Judit
2 °C
7 °C

Az Omninvest miatt ülésezik a nemzetbiztonsági bizottság

2009.11.26. 15:16 Módosítva: 2009-11-26 17:01:10
Összehívja a Fidesz a nemzetbiztonsági bizottságot az Omninvest miatt, a testület fideszes elnöke, Simicskó István azt akarja megtudni, hogy milyen eszközöket vett igénybe a kormány és miket tudott meg például az Omninvest tulajdonosi összetételéről, illetve arról, hogy kikhez került az oltóanyagokért befolyt pénz.

Összehívta a nemzetbiztonsági bizottság rendkívüli ülését jövő hétfőre a testület elnöke a H1N1-elleni vakcinát gyártó cég miatt, jelentette be csütörtökön Simicskó István.

Az ellenzéki politikus felidézte Oszkó Péter pénzügyminiszter egy korábbi nyilatkozatát, amely szerint a kormány nemzetbiztonsági eszközöket is igénybe vett az oltóanyagot gyártó Omninvest hátterének megvizsgálására. Simicskó szerint a kormányzatnak kötelessége beszámolni a megszerzett információkról.

A bizottság elnöke elmondta, a testület hétfői ülésén arra szeretne választ kapni, hogy milyen eszközöket vett igénybe a kormány és miket tudott meg például az Omninvest tulajdonosi összetételéről, illetve arról, hogy kikhez került az oltóanyagokért befolyt pénz.

Székely Tamás egészségügyi miniszter csütörtökön arra a kérdésre, hogy az Omninvest offshore cégnek minősül-e, azt válaszolta: nem gazdasági szakember, erről nem tud nyilatkozni. Hozzátette azonban, ha egy cégnek külföldi tulajdonosa van, de a vállalat eleget tesz a magyar adó- és járulékfizetési kötelezettségnek, akkor nem offshore cég. Ha nem tesz eleget, akkor az. Megjegyezte, a Nemzetbiztonsági Hivatal ellenőrizte a céget, amely folyamatos védelem alatt is áll, mert a vakcinagyártás nemzetstratégiai kérdés.

Székely Tamás egészségügyi miniszter szerdán azt mondta az Infó rádiónak, hogy az elmúlt 13 évben senkinek nem volt problémája az Omninvest tulajdonosi összetételével. Megerősítette, hogy a cég többségi tulajdonosa valóban egy ciprusi cég, az viszont az APEH feladata, hogy eldöntse, offshore cégnek minősül-e. Hozzátette, a H1N1 elleni oltóanyag gyártójának kisebbségi tulajdonosa "hús-vér ember, aki ott ült az egészségügyi bizottság ülésén".

Az Omninvest szeptember elején szervezett sajtóbeszélgetésén Zimonyi Ferenc ügyvezető igazgató és Németh Zsolt szóvivő nem akart részletesen válaszolni azokra a kérdésekre, amelyek a cég rejtett tulajdonosi hátterére vonatkoztak. Az állammal 15 éves szerződést kötő és közpénzeket felhasználó cég több mint kilencven százaléka a Cipruson bejegyzett Sumpter nevű cég tulajdonában van, de nem tudni, ki a valódi tulajdonosa. Németh Zsolt annyit mondott: a Sumpter által tulajdonolt Omninvest Kft. magyar cég, amely Magyarországon adózik és foglalkoztat embereket.

Az Ominvest Kft. és az egészségügyi kormányzat között kötött szerződésbe - amelyet tíz évre titkosítottak - az Országgyűlés egészségügyi bizottsága zárt ülésen betekinthetett. A november 4-ei ülés után a testület szocialista elnöke, Kökény Mihály úgy nyilatkozott, valószínűleg feloldják a dokumentumok egy részének titkosságát, és a szerződés egy részét a tárca honlapján nyilvánosságra hozza.

Szerinte a szerződéseket a magyar állam körültekintően kötötte meg, a dokumentum kellő garanciát ad az oltóanyag biztonságára és a fizetési feltételekre nézve. A bizottság úgy vélte, azzal, hogy a szerződéseknek az üzleti titkot képező adatokon kívüli része nyilvános lesz, erősödhet a közbizalom az oltóanyag iránt, mondta el korábban a politikus.

Falus Ferenc országos tiszti főorvos korábban a cég tulajdonosi hátterét firtató kérdésre azt válaszolta: az Omninvest stratégiai cég, ugyanolyan elbírálás alá esik, mint egy fegyvergyár.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?