Vilmos
18 °C
32 °C
Index - In English In English Eng

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Szili Katalin zászlót bontott

2009.11.29. 15:50
Szili Katalin új mozgalmat hirdetett meg a Villányi úti konferenciaközpontban, ami egykor az MSZMP reformköreinek egyfajta központja volt. A Szövetség a jövőért zászlóbontásán Mesterházy Attila reménybeli miniszterelnök-jelölt mellett a párt egyik nagyágyúját sem láttuk.

Nagyot fordult a világ egy év alatt Szili Katalinnal.

Az évet még házelnökként kezdte, majd kénytelen volt Pécsen bennepolgármester-jelöltéként elindulni és az MSZP országos támogatottságához képest nem is olyan hatalmas vereséget szenvedni, végül otthagyni a parlamenti elnöki posztot, országjárásba kezdeni, és valamiféle mozgalmat indítani.

Valamiféle mozgalmat indít
Fotók: Huszti István

A legnagyobb kérdés az, hogy a vasárnapi zászlóbontás – és ahogy bevezetőjében fogalmazott, egy út kezdete – pártszakadásba torkollik-e majd egyszer, netán pártelnökségbe, vagy kifullad szépen csendben.

Ha azt vesszük, hogy a rendezvényen megjelent Mesterházy Attila, aki a szombati választmányi ülés után szinte biztosan az MSZP miniszterelnök-jelöltje lesz a 2010-es választáson, akkor vélhetően nem lesz ebből szakadás. (Bár Mesterházy Szili bevezetője után az újságíróknak – távolságtartóan – csak egy rendezvénynek nevezte Szili új szövetségét.) Ha viszont az MSZP nagyágyúinak (Lendvai Ildikó, Kiss Péter, Szekeres Imre) távolmaradásából igyekszünk messzemenő következtetést levonni, akkor azt mondhatjuk: a vezetésnek nincs ínyére Szili mozgalma.

Mesterházy is eljött, elmaradhat a szakadás

Mesterházyn kívül a néha renitenskedő Szanyi Tibor, Suchman Tamás, Hegyi Gyula volt ott a párt ismertebb arcai közül.

És a helyszín is szimbolikus jelentőségű volt: a pártszakadás előtt ugyanis az MSZMP reformköreinek egyfajta központja volt a Villányi úti művelődési központ. A jelenlévők közül sokan akkor is aktívak voltak, méghozzá a ma viselthez megtévesztően hasonló öltönyeikben, kosztümeikben. A küldöttek előtt Szili válogatott interjúiból és beszédeiből álló most megjelent könyve, valamint hétoldalas vitairata, Szakítás a múlttal, hitelesség és újjászervezés.

A renitens Szanyi Tibor is eljött

A reformkörös hangulatot erősítette a bevezetőben elszavalt A Dunánál, a nagy bajban lévők örök költeményével: „s rendezni végre közös dolgainkat, / ez a mi munkánk; és nem is kevés." A nemzeti jelleget – Szili beszédének bizonyos részein túl – a Szózat közös eléneklése erősítette.

Az esetleges szakadásról szóló hangokat gyengítette Szili Katalin, amikor arról beszélt, hogy a politikai baloldalon túl a meglehetősen képlékeny társadalmi baloldalt akarja újjáépíteni. Hogy politikai hatalom nélkül ez hogyan lehetséges, és egyáltalán mit jelent a társadalmi baloldal, arról csak találgatni lehet.

Ami biztos: a társadalmi baloldal feladata lenne az MSZP-re szavazni, ez a szavazóbázis azonban összement, ahogy Szili fogalmazott, még a Bokros-csomag után is maradt kétmillió szavazójuk, most meg félmillió van.

A rendszerváltást nem dobná ki az ablakon

Az első, kívülről megkönnyebbülésként ható taps is akkor csattant fel, amikor Szili egyértelműen elvetette az esetleges szakadás lehetőségét – legalábbis az azonnali szakításét: „Senki ne kényszerítse ki, hogy arról szóljak, szakítsunk vagy ne szakítsunk. Nincs itt annak az ideje.”

A rendszerváltást Szili nem dobná ki az ablakon, de az korrekcióra szorul, mert reményeinkben, a modernizációban (Horn kedvelt kifejezése volt ez miniszterelnöksége idején), a polgárosodásban (ez meg Orbáné) csalatkozunk kellett, ma a társadalmi polarizáció mindennél erősebb. De elhatárolódott a kádárizmustól is, mondván, a nosztalgiára építő jövőkép vállalhatatlan.

Új mozgalom alapítása nem képzelhető el szembenézés (ez meg Gyurcsány kedvelt kifejezése volt) nélkül, igaz, ez meglehetősen faramucira sikeredett. Szili szerint a párt négy hibát követett el az elmúlt években: 1. A válság előtt a neoliberális gazdaságpolitikát baloldaliként akarták eladni (nagy taps). 2. Hiba volt az őszödi beszéd, de nem a hazugság beismerése, hanem a hazugság miatt (taps). 3. Hiba volt a kettős állampolgárságról szóló népszavazás kampánya, mivel lehetőség lett volna a nemzetietlenség bélyegének levételére (nincs taps). 4. Nem volt megfelelő a párt belső demokráciája, az egymással való szolidaritás. (taps).

Szembenézett, majd gyertyát gyújtott

És hogy miért volt faramuci mindez? Szili a szembenézést azzal zárta, hogy ezzel elég is volt a szembenézésből, mintha a párt nyolcévi kormányzását, összezsugorodását, és minden párténál nagyobb elutasítottságát négy ponttal le lehetne zárni: „Ezzel, hogy kimondtuk, szembenéztünk, szeretném is lezárni a hibáink felsorolását”.

Ezzel megalakult a Szövetség a jövőért mozgalom, de a Szili-beszéd után nyilatkozó Mesterházy Attila a legnagyobb érdeklődést akkor váltotta ki az újságírókból, amikor szakálla levágásának körülményeiről beszélt. Felesége távollétét kihasználva borotválkozott meg, és nagy megnyugvást jelentett neki, amikor lánya így szólt: "Szakállal is jó voltál, de szakáll nélkül is".

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!