Jolán
2 °C
4 °C

Az ombudsman szerint tilos az osztálypénz

2009.11.25. 14:02
Nem kötelezhetik egyenruha viselésére, pláne nem annak kifizetésére a diákokat az oktatási intézmények. Az állampolgári jogok biztosa szerint még a kirándulásokat is az iskola költségvetésének terhére kell megszervezni.

A nevelési, pedagógiai program megvalósítását szolgáló rendezvények költségeit az iskolának kell megtéríteni, a tanterven kívüli események költségeinek viseléséről pedig írásban kell nyilatkoztatnia a szülőket, válaszolta Szabó Máté, az állampolgári jogok országgyűlési biztosa egy több gyermeket nevelő, szociális támogatásban részesülő panaszára.

A panaszos által megnevezett intézményben minden év elején osztálypénzt szednek be az osztálykirándulás lebonyolítására, osztályprogramok szervezésére és végzős osztály esetén ballagási (erdészeti) öltönyre, tabló készítésére.

Az ombudsman szerint az iskola legfeljebb a testi épséget védő, illetve a tanórán való részvételt biztosító ruházat viselését határozhatja meg, az ebbe a körbe nem tartozó felszerelésekről az iskolának kell gondoskodnia.

Állásfoglalása szerint a közoktatási törvény határozza meg, mi ingyenes és mely iskolai szolgáltatásokért kérhető térítési díj. A nevelési-oktatási intézmény költségvetésének terhére kell megszervezni az előírt tananyag megismerését, feldolgozását, a mindennapi testedzést, az intézményen kívüli kulturális, művészeti, sport- vagy más foglalkozást, kirándulást, erdei iskolát.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?