A kormány terel MVM-ügyben

2009.11.26. 11:14
Három fideszes és egy szabaddemokrata országgyűlési képviselő több parlamenti megszólalásban és írásbeli kérdésekben is firtatta az MVM offshore cégekhez vándorolt milliárdjainak sorsát, ám rendre semmitmondó válaszokat kapnak a kormányzat illetékeseitől. Kapolyi László sem válaszolt arra, hogy mi köze van az ügyben szereplő luxemburgi és panamai cégekhez, Oszkó Péter pedig kikérte magának, hogy pénzügyi bizonylattal igazolja, hogy az MVM valóban befizette az államkasszába a tavalyi év után járó közel negyven milliárd forintos osztalékot.
Előzmények
  • Több mint tízmilliárd forint került a tavaly leváltott előző vezetőség, Kocsis István vezérigazgatósága idején a Magyar Villamos Művek Zrt.-től ismeretlen tulajdonosú, offshore hátterű cégekhez.
  • Az MVM új vezetősége belső vizsgálatot folytatott a kétes ügyletekről. A vizsgálat lezárulta után idén áprilisban büntetőfeljelentést tettek a Nemzeti Nyomozóirodánál.
  • Kiderítettük, hogy az MVM-ügyben érintett offshore cégek egytől egyig a kalandos múltú Szász András üzletemberhez köthetők.Szász az MVM-nél Kocsis István tanácsadója volt.
  • Kocsis István és Szász András arra hivatkoznak, hogy az offshore hátterű cégekre az MVM regionális terjeszkedéséről szóló stratégia megvalósításához, balkáni üzletszerzés céljából volt szükség.
  • Az MVM álláspontja szerint viszont semmi sem indokolta a kétes ügyleteket, azok szabálytalanul zajlottak, és mintegy tizenötmilliárd forintos vagyonvesztést okoztak az állami vállalatnak.
 

Október elején három fideszes országgyűlési képviselő interpellált az országgyűlésben az állami tulajdonú áramszolgáltató MVM Zrt. március óta tartó cikksorozatunkban ismertetett kétes ügyletei miatt, amelyeket a társaságcsoport feljelentései nyomán a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) jelenleg is vizsgál. A fideszes képviselők elsősorban a nagyvállalkozó, akadémikus, MSZDP-elnök szocialista képviselőtársuk, Kapolyi László érintettségére hegyezték ki mondanivalójukat.

Bencsik János parlamenti képviselő
Bencsik János parlamenti képviselő

Bencsik János, Tatabánya polgármestere arról beszélt, hogy „a hazai szociáldemokrácia első számú vezetőjének” tulajdonában lévő System Consulting Zrt. hónapok óta több mint háromszázhúszmillió forinttal tartozik a Vértesi Erőműnek. Balla György szerint az állam azért nem jut hozzá tizenkilencmilliárd forintnyi osztalékhoz, mert az MVM egyik kisrészvényese megtámadta a közgyűlés döntéseit, miután az MVM megakadályozta, hogy eladja részvényét a System Consultingnak. Révész Máriusz szerint a BKV ügyei eltörpülnek az MVM-nél folyó „gazemberségekhez” képest. Példaként a Kapolyi-féle Kárpát Energo Zrt. beruházási kölcsönét említette, amelynek eredményeképpen az MVM kénytelen volt 5,6 milliárd forint értékvesztést elszámolni.

Az Oszkó Péter pénzügyminiszter, illetve Bajnai Gordon miniszterelnök helyett válaszoló Katona Tamás, a pénzügyminisztérium államtitkára elismerte, hogy a System Consulting tartozik az állami tulajdonú erőműnek, ám úgy vélte, hogy az adós önhibáján kívül késik a fizetéssel. Az osztalékfizetéssel kapcsolatos kérdésre azt válaszolta, hogy a bíróság a felek közös kérésére azt a pert megszüntette, így az osztalék kifizetésének nincs akadálya, sőt az már meg is történt. Az offshore milliárdokkal kapcsolatban azt mondta Katona, hogy mivel ezek az ügyek nyomozati szakaszban vannak, az állami cég érdeke az, hogy ne kerüljenek nyilvánosságra a részletek.

Levelet írtak Kapolyinak

Bencsik János és Révész Máriusz nem hagyták ennyiben a dolgot, a loznicai gázerőmű-beruházásról szóló cikkünk után levélben fordultak Kapolyi Lászlóhoz. A szocialista képviselő tavaly azt nyilatkozta, hogy tulajdonrészt szerzett a szerbiai projektben, ám a cégnyilvántartások tanúsága szerint nem ő, hanem az MVM offshore-ügyeiben is szereplő luxemburgi és panamai cégek jelentek meg a tulajdonosi körben. A fideszes képviselők azt tudakolták Kapolyitól, hogy mi köze van ezekhez a cégekhez, ám megkeresésüket – ahogyan korábban az Indexét is – mindeddig válasz nélkül hagyta a szocialista honatya.

Révész Máriusz parlamenti képviselő
Révész Máriusz parlamenti képviselő

Bencsik János ezután írásbeli kérdésekkel fordult Bajnai Gordon miniszterelnökhöz, melyekben azt tudakolta, hogy milyen intézkedéseket tett a kormány annak érdekében, hogy az MVM 2008-as üzleti évének lezárásakor dokumentált gyanús pénzmozgásokból fakadó, tízmilliárdos nagyságrendű veszteségek okát megállapítsa, illetve hogy az MVM valóban eleget tett-e az állam irányában fennálló osztalékfizetési kötelezettségének?

A fideszes képviselő kérdéseire Oszkó Péter pénzügyminiszter válaszolt a miniszterelnök helyett. A kétes ügyletekkel kapcsolatban azt írta, hogy ezekkel kapcsolatban elsősorban az MVM-nek, illetve az ügyekben nyomozó Nemzeti Nyomozó Irodának kell intézkedniük. Az MVM vezetése a vizsgálati eljárásban született dokumentumokat üzleti titoknak minősítette, és azok a nyomozás érdekeire való tekintettel sem lehetnek nyilvánosak. A másik kérdésre azt válaszolta a pénzügyminiszter hogy az osztalékfizetés megtörtént, ugyanakkor visszautasította és durva inszinuációnak minősítette, hogy Bencsik pénzügyi bizonylatot szeretett volna látni a közel negyvenmilliárdos befizetésről.

Türelemre van szükség

Gulyás József, az SZDSZ frakcióvezető-helyettese októberben napirend utáni, novemberben napirend előtti felszólalásban foglalkozott az MVM-ügyekkel. Mindkét felszólalásában az Index cikksorozatára hivatkozott, és azt szerette volna megtudni, hogy a kormány milyen lépéseket tett, eljár-e ezekben az ügyekben? Októberi felszólalásában Kocsis István, az MVM akkori vezérigazgatója felelősségének kérdését feszegette, a novemberiben pedig furcsának találta, hogy a kétes ügyekben érintett offshore cégeket ugyanaz a Szász András képviseli, aki az MVM-nél Kocsis tanácsadója volt, a múltban pedig több kétesnek bizonyult állami üzletben is szerepe volt.

Gulyás József parlamenti képviselő
Gulyás József parlamenti képviselő

A megkerült terepjáró

Jogosulatlanul tartott két céges autót közpénzen Kocsis István az MVM vezérigazgatójaként – derítette ki egy APEH-vizsgálat a Blikk értesülése szerint. A fullextrás Audi A6 mellett Kocsis egy 20 millió forint értékű terepjárót is vetetett magának az MVM pénzén, pedig a munkaszerződése szerint csak egy cégautóra volt jogosult. A terepjárót nem adta le miután leváltották tavaly, az csak idén nyáron került vissza az MVM-hez. Kocsis azt állítja, hogy többfelé utazott az országban annak idején, és ha a terepviszonyok úgy kívánták, a terepjárót kellett használnia.

Kapolyival kapcsolatban úgy fogalmazott Gulyás, hogy ha valóban érdekelt az egyik offshore cégben, akkor „nyilvánvalóan nem jól töltötte ki a vagyonnyilatkozatát”. A szabaddemokrata képviselő mindkét felszólalásában hangsúlyozta, hogy szerinte nem csak a nyomozó hatóságnak, hanem a kormánynak is volna teendője ezekben a milliárdos nagyságrendű ügyekben, és hogy pénz került vissza az állami vállalathoz az oknyomozó újságírók munkájának eredményeképp.

Gulyásnak októberben Gőgös Zoltán, az FVM államtitkára, novemberben pedig Katona Tamás, a PM államtitkára válaszolt a kormány nevében. Gőgös azt mondta, hogy a kérdéses ügyekben a kormány álláspontja szerint az MVM-nek és az NNI-nek van tennivalója, a kormány már levonta a tanulságokat, amikor új vezérigazgatót nevezett ki a társaságcsoport élére. Katona ismét azzal hárította az interpellációt, hogy figyelembe kell venni a nyomozás érdekeit, illletve „ahhoz hogy ezek az ügyek nyugodt ütemben lezárhatók legyenek, természetesen türelemre van szükség”.

Az MVM kétes ügyei

Az MVM által megbízott nemzetközi jogi iroda az Aquifex Limitednél (Ciprus) eszközölt 6,35 millió eurós befektetést, a Decotra S.R.L. (Olaszország) részére nyújtott 2 millió eurós kölcsönt, a Puerto S.R.L. (Ibiza) számára folyósított 460 ezer eurós előleget, az EPIC Financial Consulting GmbH (Ausztria) 175 ezer eurós, és további eurómilliókat kilátásba helyező tanácsadói szerződését, a NIKER d.o.o. (Horvátország) részére szállodabérlés céljából átutalt 4,3 millió eurós kölcsönt, a Meinl Bank (Ausztria) 480 ezer eurós tanácsadási díját, valamint a Kárpát Energo Zrt. által a Power Investments International II. s.á.r.l. (Luxemburg) számára nyújtott 32,5 millió eurós kölcsönt, illetve a Kárpát Energo Power Investments II. részvényjegyzését vizsgálta.

A magyarországi ügyek közül a Kárpát Energo Zrt. által folyósított 12,3 millió eurós előleget, a Paksi Atomerőmű által a Villkesz Kft.-vel kötött 3,3 milliárd forintos beruházási szerződést, a Paksi Atomerőmű és az Esplanade Hungary Tanácsadó Kft. 40 millió forintos tanácsadói szerződését, a Nád MPS-H Kft. 23 milliárd forintos kártérítési követelését, és a Paksi Atomerőmű által az Aquifex Limited részére kibocsátott titokzatos váltó ügyét vizsgálták a jogászok az MVM-nél fellelt iratanyag alapján. A belső vizsgálat lezárultát követően az MVM áprilisban büntető feljelentést tett a Nemzeti Nyomozó Irodánál.

A belső vizsgálat során keletkezett dokumentumokat (amelyeket egy Kocsis István néven levelező ismeretlen több sajtóorgánumnak is kiszivárogtatott) és a vizsgálat költségét ugyanakkor üzleti titokká minősítette az állami vállalat. A Lehet Más a Politika (LMP) augusztusban közérdekű adatigényléssel fordult az MVM-hez, hogy adja ki a Kocsis István távozását követő belső vizsgálat során készült jelentéseket és tegye közzé a vizsgálatsorozat költségét, ám az MVM új vezérigazgatója, Mártha Imre megtagadta az LMP kérését. Az LMP emiatt pert indított az MVM ellen az offshore-dosszié nyilvánosságáért.

A cikket itt lehet kommentálni