A nagykereskedők olcsóbban szállítanák a vakcinát

2009.11.30. 21:31
A Gyógyszer-nagykereskedők Szövetsége szerint Magyarországon az erre a munkára szakosodott gyógyszer-nagykereskedők tudnák a szakmailag legkorrektebb módon, és a jelenlegi, az Egészségügyi Készletgazdálkodási Intézet (EKI) által alkalmazott árrés töredékével kiszállítani a gyógyszertárakba a H1N1-vakcinákat.

Székely Tamás egészségügyi miniszter hétfőn a parlamentben tagadta, hogy a patikákat H1N1-vakcinával ellátó EKI ötszörös árréssel szállítaná az oltóanyagot a Gyógyszer-nagykereskedők Szövetségébe tartozó cégekhez képest. Szavai szerint éppen a nagykereskedők akartak drágábban szállítani, mint az EKI.

A Gyógyszer-nagykereskedők Szövetsége közleményben reagált a miniszter szavaira. A GYNSZ egy korábbi állásfoglalása szerint a hazai gyógyszer-nagykereskedők készek és képesek a H1N1-vakcina gyógyszertári forgalmazására, és a patikák jelenleginél színvonalasabb ellátására. Az egészségügyi miniszter a szövetséghez írt levelében ennek alapján ajánlatot kért a H1N1-vakcina terjesztésére.

A szövetség november 27-i, az Indexhez is eljuttatott válaszában közölte Székely Tamással, hogy nem adhatnak egyeztetett árajánlatot - hiszen ezzel a tagvállalatok megsértenék a versenytörvény vonatkozó előírásait -, Szabó Ferenc, a szövetség elnöke azonban felkérte a tagvállalatok vezetőit, hogy tegyenek külön-külön árajánlatot.

A szövetségi elnök Szabó Ferenc a Hungaropharma Gyógyszerkereskedelmi Zrt. vezérigazgatójaként még a múlt pénteken el is küldte cége ajánlatát. Ez alapján a Hungaropharma Zrt. 1000-1500 forint beszerzési (gyártói) ár esetén 8 százalékos árrést számítana fel a Fluval P vakcina adagjáért. Ez 1050 Ft-os gyártói árat tekintve - az Omninvesttel összefüggésben erről lehet tudni - nettó 84 forint nagykereskedői árrést jelentene. Ez az árrés töredéke az Egészségügyi Készletgazdálkodási Intézet - a sajtóban több helyütt közzétett - 450 forintos árrésének, hangsúlyozza a szövetség.

index h1n1 01

Az árrés tartalmazná a vakcinák gyártótól a hűtött nagykereskedelmi raktárba történő szállítását, a szakszerű tárolást. A Szövetség tagvállalatai két munkanapon belül képesek lennének a gyártótól az ország összes patikájába eljuttatni a vakcinát, a folyamatos ellátást pedig nyolc órán belül garantálni.

A Gyógyszer-nagykereskedők Szövetségét mindezek alapján meglepetésként érte Székely Tamás parlamentben elhangzott válasza amelyben ismét kijelentette, hogy a nagykereskedők drágábban terjesztik, terjesztenék a vakcinát, mint az EKI, mondta az Indexnek Hollauer Tibor Gyógyszer-nagykereskedők Szövetségének szóvivője.

A szövetség továbbra is várja, hogy az őket sújtó állami tilalmat feloldják, és a vakcinák forgalmazását ismét az e célra szakosodott gyógyszer-nagykereskedők végezhessék.