Orsolya
7 °C
15 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Lengyel Zoltán lemond mandátumáról

2009.11.25. 17:25 Módosítva: 2009-11-25 19:40:45
Lengyel Zoltán független országgyűlési képviselő csütörtökön lemond képviselői mandátumáról, miután hétfőn jogerősen is felfüggesztett börtönre ítélték az őt igazoltató rendőrökkel való 2007-es összetűzése miatt.

Lengyel Zoltán azért mond le képviselői mandátumáról, mert a Fővárosi Bíróság hétfőn rendőrök sérelmére elkövetett hivatalos személy elleni erőszak, könnyű testi sértés és becsületsértés miatt jogerősen felfüggesztett szabadságvesztésre ítélte. A képviselő nyolc hónap, két évre felfüggesztett szabadságvesztést kapott.

Lengyel Zoltán közölte, lemondó levelét e-mailben elküldte Katona Bélának, az Országgyűlés elnökének és Géczi József Alajosnak, a mentelmi bizottság elnökének is. Hozzátette: csütörtökön levélben is feladja a lemondását.

Mint hangsúlyozta, jövő hét hétfőn már nem megy be a parlamentbe. Úgy fogalmazott: hét és fél év parlamenti munka után meghozta élete egyik legnehezebb döntését, de mint kiemelte, nem volt más választása.

Lengyel Zoltánt 2007 júliusában egy közúti ellenőrzésen a fővárosban igazoltatni próbálták a rendőrök, ám a képviselőnél nem voltak iratok, és nem volt együttműködő. A budai Vár alatti Alagút kijáratánál megütötte a vele szemben szabályosan intézkedő rendőrt, ezért előállították a kapitányságra.

Az utolsó szó jogán a hétfői tárgyaláson a képviselő azt mondta, hogy a vádbeli cselekmények idején beteg és kialvatlan volt. Elismerte, hogy szabálysértést követett el, ám mint mondta - bűncselekményt nem. "Rendőrt nem ütöttem meg és nem is fogok soha" - hangoztatta Lengyel Zoltán.