no

Retkesék deklarálták, hogy megszűnt az SZDSZ-frakció

2009.11.30. 14:23 Módosítva: 2009.11.30. 16:32
A parlamenti frakció 18 taggal továbbra is üzemel, hétfőn „csupán” Gulyás József lépett ki a csoportból, jóllehet az SZDSZ vezetői kimondták a megszűnését. Horn Gábor szerint kisgazdásodási tünetek ütötték fel a fejüket.

Az SZDSZ parlamenti frakciójának többsége a hétfőn megszavazza a 2010. évi költségvetést. Ez ellentétes a párt álláspontjával, amelyet az elmúlt hetekben az Országos Ügyvivői Testület, majd az Országos Tanács is megerősített. A Bajnai-kormány által benyújtott költségvetés támogatását Kóka János frakcióvezető jelentette be egy facebookos bejegyzésében.

Fotók: Barakonyi Szabolcs
Fotók: Barakonyi Szabolcs

A Retkes Attila által vezetett SZDSZ a szavazás előtt közleményben deklarálta, hogy a testületi döntések következményeként az SZDSZ 2006-ban mandátumot szerzett országgyűlési frakciója hétfőn, azaz 2009. november 30-án megszűnt. A közleményt az elnök mellett 21 megyei elnök és ügyvivő írta alá.

A névsorban szerepel Ikvai-Szabó Imre főpolgármester helyettes is, aki maga is tagja a frakciónak. A frakciótársai viszont úgy tudják, hogy nem írt alá iylen jellegű pártközleményt. Később Skaliczky Andrea, az országos tanács elnöke és Németh Kálmán, a párt Vas megyei elnöke is bejelentette, hogy megjelenése előtt nem látta dokumentumot.

A párt megszüntető határozata azonban nincs sok hatással a párt frakciójára. A képviselőcsoport a továbbiakban is SZDSZ-frakcióként működik tovább, bár mostantól hivatalos lett az eddig sem titkolt szakítás.

Horn Gábor az Index kérdésére megerősítette, hogy a frakció 18 fővel működik tovább, bár maga is az egykori FKGP szétesésének tüneteit véli felfedezni a folyamatokban. Hangsúlyozta, hogy ő továbbra is az SZDSZ tagjának tekinti magát.

retkes01

A frakció életében változást jelent azonban, hogy párt egyik alapító tagja, Gulyás József is hétfőn, a büdzsé megszavazása előtt jelentette be kilépését.

Retkes, aki eredetileg a Parlament épületében hirdetett sajtótájékoztatót az ügyben, az Országház parkolójában mondta el, hogy álláspontja szerint közjogilag ugyan valóban nem, de politikailag megszűnt a frakció. Az a 10-12 ember, aki igennel szavazott, azok nem az SZDSZ és a liberalizmus nevében szavaztak, hanem kritikátlanul kitartottak egy olyan program és költségvetés mellett, ami nem szolgálja az ország érdekét. A pártelnök jelezte, egyelőre ezért nem lesz szankció, de hogy az érintettek nem kapnak jelöltséget az SZDSZ-nél, az biztos.