Gál
6 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A nagykereskedők olcsóbban szállítanák a vakcinát

2009.11.30. 21:31
A Gyógyszer-nagykereskedők Szövetsége szerint Magyarországon az erre a munkára szakosodott gyógyszer-nagykereskedők tudnák a szakmailag legkorrektebb módon, és a jelenlegi, az Egészségügyi Készletgazdálkodási Intézet (EKI) által alkalmazott árrés töredékével kiszállítani a gyógyszertárakba a H1N1-vakcinákat.

Székely Tamás egészségügyi miniszter hétfőn a parlamentben tagadta, hogy a patikákat H1N1-vakcinával ellátó EKI ötszörös árréssel szállítaná az oltóanyagot a Gyógyszer-nagykereskedők Szövetségébe tartozó cégekhez képest. Szavai szerint éppen a nagykereskedők akartak drágábban szállítani, mint az EKI.

A Gyógyszer-nagykereskedők Szövetsége közleményben reagált a miniszter szavaira. A GYNSZ egy korábbi állásfoglalása szerint a hazai gyógyszer-nagykereskedők készek és képesek a H1N1-vakcina gyógyszertári forgalmazására, és a patikák jelenleginél színvonalasabb ellátására. Az egészségügyi miniszter a szövetséghez írt levelében ennek alapján ajánlatot kért a H1N1-vakcina terjesztésére.

A szövetség november 27-i, az Indexhez is eljuttatott válaszában közölte Székely Tamással, hogy nem adhatnak egyeztetett árajánlatot - hiszen ezzel a tagvállalatok megsértenék a versenytörvény vonatkozó előírásait -, Szabó Ferenc, a szövetség elnöke azonban felkérte a tagvállalatok vezetőit, hogy tegyenek külön-külön árajánlatot.

A szövetségi elnök Szabó Ferenc a Hungaropharma Gyógyszerkereskedelmi Zrt. vezérigazgatójaként még a múlt pénteken el is küldte cége ajánlatát. Ez alapján a Hungaropharma Zrt. 1000-1500 forint beszerzési (gyártói) ár esetén 8 százalékos árrést számítana fel a Fluval P vakcina adagjáért. Ez 1050 Ft-os gyártói árat tekintve - az Omninvesttel összefüggésben erről lehet tudni - nettó 84 forint nagykereskedői árrést jelentene. Ez az árrés töredéke az Egészségügyi Készletgazdálkodási Intézet - a sajtóban több helyütt közzétett - 450 forintos árrésének, hangsúlyozza a szövetség.

index h1n1 01

Az árrés tartalmazná a vakcinák gyártótól a hűtött nagykereskedelmi raktárba történő szállítását, a szakszerű tárolást. A Szövetség tagvállalatai két munkanapon belül képesek lennének a gyártótól az ország összes patikájába eljuttatni a vakcinát, a folyamatos ellátást pedig nyolc órán belül garantálni.

A Gyógyszer-nagykereskedők Szövetségét mindezek alapján meglepetésként érte Székely Tamás parlamentben elhangzott válasza amelyben ismét kijelentette, hogy a nagykereskedők drágábban terjesztik, terjesztenék a vakcinát, mint az EKI, mondta az Indexnek Hollauer Tibor Gyógyszer-nagykereskedők Szövetségének szóvivője.

A szövetség továbbra is várja, hogy az őket sújtó állami tilalmat feloldják, és a vakcinák forgalmazását ismét az e célra szakosodott gyógyszer-nagykereskedők végezhessék.