Árpád
-2 °C
3 °C

Nem nézték a reptér vevőjének pedigréjét

2009.11.27. 16:14 Módosítva: 2009-11-27 16:14:33
Örömhírként jelentette be Kolber István miniszterelnöki megbízott, hogy eredményesen zárult a taszári bázis értékesítésére kiírt pályázat, és öt év múlva interkontinentális cargo reptér formájában éledhet újjá az amerikai csapatok kivonulása óta üres objektum. A milliárdos ingatlanüzlet nyertese egy törökbálinti illetőségű projektcég, amelynek a fő tulajdonosa egy másik állami gigaberuházásnál, az adonyi intervenciós gabonatárolók építésnél is bábáskodott. Csakhogy a 9 milliárdos MFB hitelből felhúzott magtárak ügyében már hosszabb ideje vizsgálódik a Nemzeti Nyomozó Iroda.

Januárra tervezi a szerződéskötést az 500 hektáros taszári katonai repülőtér eladásáról a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. Az Ugarde Kft. vállalta, hogy az objektumért egymilliárd forintos vételárat fizet, és állja a terület környezeti rekonstrukciójának költségét is, amely akár 1,8 milliárd forintra is rúghat. Az idén januárban alapított törökbálinti vállalkozás azt is megígérte, hogy 2016-ig 23 milliárdos fejlesztést hajt végre a területen, később pedig további 30 milliárdot invesztál.

Az objektum értékesítését előkészítő miniszterelnöki megbízott szuperlatívuszokban nyilatkozott a tervekről. Kolber István szerint Somogy megye egyik legnagyobb gazdaságélénkítési projektje készül Taszáron. Szerinte öt év, és interkontinentális cargo repülőtér működik majd a Kaposvár szomszédságában fekvő bázison, amelyet 2004-ben hagytak el az amerikaiak. A katonai repteret a délszláv háború után rendezték be a békefenntartó erők támaszpontjának, az amerikai hadsereg kivonulása után azonban a magyar honvédség is elhagyta az objektumot. Az üres bázis hasznosításával azóta sikertelenül próbálkozott az MNV, eddig két pályázat zárult eredménytelenül.

A harmadik viszont jól alakult: az Ugarde Kft. letette a pályázati induláshoz szükséges 100 milliós forintos bánatpénzt, és megszerezte a reptér üzemeltetéséhez szükséges engedélyeket is. A cég, amelynek központja a törökbálinti VIV-irodaházban van, közel ezer új munkahely megteremtését is garantálta. A taszári projektre létrehozott Ugarde néhány ugyanabba a törökbálinti irodaházba bejelentett cégen keresztül a VIV Holding AG, a VIV-csoport svájci bejegyzésű központi cége.

Az Index információi szerint a VIV Holding 2006-ban egy másik óriás beruházás megszervezésében, finanszírozásában és kivitelezésében is benne volt. Az ország uniós csatlakozása után roppant jó üzletnek látszott a gabonakivitel. A cég erre érzett rá, amikor megnyerte az intervenciós gabonatárolók létesítésére kiírt tendert, majd bruttó 11,2 milliárd forintos MFB-hitel segítségével néhány hónap alatt meg is építette Adonyban az 550 ezer tonna gabona befogadására alkalmas magtársort.

A hitel elköltésével azonban nem volt minden rendben, a VIV Holding néhány hónapja kiszállt a hitellel terhelt cégekből, miközben nagy vagyoni kárt okozó hűtlen kezelés és közokirat-hamisítás gyanújával a Nemzeti Nyomozó Iroda gazdaságvédelmi főosztálya is nyomozást indított a beruházással kapcsolatban.

A NNyI szóvivője az Index kérdésére elmondta, hogy a pénzügyi visszaélések elleni osztály vizsgálódik a VIV Holdig korábbi érdekeltsége, a Magtárház Kft. adonyi beruházásával kapcsolatban, hogy kiderítse, a beruházó (illetve az ahhoz kapcsolódó cégek) valamint a megvalósításában különféle feladatok elvégzését vállaló társaságok között hogyan zajlottak az üzleti kapcsolatok. Bartha László elmondta, hogy a folyamatban lévő ügyről a nyomozás jelenlegi stádiumában részletes információkat az NNyI-nek nem áll módjában közölni. Úgy tudjuk azonban, hogy nemrégiben VIV Holding svájci vezetőjét is meghallgatták.

Kolber István az Indextől értesült az Ugarde tulajdonosait érintő nyomozásról. A miniszterelnöki megbízott szerint a tenderen nem volt előírás, hogy nézzék a pályázó cégek pedigréjét, az MNV döntőbizottsága a céggel magával foglalkozott, és a második, harmadik vonalbeli tulajdonos cégeket nem vizsgálta, az Ugarde pedig eleget tett a kemény részvételi feltételeknek. Kolber, aki szerint elképzelhető, hogy az adott esetben a nyomozásról szóló információk nem relevánsak, elmondta, hogy az ő feladata az volt, hogy hosszú évek után hasznosítsák a repteret, és hogy segítse a környék gazdasági fellendülését. A szerződésben előírt feltételek kidolgozásánál ritka kemény garanciákat sikerült beépíteni a pályázatba, amelyek biztosítják, hogy a terv meg is valósul, a cégnek vállalnia kellett, hogy évente ellenőrzik a projekt állását.

Az MNV is megerősítette Kolber véleményét. A vagyonkezelő is leszögezte, hogy nem feladata vizsgálni a tulajdonosi hátteret a pályázati eljárás során, csak azt, hogy maga a pályázó társaság, mint önálló jogi személy megfelel-e a pályázatban kiírt feltételeknek: az Ugarde Kft. pedig valamennyi szükséges igazolást - így a nemleges adóigazolást is - becsatolta.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?