A romaellenes megnyilvánulások miatt leveleznek Bajnaival

2009.11.26. 12:54 Módosítva: 2009.11.26. 15:10
A magyarországi romaellenes megnyilvánulások miatt Bajnai Gordon miniszterelnökhöz intézett levélben adott hangot aggodalmának Thomas Hammarberg, a strasbourgi székhelyű Európa Tanács (ET) emberi jogi biztosa.

Levelében Hammarberg súlyos aggodalmát hangoztatta amiatt, hogy erősödnek Magyarországon a romaellenes szélsőséges, türelmetlen, rasszista megnyilvánulások. Az is zavaró számára, hogy bizonyos közéleti szereplők romaellenes gyűlölködő hangon szólalnak meg a nyilvánosság előtt anélkül, hogy ez határozott elítélést váltana ki, illetve hogy hatékony intézkedések születnének az ilyen esetek megakadályozása érdekében.

Közleményében Hammarberg felidézte, hogy októberben Magyarországon járt és megbeszélést folytatott a kormányfővel, továbbá a külügy-, valamint az igazságügyi és rendészeti miniszterrel, országos hatóságok vezetőivel, nemzetközi és nem kormányzati szervezetek képviselőivel.

Hammarberg üdvözölte a magyar kormány néhány olyan intézkedését, amely a romáknak a közszférába való beilleszkedését segíti. Hangsúlyozta azonban, hogy az ilyen intézkedések mellett jobban tudatosítani kell a közvéleményben a hátrányos megkülönböztetést elszenvedő közösségek helyzetét. Ilyen közösségként említette a romák mellett a zsidókat, valamint a melegeket.

Az emberi jogi biztos javasolta, hogy Magyarország ratifikálja az Európai Emberi Jogi Egyezmény 12. számú jegyzőkönyvét, amely általános tilalom alá helyezi a diszkriminációt, és lehetővé teszi a kollektív panaszemelést az Európai Szociális Charta alapján.