Most már Magyarországra jöhet a guantanamói fogoly

2009.11.26. 07:18
Magyarország megtette az előkészületeket egy guantanamói fogoly befogadására. A kormány szerdán fogadta el az amerikaiakkal kötött megállapodást. Ezek szerint a palesztin férfi csak ezután érkezhet Magyarországra, ahol a kormány fogja segíteni beilleszkedését.

Elfogadta szerdán az Egyesült Államokkal kötött megállapodást egy guantanamói fogoly befogadásáról a kormány. Így elhárult az akadálya annak, hogy a terrorizmus gyanújával évekig fogva tartott, de bíróság elé bizonyítékok híján nem állítható fogoly Magyarországra érkezhessen - aki tehát eddig nem tartózkodott az országban.

A kormány előzetes tervei szerint egy palesztin származású férfit fogadna be. A magyar kormány azért várt eddig a megállapodás elfogadásával, mert még meg kellett teremteni a fogoly befogadásának feltételeit.

A tervek szerint a férfi az első időszakban nem hagyhatja majd el lakóhelyét. A palesztin foglyot integrálni akarják, azaz idővel el kell helyezkednie környezetében. A magyar kormány a beilleszkedéshez támogatást nyújt, beleértve a lakhatáshoz, munkakereséshez nyújtott támogatást, valamint a közegészségügyi ellátások és nyelvtanulás biztosítását.

A megállapodás szerint beilleszkedését a magyar kormány folyamatosan figyelemmel kíséri. Harmadik országnak kiadni nem lehet.

A fogoly Magyarországra szállítását az amerikai hatóságok szervezik meg és bonyolítják le.