Salamon
12 °C
13 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Három H1N1-fertőzött kismama van életveszélyes állapotban

2009.11.28. 20:16
Életveszélyes állapotban van három kismama, valószínűleg a H1N1 miatt; kettőt Budapesten, a harmadikat Szegeden kezelik. Az egyik kismamát már újraélesztették, olyan életmentő műtéttel, amelyet még soha nem végeztek Magyarországon - közölte a TV2 Tények című műsora.

Stabil, de életveszélyes állapotban van az a kismama, akit Budapesten, a Semmelweis Klinikán ápolnak. Magyarországon most először alkalmazott módszerrel mentették meg az életét. Kezelőorvosai szerint majdnem biztos, hogy a H1N1 vírus okozta életveszélyes állapotát.

A nő csütörtökön került a klinikára. Légzési panaszai voltak, ezért lélegeztetőgépre került, ám ez sem segített. Ezért döntöttek úgy orvosai, hogy olyan módszert alkalmaznak, amely a szívsebészetben ismert ugyan, ám Magyarországon beteg felnőtteknél még nem használták. A testén kívül dúsítják oxigénnel a vérét.

Gál János, a SOTE Intenzív Terápiás Klinikájának igazgatója szerint vélhetően a H1N1 vírus áll a különös kórkép mögött, hiszen bakteriális fertőzéstől ilyen gyorsan nagyon ritkán alakul ki ilyen súlyos tüdőkárosodás. A kismama felépülése attól függ - mondta Gál János professzor -, hogy a tüdőszövet regenerálódik-e. A hathónapos baba állapotát folyamatosan figyelik az orvosok.