Pandora, Gabriella
-3 °C
3 °C

Most Mesterházy az MSZP kormányfőjelöltje

2009.11.24. 14:45 Módosítva: 2009-11-24 17:07:45
Az elnökség Mesterházyt javasolja a választmánynak, ami a hétvégén ül össze. A választmányban még dönthetnek másik jelöltről.
mesterhazy

Mesterházy Attilát ajánlja miniszterelnök-jelöltnek az MSZP országos elnöksége a választmánynak. A keddi vezetőségi tanácskozáson eldőlt: egy jelölt lesz, és az a jelenlegi parlamenti frakcióvezető. Az elnökségben Mesterházy Attila egyhangú támogatást kapott.

Kovács László a döntés után az Indexnek elmondta: "Az elnökség döntését természetesen tudomásul veszem, ahogy a választmányét is tudomásul fogom venni. Mindettől függetlenül minden tőlem telhetőt megteszek majd az MSZP választási sikeréért."

Ahogy arról korábban beszámoltunk, a döntést megelőző napig egyetlen jelöltről, Mesterházy Attiláról, a párt országgyűlési frakciójának vezetőjéről és a párt alelnökéről volt szó, de végül további két szocialista politikus, Kovács László és Szili Katalin neve is felmerült a jelölési folyamatban.

Örülnek Mesterházynak

„Örülök neki, hogy Mesterházy Attila lett a jelölt, és örülök annak is, hogy így minél előbb lesz arca a kampánynak, amit tervezünk. Ez egy többségi támogatást élvező döntés volt, amit reményeim szerint a szombati választmány is megerősít” – mondta Keleti György. Dér Zsuzsanna szerint Mesterházy korrekt, fiatal, rendkívül jól felkészült ember, azonban korai lenne véleményezni a jelölését, tekintve, hogy a kongresszus még nem döntött. „Várjuk meg a kongresszust, mert a döntés csak akkor lesz végleges” – fogalmazott. Emlékezetes, hogy hat éve a párt országos elnöksége Kis Pétert nevezte meg kormányfőjelöltként, majd a választmányon merült fel Gyurcsány Ferenc neve.

Egy neve elhallgatását kérő harmadik képviselő szerint ez az eredmény volt várható, bár ő Kovács László jelölését jobbnak tartotta volna. „Eddig voltak olyan ötletek a párton belül, hogy más jelölt jobb volna, de most már kizárólag Mesterházy maradt, mögé kell felsorakozni, máskülönben a töredezettséggel további szavazatokat veszíthetünk” – mondta.

Lendvai Ildikó kedden délután bejelentette, hogy az MSZP elnökségi ülésén egyhangúlag döntöttek Mesterházy Attila kormányfői jelölése mellett, az utóbbi időszakban azonban nem volt egyértelmű a jelölt személye, egynél jóval több név merült fel a kormányfői posztra.

Bár csak december közepére, a kongresszusra kell miniszterelnök-jelöltet találnia az MSZP-nek, abban a párt egységes véleményen volt, hogy a Gyurcsány Ferenc lemondása utáni miniszterelnök-keresési bénázást nem szabad megismételni. A további népszerűségvesztéssel fenyegető hosszadalmas keresgélési procedúra helyett, a többes jelölést elkerülve, hamar akartak jelöltet állítani. Forrásaink szerint az elnökségben kialakult nagy egyetértésben emellett fontos szerep jutott a Gyurcsány Ferenccel és Hagyó Miklóssal szembeni dacnak is. Kettejüknek hétfőn nagy szerepe volt abban, hogy Kovács László jelölése hirtelen elfogadható és jó lehetőségnek tűnt fel a pártban. Az elnökségben azonban győzött a Gyurcsányék javaslataival szembeni ellenállás.

A jelenlegi kormányfő, Bajnai Gordon már megválasztása idején közölte, csak a következő választásokig marad, és ezt többször, határozottan kijelentette.

Ezután egy darabig csend volt a jelölt személyével kapcsolatban, majd idén ősszel úgy tűnt, hogy a szocialisták két út közül választanak majd. Az első, hogy gyenge miniszterelnök-jelöltet választanak, akitől a vesztett választások után könnyedén el lehet köszönni. Ez esetben vagy külsős jelöltet emelhettek volna be a szocialisták, itt például Glatz Ferenc volt MTA-elnök, illetve Bárándy Péter igazságügyi miniszter neve forgott fenn.

A második - és végül megvalósuló forgatókönyv - szerint hiba lett volna külsős jelölttel előállni, mondván, a bizonytalanokat egy külsős úgysem tudja becsábítani a szocialista táborba, és az MSZP-nek most amúgy sem a bizonytalanokra kell koncentrálnia, hanem a bázis lemorzsolódott részét kell visszaszereznie. Ehhez erős jelölt szükséges, akik között leginkább az idősebb - fiatalabb generáció politikusai között volt megosztottság. Az előbbiek közül Gráf József, Szili Katalin és Kovács László neve merült fel, a fiatalok esetében pedig a végül befutó Mesterházy Attila frakcióvezető, és mellette a szegedi polgármester, Botka László került a középpontba. (Hagyó Miklós neve is felmerült, de a BKV-s botrányok miatt hamar elhallgattak a személye körül találgatók.)

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?