Jenő
-2 °C
6 °C

Április 11-e lehet a választás első napja

2009.11.24. 22:04
Mivel az alkotmány szerint áprilisban vagy májusban lehet a választás, így könnyen kisakkozható a rendszerváltás utáni hatodik országgyűlési választás időpontja.

Nagy valószínűséggel április 11-ére és 25-ére írja ki az országgyűlési választásokat Sólyom László köztársasági elnök.

Az eddig az államfő mindig a lehető legkorábbi időpontra tette a választást, mivel a bejelentése egyben a kampány kezdete is.

Az alkotmány szerint a választást az előző Országgyűlés megválasztását követő negyedik év április vagy május hónapjában kell megtartani, bejelenteni pedig legkésőbb 72 nappal a választás előtt. Jövőre április első vasárnapja húsvétra esik.

Négy évvel ezelőtt az államfői bejelentés és a választás első fordulója között még soha olyan kevés idő, 81 nap, nem telt el. 1990-ben 90, 1994-ben 92, 1998-ban 98, 2002-ben 114 nap telt el a két esemény között. Sólyom László most is várhatóan január második felében jelenti be az időpontot.

A köztársasági elnök az elődeitől eltérően nem szokott a pártokkal egyeztetni az időpontról. Négy évvel ezelőtt azzal vádolták meg, hogy Orbán Viktorral egyeztetett az időpontról, mivel a Fidesz elnöke már decemberben megjósolta a választás – egyébként könnyen kisakkozható – időpontját a nevezetes puskaporos beszédében.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?