Judit
2 °C
7 °C

Törvénysértően utasít el tüntetéseket a BRFK

2009.11.30. 13:12
Élesen bírálta az ombudsman a BRFK-t, mert véleménye szerint a pesti rendőrök törvényt sértenek, amikor arra hivatkozva utasítanak el demonstrációkat, hogy túl távoli időpontra jelentették be azokat.

Az ombudsman a gyülekezési törvény módosítását és az egységes rendőrségi gyakorlat kialakítását kéri a demonstrációk bejelentésével kapcsolatban.

"Budapesten máshogy értelmezik a gyülekezési törvényt, mint az ország más településein (...) a három hónapnál későbbi rendezvények bejelentését kizárólag a BRFK tartja nyilvánvalóan lehetetlennek (...) törvényi rendelkezés hiányában a BRFK indokolatlanul tesz különbséget annak alapján, ki mikor jelentette be a demonstrációt" - tartalmazza Szabó Máté közleménye.

Az ombudsman egy olyan ügyet vizsgált, amelyben brfk demonsa rendezvényt 11 hónappal korábban jelentették be, de a bejelentést a rendőrség elutasította. A rendőrség indoka úgy szólt, hogy 11 hónap távlatából nem láthatók előre a közlekedési viszonyok és egyéb körülmények. A rendőrség azt javasolta, hogy a bejelentést ismételjék meg három hónappal a tervezett rendezvény előtt.

Szabó Máté szerint az elutasító döntés sérti a hatályos eljárási szabályokat, nincs törvényi vagy más jogszabályi alapja annak, hogy a BRFK csak a legfeljebb 3 hónapra előre tervezett rendezvényeket bírálja el érdemben. "Ráadásul nemhogy 3 hónap, de akár két hét alatt is gyökeresen megváltozhatnak a körülmények, így a BRFK önkényesen korlátozta a gyülekezési jogot, ami sértette a hátrányos megkülönböztetés tilalmát" - tartalmazza az országgyűlési biztos közleménye.

Az ombudsman megállapította azt is, hogy "szerteágazó a bejelentések tudomásul vételének rendőrségi gyakorlata". A BRFK-n kívül egyetlen rendőrkapitányság sem tekintette a 11 hónappal korábban megtett bejelentéseket "nyilvánvalóan lehetetlen célra" irányulónak, tehát a bejelentések sorsa attól függ, hogy azokat mely rendőrségnél terjesztették elő.

"A szembetűnő eltérések semmiképp nem tekinthetőek egységes jogalkalmazásnak, az eredmény esetleges és kiszámíthatatlan, ezért sértik a jogbiztonságot, a tisztességes eljárást, hatásukat tekintve pedig a gyülekezési jogot" - tartalmazza Szabó Máté közleménye. Szabó ismét javasolta az Országgyűlésnek a gyülekezési törvény módosítását, az országos rendőrfőkapitánytól pedig azt kérte, hogy tartsák be az eljárási szabályokat, alkalmazzák az egész orszgában egységesen a gyülekezési joggal kapcsolatos törvényt.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?