhoz terelte Pécset és a Suezt a kormány

2009.11.23. 13:32 Módosítva: 2009-11-23 13:42:15
Bár a pécsi városvezetés és a francia kisebbségi tulajdonú városi vízmű menedzsmentje között a végletekig elmérgesedett a viszony, a kormány nevében közvetítő Szabó Imre környezetvédelmi miniszter tárgyalásra tudta késztetni a feleket. A francia Suez elfogadta, hogy a menedzsmentnek mennie kell, a Fidesz pedig jelezte, hogy túlkapásnak, nem pedig modellkísérletnek tekinti a Pécsen történteket. A Suez a budapesti befektetéséért is aggódott.

Tárgyalásos úton rendezheti a Pécsi Vízmű Zrt. körül kialakult jogvitát a francia kisebbségi tulajdonos Suez és Pécs város önkormányzata. A tárgyalásokat háromhetes mediáció előzte meg, amit a kormány részéről Szabó Imre környezetvédelmi miniszter vezetett. Szabót Bajnai Gordon miniszterelnök kérte fel a mediátori szerepre, mint a minisztertől megtudtuk, elsősorban ismerettségei, kapcsolati tőkéje miatt.

Együtt támogatták, együtt ellenezték

Pécs fideszes polgármestere, Páva Zsolt októberben bontotta fel a szolgáltatói szerződést a Pécsi Vízmű Zrt-vel, és tett kivásárlási ajánlatot a francia kisebbségi tulajdonosnak rendkívül rövid, húsz napos határidővel. A vízszolgáltatás ellátására egy új, teljes egészében önkormányzati tulajdonú céget hoztak létre, a Tettye Forrásház Zrt-t, majd október 5-én erőszakkal elfoglalták a vízmű központját és kizárták a francia tulajdonost képviselő menedzsmentet. Az indoklás szerint a Pécsi Vízmű magyar menedzsmentje hatáskörét bőven meghaladó ügyekben járt el - az igazgatónak ugyan csak ötvenmillió forintig volt aláírási joga, mégis hétszázmilliós üzletekben döntött -, illetve a Pécsen, a pécsi fogyasztóktól szerzett bevétele terhére finanszírozta regionális terjeszkedését. Igaz, ez utóbbi döntés megjárta a cég felügyelőbizottságát, ahol sem a Fidesz, sem az MSZP delegáltja nem élt kifogással, a közgyűlésben azonban a két párt nagy összhangban szavazta meg a franciák kisemmizését.

Nyirati István, a Pécsi Vízmű Zrt. vezérigazgatója megpróbál bejutni a székházba
Nyirati István, a Pécsi Vízmű Zrt. vezérigazgatója megpróbál bejutni a székházba

Az eset nagy felháborodást váltott ki Franciaországban, ahol Bajnai Gordon látogatásán még Nicolas sarkozy államfő is szóvá tette. Bajnai akkor azt nyilatkozta, hogy bár a kormány egyértelműen elítéli a módszert, mivel a városi vízszolgáltatás önkormányzati feladat, nincs beleszólása a történtekbe.

A kényszer nem lett volna megoldás

Valójában a kormánynak lett volna lehetősége a megoldás kikényszerítésére is, hiszen a Pécsi Vízmű helyett létrehozott önkormányzati cég nem rendelkezik az összes jogosítvánnyal, például vízjogi engedélye sincs meg. A hatóságok bírságokkal sújthatták és ellehetetleníthették volna működését. De az ellátásbiztonság ez esetben felülírta ezeket a lehetőségeket - nem veszélyeztethették egy város és a környező települések vízellátását.

Bajnai inkább közvetítést kezdeményezett a vitázó felek között. "Az alapfeltétel az volt, hogy mind a franciák, mind a város elfogadjon közvetítőnek" - nyilatkozta Szabó Imre, aki három hete kezdte a mediációt. Első körben tisztázta, hogy a Suez magyar menedzsmentjével szemben teljesen bizalmatlan a város, ezért elérte, hogy a franciák regionális vezetői tárgyaljanak. A pécsi városvezetés feje fölött átnyúlva a Fidesz Baranya megyei vezetésénél elérte, hogy Pécs hajlandó legyen elfogadni tárgyalópartnerként a Suez regionális menedzsmentjét.

További feltétel volt, hogy a Pécsi Vízmű átvizsgálása után visszaélések gyanújába keveredett helyi menedzsment mindenképpen távozzon, Pécs cserébe felajánlotta, hogy őket csak a városi vízszolgáltatás érdekli, a regionális társaságokat megtarthatja a Suez, a városi üzletrészért pedig hajlandóak megfizetni a piaci árat.

Nem tekintik modellkísérletnek

Szabó Imre
Szabó Imre

Ez már elfogadható tárgyalási alap volt a Sueznek, ami egy feltételt még támasztott. A franciák Magyarországon másutt is érdekeltek vízművekben - a legnagyobb érdekeltségük a budapesti -, ezért ki akarták mondatni, hogy a Pécsen történtek nem egy modellkísérlet részei. A Fidesz felsőbb szintjéről érkezett jelzés szerint a pártban is túlkapásként értékelik a történteket. "Ha modellkísérlet is lett volna, kiderült, hogy a módszer nem működik" - mondta erről Szabó, aki egyébként maga is úgy értékeli, hogy egy speciális, helyi feszültséget próbált rossz módszerrel megoldani a pécsi városvezetés. "Nyilván a kockázatok tudatában kezdeményeztek, de váratlanul érte őket is a reakció keménysége" - mondta.

Hogy nem modellkísérlet zajlik, arra az is ráerősített, hogy a jogvita közepette Pécs egy másik francia céggel szerződést kötött a városi távhőszolgáltatásról. Ez jelezte, hogy alapvetően sem a franciákkal, sem a külföldi tőke szerepével nincs bajuk.

Eloszlathatják a befektetők aggályait

A Pécsen történtek már csak a Suez budapesti érdekeltségei miatt is túlmutatnak a városon. Ennél is jelentősebb hatásuk lehet azonban. A múlt héten kilenc nagykövetség közös nyilatkozatban fejezte ki aggályait a magyarországi befektetői klíma változása miatt. Az Amerikai Egyesült Államok, Belgium, Franciaország, Hollandia, Japán, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia és Svájc nagykövetségei "a nem-transzparens viselkedés jelentős megnyilvánulásait" kifogásolták, amely alatt elsősorban a rádiópályázatok körüli botrányra utaltak, de a pécsi eseményekre is. A kormány válaszában elsimerte, hogy vannak aggasztó tendenciák.

Bajnai Gordon hétfőn személyesen is találkozik a kilenc nagykövettel. Az egyeztetésen a pécsi mediációt akár sikeres példaként is felhozhatják arra, hogy a kormány igenis érdekelt a befektetői biztonság megteremtésében. ezt Szabó is így látja, bár azért hozzátette, hogy a közvetítés jóval a nagykövetségek levele előtt kezdődött.

A miniszter szerint alapvetően az a cél, hogy a kormánynak a jövőben ne kelljen ilyen közvetítői szerepre vállalkoznia. Mindenesetre, ha szükséges, a jövőben is közvetíthet ehhez hasonló vitákban, bár Szabó szerint "esete válogatja, hogy érdemes-e. A körülmények alapján úgy tűnt, itt nem árt."

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?