Móric
14 °C
15 °C

Megkezdődött az SZDSZ-es álszavazók pere

2009.11.25. 13:21 Módosítva: 2009-11-25 13:47:55
A vádlottak vallomásaiból az derült ki, hogy a liberálisok közgyűlései 1989 óta szervezetlenül zajlottak, a terep ideális volt a visszaélések számára.

Több vádlott is azt vallotta, hogy "bevett gyakorlat, nyílt titok" volt az álszavazás az SZDSZ küldöttgyűlésén; a párt 2007 márciusi tisztújító küldöttgyűlésén történtek miatt indult büntetőper szerdán kezdődött a Budai Központi Kerületi Bíróságon.

Az ügyészség szerint néhányan maguk írták alá távollévők helyett a jelenléti ívet és a szavazólapot a 2,5 évvel ezelőtti pártrendezvényen, mások - köztük az elsőrendű T. Asztalos Ildikó - pedig felbujtóként rábírták erre a tetteseket. Mindezért az ügyészség nyolc személyt vádol okirat-hamisítással.

Akik aláírást hamisítottak, azok jobbára beismerték cselekményüket és bűnösségüket, de akik nem írtak alá mások helyett, azok tagadnak. A vádlottak szembesítése eredménytelen maradt.

Két küldöttet nem kellett utasítani

A harmadrendű vádlott arról beszélt, hogy "nyílt titok" volt az álszavazás, és az elsőrendű vádlott jelölte ki, hogy kinek kire kell leadnia a voksát. A hatodrendű vádlott és két társa ugyanakkor T. Asztalos Ildikótól függetlenül adott le hamis szavazatokat.

A hatodrendű vádlott - aki maga is küldött volt - elmondta, hogy 1989 óta SZDSZ-tag, és azt tapasztalta, hogy a távollévők helyetti szavazás "bevett gyakorlat" volt a párt küldöttgyűlésein, amelyek "teljesen szervezetlenül" zajlottak.

Miért nem kérdezik meg Kóka Jánost, Fodor Gábort és a többi korábbi elnököt? - kérdezte a hatodrendű vádlott, akinek két ismerőse - az élettársa és az ő barátnője - nemhogy küldött, de még párttag sem volt, úgy szavazott az SZDSZ 2007. márciusi tisztújító küldöttgyűlésén az új pártelnökről.

A bizalmi elv működött

Egy tanú elmondta, hogy ezek a rendezvények "bizalmi elv" alapján, regisztráció és személyi azonosság ellenőrzése nélkül zajlottak, a résztvevők látásból ismerték egymást, ez a rendezetlenség pedig magában hordta a tévedés és a visszaélés lehetőségét egyaránt.

Az SZDSZ tisztújító küldöttgyűlésének megismételt szavazásán 2007. március 31-én, Budapesten Kóka Jánost választották a párt elnökévé. Kókára 380-an, Fodor Gáborra 367-en voksoltak. Az előző, délutáni szavazáson a két jelölt egyaránt 377 szavazatot kapott.

Másfél éve, az SZDSZ belső vizsgálata után Kóka János azt közölte, hogy T. Asztalos Ildikó négy illetéktelen küldöttet arra buzdított, hogy a másik elnökjelöltre, Fodor Gáborra szavazzon. Ezt akkor T. Asztalos Ildikó a nyilvánosság előtt visszautasította.

A belső vizsgálat eredményeként az SZDSZ egy közleményben azt tudatta: "megállapítható, hogy az elnökválasztáson elkövetett szabálytalanságokról Kóka János és stábja, illetve Fodor Gábor és stábja semmit sem tudott", továbbá hogy "nem bizonyult valósnak azt a tényállítás, mely szerint T. Asztalos Ildikó vagy bárki más bármely küldöttet arra biztatott volna, hogy szavazzon Kóka Jánosra".