Az ombudsman szerint tilos az osztálypénz

2009.11.25. 14:02
Nem kötelezhetik egyenruha viselésére, pláne nem annak kifizetésére a diákokat az oktatási intézmények. Az állampolgári jogok biztosa szerint még a kirándulásokat is az iskola költségvetésének terhére kell megszervezni.

A nevelési, pedagógiai program megvalósítását szolgáló rendezvények költségeit az iskolának kell megtéríteni, a tanterven kívüli események költségeinek viseléséről pedig írásban kell nyilatkoztatnia a szülőket, válaszolta Szabó Máté, az állampolgári jogok országgyűlési biztosa egy több gyermeket nevelő, szociális támogatásban részesülő panaszára.

A panaszos által megnevezett intézményben minden év elején osztálypénzt szednek be az osztálykirándulás lebonyolítására, osztályprogramok szervezésére és végzős osztály esetén ballagási (erdészeti) öltönyre, tabló készítésére.

Az ombudsman szerint az iskola legfeljebb a testi épséget védő, illetve a tanórán való részvételt biztosító ruházat viselését határozhatja meg, az ebbe a körbe nem tartozó felszerelésekről az iskolának kell gondoskodnia.

Állásfoglalása szerint a közoktatási törvény határozza meg, mi ingyenes és mely iskolai szolgáltatásokért kérhető térítési díj. A nevelési-oktatási intézmény költségvetésének terhére kell megszervezni az előírt tananyag megismerését, feldolgozását, a mindennapi testedzést, az intézményen kívüli kulturális, művészeti, sport- vagy más foglalkozást, kirándulást, erdei iskolát.