Debreczeni József az MDF képviselőjelöltje

2009.12.03. 11:44 Módosítva: 2009.12.03. 12:55
Bár múlt kedden még határozottan cáfolta, egy nappal később meglebegtette a politikusi pálya lehetőségét a közíró. Még nem tudni, hanyadik lesz a listán.
Dávid Ibolya és Debreczeni József
Dávid Ibolya és Debreczeni József

Debreczeni József közíró a 2010-es választásokon az MDF színeiben indul országgyűlési képviselőjelöltként - jelentette be Dávid Ibolya, az MDF elnöke.

Hozzátette: Debreczeni József személyében egy olyan jelöltet találtak, akinek "demokratikus elkötelezettségéhez és politikai alkalmasságához nem fér kétség". Az MDF elnöke kiemelte: több, első ciklusbeli képviselő is jelezte csatlakozási szándékát az MDF-hez.

Dávid Ibolya úgy fogalmazott: az elmúlt években sok demokrata vált hontalanná mert ragaszkodott az elveihez. Az MDF várja azokat az igaz demokratákat, akiknek rendkívül fontos a demokrácia, a többpártrendszer, a piacgazdaság - tette hozzá.

Debreczeni József közölte: vállalja a jelöltséget. Úgy fogalmazott, soha nem érzett a politikusi pálya iránt különösebb vonzalmat, de, mint mondta, a nyolcvanas évek végén úgy érzete, hogy szerepet kell vállalnia a közéletben.

Arra a kérdésre, hogy a közíró hányadik helyen szerepel az MDF listáján, Dávid Ibolya annyit mondott, rövid időn belül nyilvánosságra hozzák, kik azok, akik az MDF színeiben indulnak majd a választásokon.

Debreczeni 1989-ben került kapcsolatba az MDF-el, amelynek frakcióját 1993-ban hagyta el, és azóta nem volt tagja egyetlen másik pártnak sem, ezért szerinte nem köpönyegforgató, "csak egy köpönyege van, amit akkor letett és most felvesz."

Gyorsan változott a véleménye

Debreczeni József november 24-én Dávid Ibolya és Kuncze Gábor társaságában mutatta be Orbán Viktorról szóló új könyvét. Az eseményen az Index kérdésére azt válaszolta: meg sem fordult a fejében, hogy az MDF 2010-es listáján szerepeljen és politikusi szerepet vállaljon.

Egy nappal később a Népszabadságnak viszont már úgy fogalmazott, nem zárja ki ezt a lehetőséget. "Most is történelmi idők jönnek, ha nem is olyan reménytelik, épp ezért a politikai szerep is jöhet akár" - nyilatkozta a lapnak, majd hozzátette: számára csak az MDF jöhet szóba.