Most Mesterházy az MSZP kormányfőjelöltje

2009.11.24. 14:45 Módosítva: 2009.11.24. 17:07
Az elnökség Mesterházyt javasolja a választmánynak, ami a hétvégén ül össze. A választmányban még dönthetnek másik jelöltről.
mesterhazy

Mesterházy Attilát ajánlja miniszterelnök-jelöltnek az MSZP országos elnöksége a választmánynak. A keddi vezetőségi tanácskozáson eldőlt: egy jelölt lesz, és az a jelenlegi parlamenti frakcióvezető. Az elnökségben Mesterházy Attila egyhangú támogatást kapott.

Kovács László a döntés után az Indexnek elmondta: "Az elnökség döntését természetesen tudomásul veszem, ahogy a választmányét is tudomásul fogom venni. Mindettől függetlenül minden tőlem telhetőt megteszek majd az MSZP választási sikeréért."

Ahogy arról korábban beszámoltunk, a döntést megelőző napig egyetlen jelöltről, Mesterházy Attiláról, a párt országgyűlési frakciójának vezetőjéről és a párt alelnökéről volt szó, de végül további két szocialista politikus, Kovács László és Szili Katalin neve is felmerült a jelölési folyamatban.

Örülnek Mesterházynak

„Örülök neki, hogy Mesterházy Attila lett a jelölt, és örülök annak is, hogy így minél előbb lesz arca a kampánynak, amit tervezünk. Ez egy többségi támogatást élvező döntés volt, amit reményeim szerint a szombati választmány is megerősít” – mondta Keleti György. Dér Zsuzsanna szerint Mesterházy korrekt, fiatal, rendkívül jól felkészült ember, azonban korai lenne véleményezni a jelölését, tekintve, hogy a kongresszus még nem döntött. „Várjuk meg a kongresszust, mert a döntés csak akkor lesz végleges” – fogalmazott. Emlékezetes, hogy hat éve a párt országos elnöksége Kis Pétert nevezte meg kormányfőjelöltként, majd a választmányon merült fel Gyurcsány Ferenc neve.

Egy neve elhallgatását kérő harmadik képviselő szerint ez az eredmény volt várható, bár ő Kovács László jelölését jobbnak tartotta volna. „Eddig voltak olyan ötletek a párton belül, hogy más jelölt jobb volna, de most már kizárólag Mesterházy maradt, mögé kell felsorakozni, máskülönben a töredezettséggel további szavazatokat veszíthetünk” – mondta.

Lendvai Ildikó kedden délután bejelentette, hogy az MSZP elnökségi ülésén egyhangúlag döntöttek Mesterházy Attila kormányfői jelölése mellett, az utóbbi időszakban azonban nem volt egyértelmű a jelölt személye, egynél jóval több név merült fel a kormányfői posztra.

Bár csak december közepére, a kongresszusra kell miniszterelnök-jelöltet találnia az MSZP-nek, abban a párt egységes véleményen volt, hogy a Gyurcsány Ferenc lemondása utáni miniszterelnök-keresési bénázást nem szabad megismételni. A további népszerűségvesztéssel fenyegető hosszadalmas keresgélési procedúra helyett, a többes jelölést elkerülve, hamar akartak jelöltet állítani. Forrásaink szerint az elnökségben kialakult nagy egyetértésben emellett fontos szerep jutott a Gyurcsány Ferenccel és Hagyó Miklóssal szembeni dacnak is. Kettejüknek hétfőn nagy szerepe volt abban, hogy Kovács László jelölése hirtelen elfogadható és jó lehetőségnek tűnt fel a pártban. Az elnökségben azonban győzött a Gyurcsányék javaslataival szembeni ellenállás.

A jelenlegi kormányfő, Bajnai Gordon már megválasztása idején közölte, csak a következő választásokig marad, és ezt többször, határozottan kijelentette.

Ezután egy darabig csend volt a jelölt személyével kapcsolatban, majd idén ősszel úgy tűnt, hogy a szocialisták két út közül választanak majd. Az első, hogy gyenge miniszterelnök-jelöltet választanak, akitől a vesztett választások után könnyedén el lehet köszönni. Ez esetben vagy külsős jelöltet emelhettek volna be a szocialisták, itt például Glatz Ferenc volt MTA-elnök, illetve Bárándy Péter igazságügyi miniszter neve forgott fenn.

A második - és végül megvalósuló forgatókönyv - szerint hiba lett volna külsős jelölttel előállni, mondván, a bizonytalanokat egy külsős úgysem tudja becsábítani a szocialista táborba, és az MSZP-nek most amúgy sem a bizonytalanokra kell koncentrálnia, hanem a bázis lemorzsolódott részét kell visszaszereznie. Ehhez erős jelölt szükséges, akik között leginkább az idősebb - fiatalabb generáció politikusai között volt megosztottság. Az előbbiek közül Gráf József, Szili Katalin és Kovács László neve merült fel, a fiatalok esetében pedig a végül befutó Mesterházy Attila frakcióvezető, és mellette a szegedi polgármester, Botka László került a középpontba. (Hagyó Miklós neve is felmerült, de a BKV-s botrányok miatt hamar elhallgattak a személye körül találgatók.)