Törvénysértően utasít el tüntetéseket a BRFK

2009.11.30. 13:12
Élesen bírálta az ombudsman a BRFK-t, mert véleménye szerint a pesti rendőrök törvényt sértenek, amikor arra hivatkozva utasítanak el demonstrációkat, hogy túl távoli időpontra jelentették be azokat.

Az ombudsman a gyülekezési törvény módosítását és az egységes rendőrségi gyakorlat kialakítását kéri a demonstrációk bejelentésével kapcsolatban.

"Budapesten máshogy értelmezik a gyülekezési törvényt, mint az ország más településein (...) a három hónapnál későbbi rendezvények bejelentését kizárólag a BRFK tartja nyilvánvalóan lehetetlennek (...) törvényi rendelkezés hiányában a BRFK indokolatlanul tesz különbséget annak alapján, ki mikor jelentette be a demonstrációt" - tartalmazza Szabó Máté közleménye.

Az ombudsman egy olyan ügyet vizsgált, amelyben brfk demonsa rendezvényt 11 hónappal korábban jelentették be, de a bejelentést a rendőrség elutasította. A rendőrség indoka úgy szólt, hogy 11 hónap távlatából nem láthatók előre a közlekedési viszonyok és egyéb körülmények. A rendőrség azt javasolta, hogy a bejelentést ismételjék meg három hónappal a tervezett rendezvény előtt.

Szabó Máté szerint az elutasító döntés sérti a hatályos eljárási szabályokat, nincs törvényi vagy más jogszabályi alapja annak, hogy a BRFK csak a legfeljebb 3 hónapra előre tervezett rendezvényeket bírálja el érdemben. "Ráadásul nemhogy 3 hónap, de akár két hét alatt is gyökeresen megváltozhatnak a körülmények, így a BRFK önkényesen korlátozta a gyülekezési jogot, ami sértette a hátrányos megkülönböztetés tilalmát" - tartalmazza az országgyűlési biztos közleménye.

Az ombudsman megállapította azt is, hogy "szerteágazó a bejelentések tudomásul vételének rendőrségi gyakorlata". A BRFK-n kívül egyetlen rendőrkapitányság sem tekintette a 11 hónappal korábban megtett bejelentéseket "nyilvánvalóan lehetetlen célra" irányulónak, tehát a bejelentések sorsa attól függ, hogy azokat mely rendőrségnél terjesztették elő.

"A szembetűnő eltérések semmiképp nem tekinthetőek egységes jogalkalmazásnak, az eredmény esetleges és kiszámíthatatlan, ezért sértik a jogbiztonságot, a tisztességes eljárást, hatásukat tekintve pedig a gyülekezési jogot" - tartalmazza Szabó Máté közleménye. Szabó ismét javasolta az Országgyűlésnek a gyülekezési törvény módosítását, az országos rendőrfőkapitánytól pedig azt kérte, hogy tartsák be az eljárási szabályokat, alkalmazzák az egész orszgában egységesen a gyülekezési joggal kapcsolatos törvényt.