nono

Szili Katalin zászlót bontott

2009.11.29. 15:50
Szili Katalin új mozgalmat hirdetett meg a Villányi úti konferenciaközpontban, ami egykor az MSZMP reformköreinek egyfajta központja volt. A Szövetség a jövőért zászlóbontásán Mesterházy Attila reménybeli miniszterelnök-jelölt mellett a párt egyik nagyágyúját sem láttuk.

Nagyot fordult a világ egy év alatt Szili Katalinnal.

Az évet még házelnökként kezdte, majd kénytelen volt Pécsen bennepolgármester-jelöltéként elindulni és az MSZP országos támogatottságához képest nem is olyan hatalmas vereséget szenvedni, végül otthagyni a parlamenti elnöki posztot, országjárásba kezdeni, és valamiféle mozgalmat indítani.

Valamiféle mozgalmat indít
Fotók: Huszti István

A legnagyobb kérdés az, hogy a vasárnapi zászlóbontás – és ahogy bevezetőjében fogalmazott, egy út kezdete – pártszakadásba torkollik-e majd egyszer, netán pártelnökségbe, vagy kifullad szépen csendben.

Ha azt vesszük, hogy a rendezvényen megjelent Mesterházy Attila, aki a szombati választmányi ülés után szinte biztosan az MSZP miniszterelnök-jelöltje lesz a 2010-es választáson, akkor vélhetően nem lesz ebből szakadás. (Bár Mesterházy Szili bevezetője után az újságíróknak – távolságtartóan – csak egy rendezvénynek nevezte Szili új szövetségét.) Ha viszont az MSZP nagyágyúinak (Lendvai Ildikó, Kiss Péter, Szekeres Imre) távolmaradásából igyekszünk messzemenő következtetést levonni, akkor azt mondhatjuk: a vezetésnek nincs ínyére Szili mozgalma.

Mesterházy is eljött, elmaradhat a szakadás

Mesterházyn kívül a néha renitenskedő Szanyi Tibor, Suchman Tamás, Hegyi Gyula volt ott a párt ismertebb arcai közül.

És a helyszín is szimbolikus jelentőségű volt: a pártszakadás előtt ugyanis az MSZMP reformköreinek egyfajta központja volt a Villányi úti művelődési központ. A jelenlévők közül sokan akkor is aktívak voltak, méghozzá a ma viselthez megtévesztően hasonló öltönyeikben, kosztümeikben. A küldöttek előtt Szili válogatott interjúiból és beszédeiből álló most megjelent könyve, valamint hétoldalas vitairata, Szakítás a múlttal, hitelesség és újjászervezés.

A renitens Szanyi Tibor is eljött

A reformkörös hangulatot erősítette a bevezetőben elszavalt A Dunánál, a nagy bajban lévők örök költeményével: „s rendezni végre közös dolgainkat, / ez a mi munkánk; és nem is kevés." A nemzeti jelleget – Szili beszédének bizonyos részein túl – a Szózat közös eléneklése erősítette.

Az esetleges szakadásról szóló hangokat gyengítette Szili Katalin, amikor arról beszélt, hogy a politikai baloldalon túl a meglehetősen képlékeny társadalmi baloldalt akarja újjáépíteni. Hogy politikai hatalom nélkül ez hogyan lehetséges, és egyáltalán mit jelent a társadalmi baloldal, arról csak találgatni lehet.

Ami biztos: a társadalmi baloldal feladata lenne az MSZP-re szavazni, ez a szavazóbázis azonban összement, ahogy Szili fogalmazott, még a Bokros-csomag után is maradt kétmillió szavazójuk, most meg félmillió van.

A rendszerváltást nem dobná ki az ablakon

Az első, kívülről megkönnyebbülésként ható taps is akkor csattant fel, amikor Szili egyértelműen elvetette az esetleges szakadás lehetőségét – legalábbis az azonnali szakításét: „Senki ne kényszerítse ki, hogy arról szóljak, szakítsunk vagy ne szakítsunk. Nincs itt annak az ideje.”

A rendszerváltást Szili nem dobná ki az ablakon, de az korrekcióra szorul, mert reményeinkben, a modernizációban (Horn kedvelt kifejezése volt ez miniszterelnöksége idején), a polgárosodásban (ez meg Orbáné) csalatkozunk kellett, ma a társadalmi polarizáció mindennél erősebb. De elhatárolódott a kádárizmustól is, mondván, a nosztalgiára építő jövőkép vállalhatatlan.

Új mozgalom alapítása nem képzelhető el szembenézés (ez meg Gyurcsány kedvelt kifejezése volt) nélkül, igaz, ez meglehetősen faramucira sikeredett. Szili szerint a párt négy hibát követett el az elmúlt években: 1. A válság előtt a neoliberális gazdaságpolitikát baloldaliként akarták eladni (nagy taps). 2. Hiba volt az őszödi beszéd, de nem a hazugság beismerése, hanem a hazugság miatt (taps). 3. Hiba volt a kettős állampolgárságról szóló népszavazás kampánya, mivel lehetőség lett volna a nemzetietlenség bélyegének levételére (nincs taps). 4. Nem volt megfelelő a párt belső demokráciája, az egymással való szolidaritás. (taps).

Szembenézett, majd gyertyát gyújtott

És hogy miért volt faramuci mindez? Szili a szembenézést azzal zárta, hogy ezzel elég is volt a szembenézésből, mintha a párt nyolcévi kormányzását, összezsugorodását, és minden párténál nagyobb elutasítottságát négy ponttal le lehetne zárni: „Ezzel, hogy kimondtuk, szembenéztünk, szeretném is lezárni a hibáink felsorolását”.

Ezzel megalakult a Szövetség a jövőért mozgalom, de a Szili-beszéd után nyilatkozó Mesterházy Attila a legnagyobb érdeklődést akkor váltotta ki az újságírókból, amikor szakálla levágásának körülményeiről beszélt. Felesége távollétét kihasználva borotválkozott meg, és nagy megnyugvást jelentett neki, amikor lánya így szólt: "Szakállal is jó voltál, de szakáll nélkül is".