AZ MDF vagdossa maga alatt a fát

2009.12.02. 12:23 Módosítva: 2009.12.02. 12:35
Öt fővárosi szervezetet oszlatott fel három fő MDF-es. Az almássysta vonalvezetésre hivatkozó megszüntetés miatt rendkívüli budapesti választmányi ülést hívtak össze. A kerületiek szerint szabálytalan volt az oszlatás.

Egyetlen telefonhívás értesítette a kerületi MDF-eseket, hogy szervezetüket feloszlatták. Az Index forrásai szerint a pártvezetés ennyivel akarta elintézni a XII., XV., XVI., XXII. és XXIII. kerületi csoportjának megszüntetését.

A tömeges oszlatás azonban nem ment át simán, a váratlan döntés újabb lázongáshoz vezetett a fővárosi MDF-ben. Az oszlatás miatt szerdára összehívták a párt budapesti választmányát.

A fővárosiak alapszabály-ellenesnek tartják az oszlatási határozatot. A párt alapdokumentuma szerint a budapesti szervezetek megszüntetését csak a budapesti választmány javaslatára tárgyalhatja az országos választmány. Ilyen határozatot azonban a budapesti plénum nem hozott. Az fővárosiak azt is kifogásolják, hogy az országos választmány helyett újabban három ember dönt az oszlatási ügyekben, mert a választmánnyal megszavaztatták a felelősségi kör átadását a választmányi elnökségnek.

Lévai Zoltán, budapesti MDF elnök az ülés előtt kiküldött levelében azt írta: „a 2010-es országgyűlési választásokra készülve minden ilyen jellegű, kívülről jövő beavatkozás a belső bizalmat és a közös együttműködést gyengíti, és veszélyezteti az eredményes választási szereplést, melyben Budapest kiemelt szerepet játszik. Tekintettel az elmúlt időszakban a budapesti MDF életében bekövetkezett újrakezdésre, szakmai munkára és nyugalomra, a budapesti szervezetek feloszlatása nem indokolt, nem elfogadható, különösen akkor nem, ha ez a párton belüli befolyásszerzés eszköze.”

Információink szerint az oszlatás oka az, hogy Dávid Ibolyáék továbbra is igyekeznek kihúzni Almássy Kornél, a pártelnök korábbi fővárosi riválisa lába alól a talajt. Az öt kerületről pedig azt tartották, hogy ott megmaradt az UD-ügy idején partvonalra szorult Almássy befolyása.

Az MDF a működő szervezetek megszűntetésével maga alatt vágja a fát. A párt időről időre kiújuló belső harcai következtében ugyanis számos vidéki és fővárosi szervezet kiürült.

Az UD-botrány után nagy veszteséget okozott az aktív párttagok számában Bokros Lajos EP-jelölése. A volt pénzügyminiszter felvétele kétélű fegyver volt, egyrészt segített elérni, hogy a szavazáson meglegyen a jelölt delegálásához szükséges 5 százalék, másrészt viszont leküzdhetetlen ellenszenvet váltott ki a régi párttagok körében.

Az elmúlt hónapokban számos csoport megszűnt, ami az országgyűlési választáson többek között a kopogtatócédula-gyűjtésben okozhat majd problémát az MDF számára.