Még mindig lélegeztetik a H1N1-es kismamát

2009.11.24. 09:31 Módosítva: 2009.11.24. 20:24
Továbbra is lélegeztetőgépen van az a kismama, akit az új influenza és annak szövődményei miatt már hetek óta kezelnek a Szegedi Tudományegyetem Belgyógyászati Klinikájának intenzív osztályán. Intenzívre került egy szegedi üzemorvosnő is.

A hat hónapos terhes nő már november eleje óta van a szegedi klinikán, de továbbra is súlyos állapotban van. Ugyanakkor reményt keltő, hogy nem fordult rosszabbra az állapota - mondta Rudas László, a klinika professzora. Tájékoztatása szerint rendkívül súlyos vírusos tüdőgyulladás lépett fel a páciensnél, ennek következtében elpusztult a légzőhám nagy része.

Most már nem az a cél, hogy a vírus eltűnjön a szervezetéből, hanem hogy a légzőfelület regenerálódjon - tette hozzá. Ilyenkor a legnagyobb veszély a felülfertőződés, de erről ebben az esetben szerencsére nincs szó - magyarázta a professzor. A gyógyulási folyamat, és ezzel együtt a lélegeztetés várhatóan még hetekig eltart. A magzat állapotáról Rudas László csak annyit mondott, hogy közvetlenül összefüggésben van az édesanya állapotával.

Megbetegedett az az ápolónő is, aki a kismamát kezelte, de ő enyhébb tünetekkel megúszta - írta a Délmagyar. Bár minden egészségügyi dolgozónak a kezdetektől ingyenes a vakcina, az ápolónő munkatársai is csak azután kérték a védőoltást, hogy a kolléganőjük ágynak esett.

Szintén intenzív osztálya került egy szegedi üzemorvos, akinek a férje a helyi klinika szülészetén dolgozik. A nő nem volt beoltva, valószínűleg az egyik páciense fertőzte meg.

A nőt november eleje óta kezelik az intenzív osztályon. A TV2 kereskedelmi csatorna akkor arról számolt be, hogy a 40 éves nő öt és fél hónapos terhes

Eközben látogatási tilalmat rendeltek el Csongrád megye két városa, Szeged és Makó egészségügyi intézményeiben, a korlátozást az intézményvezetők kérték - mondta a regionális járványügyi osztályvezető.  Tombácz Zsuzsanna közölte: Szegeden az összes klinikát érinti a látogatási tilalom, míg Makón a Dr. Diósszilágyi Sámuel Kórházban a szülészetre és a gyermekosztályra nem léphetnek be a látogatók. A megye többi intézményében, azaz a szentesi és a deszki kórházban még nem volt szükség korlátozás elrendelésére - tette hozzá.

Már huszonöt kórházban van látogatási tilalom az influenza járvány miatt az ÁNTSZ honlapján szereplő legfrissebb lista alapján. Kilenc intézménybe egyáltalán nem mehetnek be a hozzátartozók, tizenhat kórházban csak részleges a tilalom.

Az intenzíven egy nagykanizsai pedagógus

A nagykanizsai kórház intenzív osztályán, lélegeztetőgépre kapcsolva ápolnak egy pedagógust, akinél beigazolódott a H1N1 vírusfertőzés gyanúja - mondta Bátorfy József, a Kanizsai Dorottya Kórház főigazgatója.

Kedden kapták meg a virológiai vizsgálat eredményét, amely igazolta a gyanújukat, hogy az 53 éves asszony szervezetét az új influenza vírusa támadta meg. Ismert volt korábbról az egyik nagykanizsai gimnáziumban dolgozó pedagógus krónikus légzőszervi megbetegedése, állapotát azonban kétoldali tüdőgyulladás súlyosbította.

Bátorfy József hozzátette: tudomása szerint az asszony nem kapott új influenza elleni védőoltást.