Dávid és Kuncze együtt szorongtak

2009.11.24. 15:00 Módosítva: 2009.11.24. 15:29
Debreczeni József új könyvet írt Orbán Viktorról, amiben azzal fenyeget, hogy jövőre vége lesz a magyar demokráciának. Az Arcmás című könyv bemutatóján Dávid Ibolya és Kuncze Gábor dicsérték a szerzőt, és szorongtak Orbán Viktor közelgő kormányalakítása miatt. A rendezvényen Kuncze kizárta, hogy MDF-es jelöltként akarna indulni 2010-ben.

Debreczeni József szerint fogytán a szabadság levegője Magyarországon. Orbán Viktor közelgő választási győzelme miatt fogy. A szerző Arcmás címmel megjelentetett, Orbánról szóló könyvének bemutatóján szó szerint is gyorsan fogyott a levegő.

Légszomj

A kötet kedvéért összegyűlők ugyanis alig kaptak levegőt a szűk Alkotmány utcai pincében, ahová a kiadó az összejövetelt szervezte. Az újságírókon kívül elsősorban idős érdeklődőkből álló közönség szenvedett, hogy nem látják a szónokokat, hogy nem tudnak leülni, nincs hova tenni a kabátot, nem lehet hallani, nem lehet eljutni a mosdóba, nem lehet kijutni, bejutni, miért nem megy arrébb az az ember. A beszédeket ezért csak részben lehetett követni, a szabadságot féltők közül egy hölgy egyszer még Kuncze Gábornak is odakiáltott, hogy „hangosabban!”.

Fotó: Huszti István
Fotó: Huszti István

Viszont a szabadság fogyó levegőjéről már maga a szerző, Debreczeni József áttételesen beszélt. Vagyis nem arról, hogy szó szerint meg fogunk fulladni a Pallas Páholy nevű pincében, hanem arról, hogy Orbán Viktor jó eséllyel berekeszti a demokráciát. A szabadság húsz évének sajnos vége lesz, jósolta.

Nagykoalíció 1990

Félelmében osztozott a később beszédet tartó Dávid Ibolya (MDF) és Kuncze Gábor (ex-SZDSZ) is. Utóbbit a Klubrádió munkatársaként mutatta be a kiadó képviselője, Debreczeni pedig a rendszerváltáskori, az igazi SZDSZ arcaként üdvözölte. Dávidot szintén a rendszerváltáskori értékek képviselőjeként köszöntötte.

A könyvön kívül a két meghívott politikus miatt a többséget az érdekelte, hogy Kuncze Gábor MDF-jelöltként kíván-e indulni a 2010-es választáson. Erre mindenkinek azt mondta, hogy „nem”. Majd elviccelődött, hogy Orbán Viktor nevezi majd ki őt ellenzéki képviselőnek, mert az új miniszterelnök úgyis eltörli a demokráciát, formálissá teszi a parlamentet. A pincébe nem fért be Sándor Klára SZDSZ-es képviselő, akivel Kuncze nemrég még új párt alapítását tervezte, esetleg a most MDF-es, ex-MSZP-s Bokros Lajos integrálásával.

002

Dávid Ibolya szerint Debreczeninek jó tolla, éles szeme és pontos iránytűje van. Kuncze szerint fontos látni, hogyan lett a nagymamák kedvencének számító tehetséges Orbán Viktorból populista népvezér.

Kampánykönyv

Debreczeni elismerte, nem véletlen, hogy kivételesen választás előtt, és nem után jelentetett meg könyvet egy miniszterelnökről. Az Antall Józsefről írt A miniszterelnök; az Orbán Viktorról írt Orbán Viktor; és a Gyurcsány Ferencről írt Az új miniszterelnök című munkái egyaránt hivatalban lévőkről szóltak. Eddigi három miniszterelnöki portréja egyaránt méltató volt. Most viszont előre írt, és egyáltalán nem méltató hangvételben.

003

A szerző saját szavai szerint a választás előtti megjelenéssel „gesztust akart gyakorolni”, mintegy előre szólni, hogy milyen nagy baj lehet Orbán hatalomra jutásából. Ugyanakkor Debreczeni jelezte, hogy szerinte egy tized százalékot sem befolyásolja majd könyve a választás eredményét. Kuncze Gábor ennél bátrabb volt, szerinte „Debreczeni József most azért jósol, hogy higgyenek neki, és ezért ne lehessen most az egyszer igaza” – vagyis elég sokan megijedjenek a könyv hatására Orbántól ahhoz, hogy ne kapjon a Fidesz kétharmados többséget.

Debreczeni egyszer már írt egy alapvetően pozitív képet sugalló könyvet Orbánról. A mostani viszont negatív képet sugall. Éppen ezért újraírta a Fidesz elnökének fiatalkorát is, alapvetően más hangsúlyokkal, mint az évezred elején kiadott kötetében. Most Orbán akarnokságára fűzte fel ifjúsága eseményeit.

Debreczeni Charta

A megjelentek nemcsak akkor hangoskodtak, amikor a kényelmetlen pincében fizikai nehézségekbe ütköztek. Például tapsoltak egy nagyot, amikor Gyurcsány Ferenc neve elhangzott. Az ismert személyiségek közül jelen volt Herényi Károly MDF-es politikus, Sas József humorista, illetve Gréczy Zsolt, aki a Miniszterelnöki Hivatalban főtanácsadó.

A könyvbemutató egyértelműen kampányesemény volt. Dávid és Kuncze valamilyen formában, együtt vagy külön, de készülnek 2010-re, és a kedd reggeli szeánsz alapján két mondanivalójuk lesz: ők a rendszerváltás igazi értékeinek képviselői; illetve: Orbán Viktor halálos veszedelem Magyarországra. Vélhetően az utóbbin lesz a nagyobb hangsúly.

Orbán, a mumus

Utóbbi üzenet több eddigi országgyűlési kampánynak is meghatározó motívuma volt. Ehhez könyvet is használtak már a Fidesz ellenfelei. 2002-ben dr. Kende Péter A Viktor című kötete fontos kelléke volt az MSZP akkori kampányának. Az a könyv rendkívül egyszerűen tárgyalta Orbán Viktor személyiségét, lényegében egy vérengző őrültként ábrázolta. (Alig egy évvel korábban írta Debreczeni inkább méltató hangvételű, első könyvét Orbánról.)

004

A mostani választásokra megjelent Orbán-könyvbe még csak belelapozni volt időnk. Így is látszik, hogy nyilvánvalóan komolyabb alkotás, mint a sokszor légből kapott állításokat önkényesen összekapcsoló, Kende-féle A Viktor volt. Azonban a célja nagyon hasonló: megerősíteni az Orbán Viktort nem kedvelő választók félelmeit, és ezzel az urnákhoz bírni őket.

Ahogy a mostani MDF és az SZDSZ romjain szervezkedő Kuncze Gábor közönsége szűkebb, és értelmiségibb, mint 2002-ben az MSZP-jé volt, úgy kaphat cizelláltabb, komolyabb anyagot a mostani célközönség. Itt nem arról ír a szerző, hogy valakik tamponnal a hüvelyében megdugtak egy lányt a Budaörsi kollégiumban, azokban az években, amikor Orbán Viktor is az épületben lakott. Hanem hogy a háromhetenkénti parlamenti ülésezés 1998 és 2002 közti rendje a magyar demokrácia közelgő végének előszobája volt.