Bűnösnek találták a vecsési számlagyárosokat

2009.11.27. 11:50 Módosítva: 2009.11.27. 11:58

Hárman kaptak letöltendő szabadságvesztést a sokszázmilliós vecsési számlagyár ügyében a több mint félszáz vádlott közül, a Fővárosi Bíróság pénteken kihirdetett másodfokú, jogerős ítélete szerint.

A vádlottak nagy része felfüggesztett szabadságvesztést kapott, köztük Balázsi Tamás egykori vecsési szocialista elnök, többen pedig pénzbüntetést. A fiktív számlákkal elkövetett bűncselekmény-sorozat az 1990-es évek második felében kezdődött, és 2001 augusztusában kapott nagyobb nyilvánosságot, amikor kiderült, hogy a helyi szocialista politikust előzetes letartóztatásba helyezte a bíróság. Balázsi fogva tartását az ügyészség szüntette meg a 2002 áprilisának végén.

Balázsi érintettsége miatt a számlagyár szocialista-közeli bűnbandaként került be a köztudatba. A gyanúsítottak egyik védője Bárándy Gergely szocialista parlamenti képviselő, a Gyurcsány-kormány volt igazságügyi miniszterének fia volt.

A vecsési számlagyár klasszikus cégfantomizálási ügy. A gyanúsítottak hajléktalanok és külföldiek adataival alapítottak fantomcégeket, amelyek pár száz számla kibocsátása után nyomtalanul megszűntek. Tulajdonosaik fellelhetetlenek, így a tartozások is behajthatatlanok.

A számlagyár egy év alatt csaknem ezer vállalkozásnak adott el fiktív számlákat, mintegy nyolcmilliárd forint értékben. A számlákat vásárló cégek így csökkenteni tudtákadózás előtti eredményüket.

A számlagyárak működési elvéről bővebben itt olvashat.