Három H1N1-fertőzött kismama van életveszélyes állapotban

2009.11.28. 20:16
Életveszélyes állapotban van három kismama, valószínűleg a H1N1 miatt; kettőt Budapesten, a harmadikat Szegeden kezelik. Az egyik kismamát már újraélesztették, olyan életmentő műtéttel, amelyet még soha nem végeztek Magyarországon - közölte a TV2 Tények című műsora.

Stabil, de életveszélyes állapotban van az a kismama, akit Budapesten, a Semmelweis Klinikán ápolnak. Magyarországon most először alkalmazott módszerrel mentették meg az életét. Kezelőorvosai szerint majdnem biztos, hogy a H1N1 vírus okozta életveszélyes állapotát.

A nő csütörtökön került a klinikára. Légzési panaszai voltak, ezért lélegeztetőgépre került, ám ez sem segített. Ezért döntöttek úgy orvosai, hogy olyan módszert alkalmaznak, amely a szívsebészetben ismert ugyan, ám Magyarországon beteg felnőtteknél még nem használták. A testén kívül dúsítják oxigénnel a vérét.

Gál János, a SOTE Intenzív Terápiás Klinikájának igazgatója szerint vélhetően a H1N1 vírus áll a különös kórkép mögött, hiszen bakteriális fertőzéstől ilyen gyorsan nagyon ritkán alakul ki ilyen súlyos tüdőkárosodás. A kismama felépülése attól függ - mondta Gál János professzor -, hogy a tüdőszövet regenerálódik-e. A hathónapos baba állapotát folyamatosan figyelik az orvosok.