Szilvia
5 °C
16 °C

Zöld utat kapott a tubesi radar

Megépülhet a pécsi Tubes-tetőn a NATO radarállomás, ugyanis a Fővárosi Bíróság pénteken elutasította a pécsiek keresetét, amellyel megtámadták a tervezett radarállomás építési engedélyét. A bíróság szerint a légtérvédelmi előnyök arányban állnak a környezetvédelmi hátrányokkal.

Jogerősen elutasította pénteken a Fővárosi Bíróság felülvizsgálati eljárásában azokat a kereseteket, amelyek megtámadták a Tubes tetején lévő katonai híradóobjektum korszerűsítését, a NATO-radar kiépítését engedélyező miniszteri határozatot.

A pécsi önkormányzattal és a Pécs környéki önkormányzatokkal, valamint a környezetvédelmi szervezetekkel együtt eredtileg 39 felperes kezdeményezte azt a pert, amelyben beavatkozóként Fülöp Sándor a Jövő Nemzedékek Országgyűlési biztosa is résztvett a környzetvédők oldalán. Ők azt szeretnék elérni, hogy a Honvédelmi Minisztérium ne építhessen új radarbázist a Tubes-hegyen, mert ezzel szerintük veszélyeztetnék a környezetet. A Fővárosi Bíróság Közigazgatási Kollégiuma előtt két éve tartó per után született meg a pénteki jogerős ítélet.

Kritikus infrastruktúra

Drávecz Margit bíró az ítélet kimondásakor kiemelte, hogy az Alkotmánybíróság által meghatározott alapelv a szükségesség és arányosság elve alapján döntött a bíróság, amikor azt vizsgálta a Fővárosi Bíróság, hogy milyen előnyei lehetnek a honvédelem szempontjából az új radarállomásnak, azt is figyelembe vette, hogy a tervezett helyszín nem tartozik az úgynevezett kiemelt természetmegőrzési területek közé, csupán szomszédos, határos azokkal.

A bíróság ítéletének meghozatalakor az is fontos szempont volt, hogy a Tubes hegyen honvédelmi és belbiztonsági célokra kijelölt területen már régóta működik a Magyar Honvédség híradóállomása, azaz az ingatlan eddig is honvédelmi terület volt, így más építési szabályok vonatkoznak rá, mint általában az építési területekre.

A felperesek által fő érvként felhozott, az egészséges élethez való - alkotmányban is rögzített - joggal kapcsolatban a bíró azt mondta: a radar kritikus infrastruktúrának minősül, ezért használatba vétele után folyamatos ellenőrzésre és a lakosság tájékoztatására van szükség. Emlékeztetett: a bíróság korábbi részítéletében megállapította, hogy az elektromágneses sugárzás nem haladja meg a "lakossági expozíciós határértéket" (azaz az egészségügyi határértéket), az ez alatti értéket pedig közigazgatási eljárás keretében nem vizsgálhatta. Ez legfeljebb polgárjogi igényként merülhet fel - tette hozzá.

A per előzménye, hogy a közigazgatási eljárásban az első fokon eljáró katonai építésügyi hatóság, majd pedig másodfokon 2007. június 20-án a honvédelmi miniszter is engedélyezte a Tubes tetején a beruházást.

A Tubes csúcsa
A Tubes csúcsa

A közigazgatási eljárásban korábban megszületett másodfokú építési engedélyt azonban a perből később kizárt magánszemélyek, valamint jogi személyek - köztük Pécs városa - megtámadták a Fővárosi Bíróságon.

Minden magyar állampolgár nyert

Hamarosan folytatódik a Tubesre tervezett NATO-radar beruházása, mondta Bocskai István, a Honvédelmi Minisztérium (HM) szóvivője. "Fontos leszögezni, hogy a mostani döntéssel senki sem veszített, hanem minden magyar állampolgár nyert" - fogalmazott a  szóvivő, aki jelen volt a tárgyaláson is. Azzal, hogy elhárult a jogi akadály a radar létesítése elől és folytatódhat az építkezés, biztosítani lehet Magyarország biztonságát, tette hozzá a szóvivő.

A Honvédelmi Minisztérium fenntartja azt a - még a felülvizsgálati eljárás előtt tett - felajánlását, miszerint biztosítja a pécsieknek, hogy figyelemmel követhetik a beruházást és azt, hogy az engedélyeknek megfelelően járnak el.

A Fővárosi Bíróság határozata jogerős, de ellene az írásba foglalást követő hatvan napon belül felülvizsgálatot lehet kérni a Legfelsőbb Bíróságon.

Nem törődnek bele

Alaptalannak tartja a Civilek a Mecsekért Mozgalom a Fővárosi Bíróság határozatát, amely szerint a Tubesre tervezett lokátor nem épület, hanem különleges katonai objektum, mondta Vicze Csilla szóvivő. A civilek továbbra is a jogi útban bíznak, és a Legfelsőbb Bíróság felülvizsgálatát kérik az ügyben.

Azt szeretnék elérni, hogy a Legfelsőbb Bíróság függessze fel a pénteki jogerős ítélet végrehajtását. Ezen túlmenően "a pécsiek vigyázzák a hegyet" - mondta Vicze Csilla. A pécsieket pénteken este fél 8-kor a Székesegyház előtti téren tájékoztatják az ügy részleteiről és a további lépésekről. Vicze Csilla kiemelte, a civilek szerint politikai döntésre van szükség a radarépítés megakadályozására, ezért a civilek számítanak a városvezetésre, kiemelten Páva Zsoltra, de az MSZP politikusaira is, így Szili Katalinra, akik többször ígéretet tettek arra, hogy minden eszközt megragadnak a radarépítés megakadályozása érdekében.

"Pécs fölé nem épülhet katonai radar" - közölte Páva Zsolt, Pécs polgármestere. "Levélben fordulok a NATO főparancsnokságához, illetve Magyarország miniszterelnökéhez, hogy valóban szükségesnek és kikerülhetetlennek tartják-e ennek a lokátornak a felállítását, különösen annak fényében, hogy az elmúlt csaknem 10 évben nem épült meg ez a katonai objektum." Páva Zsolt hozzátette, a pécsi polgárokkal együtt mindent meg fog tenni annak érdekében, hogy az építést megakadályozza.

Az MSZP baranyai szervezete sem tudja elfogadni a Tubes-perben hozott jogerős bírósági döntést, és mindent el akar követni, hogy ne épülhessen lokátor a Pécshez közeli hegyen. A szervezet pénteki tájékoztatása szerint a baranyai szocialisták továbbra is úgy gondolják: az építési engedély sértette a helyi építési szabályzatot.

Zengő, Tubes

A Pécs környékére tervezett radar ügye évek óta húzódik. Először a Zengőre tervezték a lokátor megépítését, de a civilek ellenállásán megbukott a terv. 2005 decemberében hivatalosan is eldőlt, hogy nem lesz NATO-lokátor a Zengőn, a kormány felhatalmazta a honvédelmi tárcát, hogy kezdje el az előkészítő munkálatokat a Pécs melletti Tubessel kapcsolatban.

A szaktárca lezárta a Zengővel kapcsolatos előkészítő és kivitelező munkálatokat, majd megvizsgálta az új tervet a honvédelmi és a környezetvédelmi tárca is, a Tubest alkalmasnak találva a radarberendezés telepítésére. Minderről a NATO-t is tájékoztatta a kormány.

A tervezett radar (Térkép: lazarus.elte.hu)
A tervezett radar (Térkép: lazarus.elte.hu)

A szaktárca korábbi értékelés szerint a Tubesen eddig is volt katonai objektum, a természet- és környezetvédelmi szempontok pedig jól összeegyeztethetőek a nemzetbiztonsági szempontokkal. A hegy nem természetvédelmi terület, nem tartozik az unió által védett NATURA 2000 területhez sem, nincsenek rajta védett növény- illetve állatfajok, fákat sem kell kiirtani egy esetleges építkezés esetén.

A Tubesre tervezett radar viszont az ellenzők szerint túl közel lenne Pécs városához, így egy esetleges légicsapás polgári áldozatokat is szedne, és a civilek szerint a környezet is aránytalanul súlyos károkat szenvedne az építkezés során - ezért próbálták különféle civil szervezetek és az önkormányzat is az összes lehetséges fórumon megtámadni az építési engedélyt, valamint a szaktárca és a kormány döntését.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?