Pandora, Gabriella
-1 °C
4 °C

Bűnösnek találták a vecsési számlagyárosokat

2009.11.27. 11:50 Módosítva: 2009-11-27 11:58:39

Hárman kaptak letöltendő szabadságvesztést a sokszázmilliós vecsési számlagyár ügyében a több mint félszáz vádlott közül, a Fővárosi Bíróság pénteken kihirdetett másodfokú, jogerős ítélete szerint.

A vádlottak nagy része felfüggesztett szabadságvesztést kapott, köztük Balázsi Tamás egykori vecsési szocialista elnök, többen pedig pénzbüntetést. A fiktív számlákkal elkövetett bűncselekmény-sorozat az 1990-es évek második felében kezdődött, és 2001 augusztusában kapott nagyobb nyilvánosságot, amikor kiderült, hogy a helyi szocialista politikust előzetes letartóztatásba helyezte a bíróság. Balázsi fogva tartását az ügyészség szüntette meg a 2002 áprilisának végén.

Balázsi érintettsége miatt a számlagyár szocialista-közeli bűnbandaként került be a köztudatba. A gyanúsítottak egyik védője Bárándy Gergely szocialista parlamenti képviselő, a Gyurcsány-kormány volt igazságügyi miniszterének fia volt.

A vecsési számlagyár klasszikus cégfantomizálási ügy. A gyanúsítottak hajléktalanok és külföldiek adataival alapítottak fantomcégeket, amelyek pár száz számla kibocsátása után nyomtalanul megszűntek. Tulajdonosaik fellelhetetlenek, így a tartozások is behajthatatlanok.

A számlagyár egy év alatt csaknem ezer vállalkozásnak adott el fiktív számlákat, mintegy nyolcmilliárd forint értékben. A számlákat vásárló cégek így csökkenteni tudtákadózás előtti eredményüket.

A számlagyárak működési elvéről bővebben itt olvashat.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?