Nándor
8 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mesterházy Attila egyedül a szocialisták miniszterelnök-jelöltje

2009.11.28. 11:20 Módosítva: 2009-11-28 14:47:38
Az MSZP országos választmányának ülésén konszenzus alakult ki arról, hogy Mesterházy legyen az egyedüli jelölt. Kovács László neve is felmerült korábban a jelöltek között, de most hangsúlyozta, hogy ő is Mesterházyt támogatja a 2010-es parlamenti választáson.
Mesterházy Attila
Fotó: Barakonyi Szabolcs

Az MSZP országos választmányának ülésén konszenzus alakult ki Mesterházy Attila egyedüli jelölése mellett, a többes jelölést egy jelen lévő választmányi tag sem vetette fel. Az MTI információi szerint a szavazásnál egyetlen ember tartózkodott, amúgy egyhangúan Mesterházy mellett döntöttek.

Ugyanakkor a politikus - aki kecskeszakállától megválva, borotváltan jelent meg a választmányon - személye továbbra is csupán politikai kompromisszum eredménye. Forrásaink kritizálták stílusát, politikai tekintélyét is.

Korábban Gyurcsány Ferenc és hozzá közel álló politikusok azt mondták, Kovács Lászlót alkalmasabbnak látnák a posztra, sőt, Szili Katalin neve is felmerült.

A Kovács indítását felvető Gyurcsány nem jelent meg a választmányi ülésen, Szili Katalin megjelent, a karzatról figyelte a felszólalásokat. Kovács László pedig a helyszínre érkezésének pillanatában, még a szombati választmányi ülése előtt azt mondta az újságíróknak, hogy Mesterházyt támogatja és a választmányi ülésen is erről fog beszélni.

Az MTI kérdésére azzal indokolta, hogy eljött a szombati választmányi ülésre, mert az elmúlt hetekben a párt több országos és helyi vezetője valamint a baloldali értelmiségi holdudvar számos szereplője megkereste. Ezek alapján úgy gondolta, kifejezetten szükség van arra, hogy elmondja, miként gondolkodik a miniszterelnök-jelölésről. (A volt EU-biztos nem tagja a választmánynak.) Közölte azt is: nem híve a kettős jelölésnek és nem is számít arra, hogy a választmány ülésén őt is jelölnék.

Kovács László véleménye szerint az MSZP-nek egy sokszereplős választási kampányra van szüksége, mert ez már korábban is bevált.

Kiss Péter szocialista alelnök újságíróknak azt mondta: a miniszterelnök-jelölés egy apropó is arra, hogy összerendezzék a soraikat, majd a programjukkal az emberekhez forduljanak, javaslatokat tegyenek az ország számára.

Arra a kérdésre, hogy várható-e más kormányfőjelölt megnevezése is a választmányi ülésen, úgy reagált, furcsa lenne, ha egy párt két miniszterelnök-jelölttel vágna neki a kampánynak.

Álláspontja szerint a választmány szombati ülése ugyanarra az eredményre jut majd, mint a megyei elnökök és az országos elnökség.

01

Suchmann Tamás újságíróknak úgy vélekedett: teljes egység van a választmányban, és a pártban a miniszterelnök-jelöléssel kapcsolatban. Mint mondta, Mesterházy Attilán kívül más név már nem merülhet fel erre a posztra. Az MSZP választmánya ma zárt ülésen - az országos elnökséggel közösen - tesz javaslatot a párt miniszterelnök-jelöltjére.

A választmány a zárt ülésen tájékoztatót hallgat meg a párt országos választási bizottságának tevékenységéről és a választási felkészüléshez kapcsolódó teendőkről, majd a választási programmal foglalkozik és - az országos elnökséggel közösen - javaslatot tesz a miniszterelnök-jelölt személyére.

Az elnökség a héten döntött arról, hogy Mesterházy Attila frakcióvezetőt javasolja kormányfőjelöltnek. Az MSZP miniszterelnök-jelöltjéről a december 12-i kongresszus hozza meg a végső döntést.

A Fidesz szerint Mesterházy egyenlő a múlttal

"Folytatódik, újra támad a Gyurcsány-Bajnai-korszak" - így reagált Répássy Róbert, a Fidesz frakcióigazgatója azután, hogy az MSZP bejelentette Mesterházy Attila miniszterelnök-jelöltségét. A legnagyobb ellenzéki párt szerint Mesterházy Attila egyet jelent a múlttal és a megszorításokkal.

Répássy Róbert közleményében emlékeztet arra, hogy Mesterházy Attila korábban Gyurcsány Ferenc helyetteseként dolgozott az ifjúsági és sportminisztériumban, valamint több tanúvallomás szerint is érintett a Zuschlag-botrányban. Mesterházy Attila frakcióvezetőként kulcsfigurája a megszorító intézkedések parlamenten való áterőszakolásának, és Bajnai Gordon is a legszorosabb szövetségesének nevezte őt a megszorítások véghezvitelében - tette hozzá.

"Mesterházy Attila ahhoz a múlthoz tartozik, amelyet a magyar emberek le akarnak zárni. Jelölése azt mutatja, hogy az MSZP Gyurcsány Ferenc hatalomba való visszatérését próbálja előkészíteni" - zárul a közlemény.