Gyöngyi
6 °C
13 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Oszkó Péter elhatárolódik

2009.11.26. 19:01 Módosítva: 2009-11-26 20:24:04
Az Index cikkében szembesült saját hivatalos leveleinek tartalmával a pénzügyminiszter. A leveleket Bencsik János fideszes országgyűlési képviselőnek, Tatabánya polgármesterének írta az Oszkó Péter néven levelező ismeretlen a Pénzügyminisztériumból. Bencsik Bajnai Gordon miniszterelnökhöz intézett írásbeli kérdéseket az MVM offshore cégekhez került milliárdjainak és osztalékfizetésének ügyében, ám illetékességére hivatkozva az ál-Oszkó válaszolt.

Informális helyreigazítási kérelemmel fordult szerkesztőségünkhöz Oszkó Péter pénzügyminiszter az MVM Zrt. offshore cégekhez került milliárdjairól szóló cikksorozatunk tizenötödik, csütörtöki része miatt. A pénzügyminiszter azt állítja, hogy a cikkben neki tulajdonított állításokat soha nem tett, „sem szóban, sem írásban, ilyen tartalmú levelet nem is írtam”. Ezt az állítását telefonon is megerősítette.

A kifogásolt cikkben arról írtunk, hogy miután Kapolyi László szocialista képviselő nem válaszolt az MVM-ügyben való érintettségét firtató kérdéseire, Bencsik János fideszes országgyűlési képviselő, Tatabánya polgármestere írásbeli kérdésekkel fordult Bajnai Gordon miniszterelnökhöz, melyekben azt tudakolta, hogy milyen intézkedéseket tett a kormány annak érdekében, hogy az MVM 2008-as üzleti évének lezárásakor dokumentált gyanús pénzmozgásokból fakadó, tízmilliárdos nagyságrendű veszteségek okát megállapítsa, illetve hogy az MVM valóban eleget tett-e az állam irányában fennálló osztalékfizetési kötelezettségének?

A fideszes képviselő kérdéseire – eddig azt hittük – Oszkó Péter pénzügyminiszter válaszolt a miniszterelnök helyett. A kétes ügyletekkel kapcsolatban azt írta a miniszternek látszó válaszadó, hogy ezekkel kapcsolatban elsősorban az MVM-nek, illetve az ügyekben nyomozó Nemzeti Nyomozó Irodának kell intézkedniük. Az MVM vezetése a vizsgálati eljárásban született dokumentumokat üzleti titoknak minősítette, és azok a nyomozás érdekeire való tekintettel sem lehetnek nyilvánosak. A másik kérdésre azt válaszolta az álpénzügyminiszter, hogy az osztalékfizetés megtörtént, ugyanakkor visszautasította és durva inszinuációnak minősítette, hogy Bencsik pénzügyi bizonylatot szeretett volna látni a közel negyvenmilliárdos befizetésről.

A cikk megjelenése után Oszkó Péter e-mailben és telefonon is megkereste szerkesztőségünket, és kikérte magának a neki tulajdonított állításokat. Amikor szembesítettük a Bencsiknek küldött hivatalos leveleivel, azt mondta, hogy azokon nem az ő aláírása szerepel, a leveleket nem ő írta, és nem is ő írta alá, nem ismeri a tartalmukat, nem is látta a válaszokat. Oszkó szerint egy beosztottja lehetett a tettes, akinek most majd viselnie kell a következményeket.

A magunk részéről már csak remélni merjük, hogy nem egy ál-Oszkó szórakozik velünk, viszont ha valóban így áll a dolog, Bajnai miniszterelnöknek még mindig van két, erre jogosultak által megválaszolatlan írásbeli kérdése Bencsik képviselőtől: Valóban eleget tett-e az MVM Zrt. az állam irányában meglévő osztalékfizetési kötelezettségének? Milyen intézkedéseket tett a kormány annak érdekében, hogy az MVM 2008-as üzleti évének lezárásakor dokumentált, gyanús pénzmozgásokból fakadó, tízmilliárdos nagyságrendű, államot megkárosító veszteségek oka megállapításra kerüljön?

A cikket itt lehet kommentálni