Orsolya
7 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Akár ötmilliós bírságot is kiszabhat majd az ÁNTSZ

2009.11.25. 14:37
Akár ötmillió forintos egészségügyi bírságot is kiszabhatnak a jövőben a szolgáltatókkal szemben, ha az Országgyűlés elfogadja az egyes egészségügyi tárgyú törvények módosításáról szóló törvényjavaslatot, amelynek zárószavazása december 14-én lesz a parlamentben. A törvényjavaslat elhalasztaná a patikaliberalizációt, és módosítaná a várólista szabályait is.

Elégtelenek az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) eszközei arra, hogy kikényszerítsen fontos közegészségügyi és a szolgáltatók működésével kapcsolatos intézkedéseket, vagy azok végrehajtását, indokolta az egyes egészségügyi tárgyú törvények módosításáról szóló törvényjavaslat egyik pontját Kökény Mihály, az MSZP országgyűlési képviselője. A bírság mértéke 30 ezer forinttól 5 millió forintig terjed, és az ÁNTSZ bevétele lesz.

A 14 törvényt módosító előterjesztéshez benyújtott módosító indítványokról jövő hétfőn döntenek, a törvényjavaslat zárószavazása december 14-én lesz a parlamentben.

Az Országgyűlés egészségügyi bizottságának elnöke elmondta: korábban nem szabályozták, de a javaslat elfogadása után a térítésmentes, nem kötelező védőoltások esetén a háziorvosok az egészségbiztosítási alapból finanszírozást kaphatnak. Felhívta a figyelmet arra, hogy ez olyan lehetőség, amely a költségvetés helyzetétől függ.

Kökény Mihály közölte: a törvényjavaslat a patikaalapítás teljes liberalizációját három évvel elhalasztja, mert a tapasztalatok nem elég meggyőzőek és ellentmondásosak. Ez a lehetőség 2010. január 1-től nyílt volna meg.

Az előterjesztés megteremti az egészségügyi miniszter felhatalmazását arra, hogy szabályozza az otthonszülés (intézeten kívüli szülés) szakmai szabályait és kizáró okait.

Módosulnak a várólista-szabályok is. Eddig nem volt arra lehetőség, hogy a betegeket az ő kezdeményezésük nélkül le lehessen venni a várólistáról, ha állapotuk már nem teszi indokolttá, hogy rajta legyenek.

Változnak a gyógyszer- és a gyógyászati segédeszköz-ellátás szabályai: a jövőben megszűnik a többletár-támogatás, azaz nem nyújtható méltányosságból a támogatási mértéket meghaladó plusztámogatás. Kifejtette: ez arra vonatkozik, ha a forgalmazó a tb-támogatási körbe kezdeményezte a befogadást, de azt az Országos Egészségbiztosítási Pénztár elutasította, mert például hiányoztak a megfelelő hatékonysági vizsgálatok.

Helyszíni ellenőrzések, próbavásárlások lefolytatásával bővülnek az egészségbiztosító és az Egészségbiztosítási Felügyelet jogosítványai. Többek között a patikák, a gyógyfürdők számíthatnak ellenőrzésekre, de a gyógyító-megelőző ellátásokra ez a jogkör nem terjed ki, vagyis "álruhás, álbeteg" ellenőrök nem lesznek.

Kökény Mihály szerint kedvezően változnak a gyermekápolási táppénz címén a keresőképtelen szülők táppénz lehetőségei. Hozzátette: az egészségbiztosító méltányosságból az előírtnál több napi gyermekápolási táppénzt is megállapíthat, ha azt a gyermek betegsége indokolja.

A bizottsági elnök közölte: jövő év végig nem kell új finanszírozási szerződést kötnie az egészségügyi szolgáltatóknak, addig érvényesek lesznek a mostaniak. Kökény Mihály azt mondta: a jövőben a szakvizsgához, a továbbképzés igazolásához el lehet majd számolni az Európai Unió tagállamaiban végzett tevékenységet is.

Kökény Mihály szerint a módosítások után hatékonyabban működik majd a Nemzeti Rákregiszter, mivel kötelező lesz a teljes körű adatszolgáltatás. Hozzátette: kiegészül a bejelentendő fertőző betegségek köre a H1N1 influenzavírussal, valamint az Egészségügyi Világszervezet kérésére a Chikungunya-lázzal.