Ágnes
-5 °C
2 °C

Akár ötmilliós bírságot is kiszabhat majd az ÁNTSZ

2009.11.25. 14:37
Akár ötmillió forintos egészségügyi bírságot is kiszabhatnak a jövőben a szolgáltatókkal szemben, ha az Országgyűlés elfogadja az egyes egészségügyi tárgyú törvények módosításáról szóló törvényjavaslatot, amelynek zárószavazása december 14-én lesz a parlamentben. A törvényjavaslat elhalasztaná a patikaliberalizációt, és módosítaná a várólista szabályait is.

Elégtelenek az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) eszközei arra, hogy kikényszerítsen fontos közegészségügyi és a szolgáltatók működésével kapcsolatos intézkedéseket, vagy azok végrehajtását, indokolta az egyes egészségügyi tárgyú törvények módosításáról szóló törvényjavaslat egyik pontját Kökény Mihály, az MSZP országgyűlési képviselője. A bírság mértéke 30 ezer forinttól 5 millió forintig terjed, és az ÁNTSZ bevétele lesz.

A 14 törvényt módosító előterjesztéshez benyújtott módosító indítványokról jövő hétfőn döntenek, a törvényjavaslat zárószavazása december 14-én lesz a parlamentben.

Az Országgyűlés egészségügyi bizottságának elnöke elmondta: korábban nem szabályozták, de a javaslat elfogadása után a térítésmentes, nem kötelező védőoltások esetén a háziorvosok az egészségbiztosítási alapból finanszírozást kaphatnak. Felhívta a figyelmet arra, hogy ez olyan lehetőség, amely a költségvetés helyzetétől függ.

Kökény Mihály közölte: a törvényjavaslat a patikaalapítás teljes liberalizációját három évvel elhalasztja, mert a tapasztalatok nem elég meggyőzőek és ellentmondásosak. Ez a lehetőség 2010. január 1-től nyílt volna meg.

Az előterjesztés megteremti az egészségügyi miniszter felhatalmazását arra, hogy szabályozza az otthonszülés (intézeten kívüli szülés) szakmai szabályait és kizáró okait.

Módosulnak a várólista-szabályok is. Eddig nem volt arra lehetőség, hogy a betegeket az ő kezdeményezésük nélkül le lehessen venni a várólistáról, ha állapotuk már nem teszi indokolttá, hogy rajta legyenek.

Változnak a gyógyszer- és a gyógyászati segédeszköz-ellátás szabályai: a jövőben megszűnik a többletár-támogatás, azaz nem nyújtható méltányosságból a támogatási mértéket meghaladó plusztámogatás. Kifejtette: ez arra vonatkozik, ha a forgalmazó a tb-támogatási körbe kezdeményezte a befogadást, de azt az Országos Egészségbiztosítási Pénztár elutasította, mert például hiányoztak a megfelelő hatékonysági vizsgálatok.

Helyszíni ellenőrzések, próbavásárlások lefolytatásával bővülnek az egészségbiztosító és az Egészségbiztosítási Felügyelet jogosítványai. Többek között a patikák, a gyógyfürdők számíthatnak ellenőrzésekre, de a gyógyító-megelőző ellátásokra ez a jogkör nem terjed ki, vagyis "álruhás, álbeteg" ellenőrök nem lesznek.

Kökény Mihály szerint kedvezően változnak a gyermekápolási táppénz címén a keresőképtelen szülők táppénz lehetőségei. Hozzátette: az egészségbiztosító méltányosságból az előírtnál több napi gyermekápolási táppénzt is megállapíthat, ha azt a gyermek betegsége indokolja.

A bizottsági elnök közölte: jövő év végig nem kell új finanszírozási szerződést kötnie az egészségügyi szolgáltatóknak, addig érvényesek lesznek a mostaniak. Kökény Mihály azt mondta: a jövőben a szakvizsgához, a továbbképzés igazolásához el lehet majd számolni az Európai Unió tagállamaiban végzett tevékenységet is.

Kökény Mihály szerint a módosítások után hatékonyabban működik majd a Nemzeti Rákregiszter, mivel kötelező lesz a teljes körű adatszolgáltatás. Hozzátette: kiegészül a bejelentendő fertőző betegségek köre a H1N1 influenzavírussal, valamint az Egészségügyi Világszervezet kérésére a Chikungunya-lázzal.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!